131019098
28 Mart 2024, Perşembe

HACI ADAYLARININ KESİN KAYIT ÜCRETLERİ İADE EDİLECEK

25 Haziran 2020, Perşembe 06:13

     


Suudi Arabistan, Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl hac ibadetini sadece ülkede yaşayanlarla sınırlı tutacağını, yurt dışından hacı kabul etmeyeceğini duyurdu. Aliağa Müftüsü Süleyman Demiryürek, ilçedeki hacı adaylarının kesin kayıt ücretlerinin kendilerine iade edileceğini söyledi.

Bu yıl hac ibadetini yerine getirebilmek için ülkemizden 2 milyon 298 bin 800 vatandaş ön kayıt yaptırdı. 9 Ocak 2020 tarihinde, ön kayıt yaptıranlar arasından çekilen kura ile 2020 yılında hac görevini yerine getirecek 83 bin 430 vatandaşın isimleri belirlendi. Ancak geçtiğimiz günlerde Sudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle Müslümanların sağlığını korumak amacıyla bu yıl yurt dışından hacı adaylarının kabul edilmeyeceği belirtildi.

“Yurt dışından hacı adayı kabul edilmeyecek”

Bunun üzerine Aliağa Müftüsü Süleyman Demiryürek, Aliağa Ekspres’e açıklamalarda bulundu. Demiryürek açıklamasında, “13 Ocak 2020 tarihinden itibaren hac ücretinin ilk taksiti alınarak kesin kayıtlar yapılmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığımız, dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını sebebiyle hac ibadetinin bu yıl eda edilememe ihtimalini dikkate alarak 2. ve 3. taksitleri ertelemiştir. Diyanet İşleri Başkanlığımız, gelişmeleri başından beri yakından takip etmiş, bu çerçevede başta Suudi Arabistan olmak üzere İslam ülkeleri ile istişarelerde bulunmuştur. Başkanlığımız, şartların olumlu yönde düzelme ihtimalini dikkate alarak acele bir karar vermemiştir. Kovid-19 salgını tehlikesinin hala devam etmesi nedeniyle Suudi Arabistan yaptığı açıklamayla, 2020 yılı hac ibadetini sadece Suudi Arabistan sınırları içinde yaşayan ve farklı milletlerden oluşan sınırlı sayıda Müslümanla, sosyal mesafe ve salgından korunma yöntemleri dikkate alınarak yapılacağını, yurt dışından hacı adayı kabul edilmeyeceğini duyurmuştur. Bu çerçevede bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulunca belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda; 2020 yılı hac kurasında kesin kayıt hakkı kazanan vatandaşlarımızdan kayıt yaptıranların kura hakları 2021 yılına kurasız olarak devredilecek, hacı adaylarının kesin kayıt ücretleri kendilerine iade edilecektir.” ifadelerine yer verdi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler