131019098
19 Mart 2024, Salı

BAŞKAN KOCAOĞLU İDDİALARA TEPKİ GÖSTERDİ

25 Kasım 2015, Çarşamba 06:43

     


ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2016 bütçesi 727 milyon TL oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bütçe görüşmeleri sırasında ortaya atılan “adrese teslim ihale” iddialarına sert tepki gösterdi: “Bu salonda 2005 yılında Aliağa-Menderes projesine AKP'li bir meclis üyesi arkadaşımız her oturumda karşı çıktı. Sonunda yapıldı işte. Ne güzel günde 300 bin yolcu taşınıyor.”

İzmir’deki toplu ulaşım yükünün büyük bölümünü üstlenen ESHOT'un 2015-2019 Stratejik Planı çerçevesinde hazırlanan 2016 Mali Yılı Performans Programı ve Gelir-Gider Bütçesi, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayına sunuldu. Performans Programı ve bütçe meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edilirken, ESHOT'un 2016 yılı gider bütçesi 727 milyon 116 bin 846 TL, gelir bütçesi ise 644 milyon 486 bin 846 TL olarak açıklandı. Daha kaliteli ve daha çevreci bir ulaşım hizmeti verme yönündeki çalışmalarını 2016 yılında da sürdüreceği belirtilen ESHOT, bütçesinin önemli bir bölümünü teknolojik altyapıya ve yeni otobüslere yapılacak yatırımlara ayıracak. 2016 yılında alınacak 50 adet solo elektrikli otobüs ve 50 adet körüklü dizel otobüsün yanı sıra, 2015 yılı içinde alımı yapılacak 20 elektrikli otobüsün ödemesi de 2016'da gerçekleşecek. ESHOT'un önümüzdeki yıl imza atacağı önemli yatırımlardan bir diğeri ise kurumun elektrik ihtiyacını karşılamak üzere güneş enerjisi santrali kurulması olacak. Bu dönemde temassız akıllı kartların yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülecek.

ESHOT ÖZELLEŞTİRİLMİYOR

Meclisteki görüşmeler sonrasında bir değerlendirme yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ESHOT ve toplu ulaşıma ilişkin düşüncelerini paylaştı. Son dönemde ortaya atılan ‘ESHOT'un kapatılacağı’ iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, “ESHOT özelleştirilmiyor, satılmıyor. Halk otobüsü gibi trafik terörü yaratacak, geçmiş dönemlerde denenmiş ve başarısız olmuş bir uygulamayı getirmek gibi bir hedefimiz olamaz. Bu uygulamanın trafiğe ve topluma zarar verdiği diğer büyük şehirlerde de görüldü. Özelleştirme diye bir şey yoktur. Bu kadar absürt şeyler nereden çıkıyor, onu da çıkarana sormak lazım” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, “ESHOT çökmez, büyür ve gelişir” dedi.

“ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN”

Aktarmalı ulaşım sistemine yönelik eleştirilere de yanıt veren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Hesabı yapacaksınız, elinizi vicdanınıza koyacaksınız. Diğer iki büyükşehir belediyesindeki ücretlere göre, aynı mesafede ESHOT, yüzde 60 daha ucuza taşımıyorsa, gelip burada eleştireceksiniz. İzmir'deki yolcunun 2,25'e gittiği yere, diğer şehirdeki aynı sayıda aktarma yaptığında 7,5 TL veriyor” şeklinde konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Belediye'nin ESHOT'u finanse etmesinin son derece doğal olduğunu belirtti ve “Büyükşehir Belediyesi'nin kentte yaptığı yolla, asfaltla otobüs alımı arasında fark yoktur. Ha asfalt dökmüşsün, yol yapmışsın, ha ESHOT'u finanse etmişsin. Aynıdır” dedi.

“ÇALMADIK, ÇIRPMADIK”

Başkan Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz aylarda akıllı kart ihalesinin ardından yaşanan geçici sıkıntıların hatırlatılması üzerine de şunları söyledi: “Ücret toplama sisteminde bir problem yaşadık. 7 gün ESHOT'da geceledik. Çalmadık, çırpmadık, soymadık. Bir kriz yaşadık, bunu çözmek için de gece gündüz uğraştık. Ne yapsaydık? Otobüs çalıştırmasa mıydık? Arkadaşlar hesapladılar, yargının sonunda ne karar verilirse onu uygulayacağız. Burası devlet kurumu, 1 liranın bile hesabı verilecektir”.

“ADRESE TESLİM İHALE OLMAZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tüm ihalelerin şeffaf bir şekilde yapıldığını vurgulayarak şunları kaydetti:“Adrese teslim ihale sözünü bu mecliste bir daha kullanmamanızı tavsiye ederim. Sonra burada adrese teslim ihaleler bir bir sayılır. Burada 12 senedir adrese teslim ihale yapılmadı. Bunu hepiniz benden iyi biliyorsunuz. Gizli kapaklı işlerle bizim işimiz yok. Ne dinlemelerden, ne istihbaratlardan, ne suçlamalardan geçtik. Yok kardeşim, yok! Yoktan ne çıkarsa, bu belediyeden de o çıkar. Bizim duruşumuz, yapımız, ahlak anlayışımız belli. Biz buraya namusumuzla hizmet etmeye geldik. Alnımızın akıyla evimize gideceğiz. Ömrümüz olduğu müddetçe de sokakta tek başımıza aslan gibi gezeceğiz. Her yerde, her saatte… Bir tek kişiye, bilerek isteyerek tek bir kötülük yapmadım. Hiç üzülmeyin. Biz çalışmaya ve başarmaya devam edeceğiz.”

“NE GÜZEL GÜNDE 300 BİN YOLCU TAŞINIYOR”

Başkan Aziz Kocaoğlu, tramvay projesine yönelik eleştirileri ise şöyle yanıtladı:“ Biz fasondan, merdiven altından, gizli kapaklı işlerden anlamıyoruz. Bu tür şeyleri konuşmanın bir yararı yok. İzmir gibi bir kentin siyasi seviyesini düşürüyorsunuz. Bu salonda 2005 yılında Aliağa-Menderes projesine AKP'li bir meclis üyesi arkadaşımız her oturumda karşı çıktı. Sonunda yapıldı işte. Ne güzel günde 300 bin yolcu taşınıyor.” Başkan Kocaoğlu, Buca'da atıl durumdaki eski et entegre tesisini satın almak isteyen Büyükşehir Belediyesi'nden merkezi idare tarafından çok yüksek bedel istenmesi nedeniyle tesisin çürümeye terk edildiğini hatırlatarak "6,5 milyon TL para verdik. 27,5 milyon TL istediler. Kaldı, orada çürüyor. Burası İzmirlinin malı. İktidar partisinin meclis grubu olarak gelin, bunu çözelim” diye konuştu. Alsancak Stadı'nın yenilenmesi çalışmalarını Büyükşehir Belediyesi'nin geciktirdiği iddialarını da yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Biz Büyükşehir Belediyesi'nin 4 bin küsur metrekare yerini devredeceğiz. Bir kuruş para da istemeyeceğiz. O nadide yeri bedelsiz tahsis edeceğiz. Biz olaya Ankara gibi bakmıyoruz. Oradaki 4 bin metrekare kaç tane et entegre tesisi eder, hesabını siz bilirsiniz. Gürsel Aksel'deki Büyükşehir arazisini de verdik. Toplam verdiğimiz alan 8 bin 500 metrekare” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler