131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

ÇALTILIDERE’DE TÜM SORUNLAR KONUŞULDU

26 Mayıs 2018, Cumartesi 07:00

     


Çaltılıdere Mahallesi’nde bazı arazilerin satışı olacağı iddiası üzerine geçtiğimiz günlerde belediye önüne gelen mahalleliler Çaltılıdere Taş Kahve’de Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’la buluştu. Mahalle sakinlerinin sıkıntılarını dinleyen Serkan Acar yapılan satışlar ve Çaltılıdere’ye yapılacak projeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Aliağa Belediyesi’nin Çaltılıdere Mahallesi’nde encümen kararıyla satışı yapılan arazilerdeki çalışmaları geçtiğimiz hafta mahalle halkının tepkisine neden olmuştu. Belediyeye ait iş makinelerinin yol düzenlemesi yaparken evlerinin ve bahçelerinin bulunduğu alana girdiğini iddia eden köylüler, evlerinin de yıkılacağı iddiası üzerine Aliağa Belediyesi önüne gelerek eylem yapmıştı. İddialar hakkında mahalle halkını bilgilendirmek üzere Çaltılıdere Taş Kahve’de bir toplantı düzenleyen Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, satışlar ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

‘Çaltılıdere Mahallesi’nde mağduriyet yok’

Çaltılıdere Mahallesi’ne yapılacak Güzel Sanatlar Okulu, Üniversite Kampüsü ve park gibi alanların düzenlemeleri esnasında evlerinin yıkılacağını düşünen mahalle sakinlerine bilgi veren Başkan Acar “Plana bakınca 10 dönüm yeşil alan 20 dönüm sanayi tesisi olarak görülüyor ama değil. O imar uygulaması ile birlikte 10 dönümün 4 dönümü yeşil alanda kalır. 20 dönümünde %40’ını düşünün 8 dönümü yeşil alan olur. Bunlar paylaştırılır. Bugünden bunu öngöremezsiniz. İmar uygulaması ile adaletli dağıtılır. Benimkisi komple yeşil alan benimkisi komple yol, benimkisi komple spor tesisi diye bir şey yoktur. Orada da mutabık kalacaksınız. Sizin haberiniz olmadan bu iş olmaz. Meclis kararı, komisyon görüşü, Büyükşehir onayı gerekiyor. Bunu sizden habersiz yapamazlar. Bu kurumların bilgisi dışında kimse imar planı yapamaz. İmar değişikliği, uygulaması yapamaz. Diyorsunuz ki yeşil alanda kalan benim evim yıkılacak. Yıkılmayacak. Yeni mahallede 110 dönümlük bir proje ile Kent Park yapıyoruz. Bu 110 dönümlük projenin içerisinde bir tane müstakil ev var. Yeşil alan olarak geçiyor ve tapusu yok. Biz yola çıktık, vatandaşı çağırdık ve projemizi anlattık. Kendisine bir daire, bir arsa verdik. Bunu helalleşerek, mutabık kalarak yaptık. Vatandaşımız bu proje beni ilgilendirmiyor ben evimden çıkmam deseydi, ya projeden vazgeçerdik ya da etrafından geçerdik. Çaltılıdere’de de bu anlamda henüz bir mağduriyet yok. Proje imarlandırıldıktan sonra böyle bir şey olursa vatandaşlarımızla helalleşerek projeyi gerçekleştireceğiz. 18 uygulaması yapılmadan ne olacağı belli olmaz. Olunca tek tek görüşeceğiz.” dedi.

‘Helallik almadan kimsenin evi yıkılmayacak’

Vatandaşların bu projeyi Aliağa Belediyesi mi? İzmir Büyükşehir Belediyesi mi? yaptı sorusuna yanıt veren Belediye Başkanı “O planlar daha uygulama görmemiş planlar. Planları Büyükşehir Belediyesi yaptı ama hatalı yapmadı. İmar planı çerçevesinde yeteri kadar yeşil alan ayırması gerekiyor. Nerde ayırdığının bir önemi yok. Onun adaletli paylaşımı 18 uygulaması ile belli olur. Bugünden mağduriyet söz konusu değil. Kimsenin helalliğini almadan evi yıkılmayacak. Belki de olağanüstü karlı da çıkabilirsiniz. Tapusu olmaması bir şeyi değiştirmeyecek. Merayken tapu alamıyordunuz. Şimdi meralık alandan çıkarıldığı için tapu alabilir duruma geldiniz.” açıklamalarında bulundu.

‘İsterseniz aynı fiyattan size satışını sağlarım’

Mahalle sakinlerinden biri ise “Daha önce 461 parsel olarak adlandırılan 1033 nolu parseli sattınız mı? 1033 parsel numaralı 182 dönüm araziyi ne yaptınız? sorusunu yöneltti. Bu soruya da yanıt veren Belediye Başkanı Serkan Acar 1031 No’lu parselin satılmadığını takibinin yapılması üzerine Belediye Encümeni’ne yetki verildiğini, 1033 No’lu parselin ise toplamda 14-15 milyon gibi bir rakama denk gelen satışının yapıldığını söyledi. Mahalle sakinlerinin “Bize satsaydınız” tepkisine karşılık ise Başkan Serkan Acar “Bu araziyi küçük hissedara sattık. Oda burada Çaltılıdere’nin yararına olacak büyük projeler yapacak. Ama burayı siz almak istiyorsanız, çağırayım satın alan işadamını, sizinle görüştüreyim, aldığı fiyata size geri versin. Ancak şunu bilin ki burası imara açık bir arazi değil. Burada konut ve benzeri yapılar yapamazsınız. Satın alan işadamı gibi kamunun yararına olacak yatırımlar yapacaksanız olur. Kararınızı verin, eğer tamam diyorsanız ben görüşmeyi sağlayacağım.” dedi.

‘Çaltılıdere’ye 100 milyonluk yatırım yapılacak’

Çaltılıdere’de yapılan projelerin toplam maliyetinin 100 milyon Türk Lirası’nı bulduğunu ifade eden Acar’ın “HABAŞ fabrikasının içinde bizim yerimiz var. Yıllar önce kiraya verilmiş. Bizim hiç kullanamadığımız yeri sattık. Sizin satışını durdurmaya çalıştığınız yer HABAŞ’ın üzerinde kurulu olduğu ve 30 yıllığına kiraya verilen atıl arazi. Bu projelerin finanse edilebilmesi için atıl halde olan yerlerin satışını yapmamız lazım. Yatırım için başka bir alternatifimiz yok. Yerlerimizi satıp projeye çevirmemiz gerekiyor. Tüm belediyeler bunu yapar. Bizim gayemiz, sattığımız bu arazilerden elde edilen geliri Çaltılıdere’ye harcamaktır.” sözlerine karşılık mahalle sakinleri “Bizim piknik masamız bile yok. Burası deniz kenarı biz dört senedir hizmet bekledik. Sinek ilacı atılmıyor, hiçbir şey görmedik. Biz çocuklarımıza bir arsa istiyoruz. Bizim çocuklarımız Aliağa’da kirada oturuyor. Çaltılıdere’nin doğallığı bozulmasın istiyoruz. Siz bize bu köyde artı bir satış olmayacak sözü veriyor musunuz?” diye sordu. Sorulara cevap veren Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar “Çaltılıdere’ye 100 milyonluk yatırım yapılıyor, diyorsunuz ki köye çivi çakmadınız. Köye doğalgaz getiriliyor, köye internet getiriliyor. Aliağa bir sanayi kenti oldukça, Çanakkale yolu üzerinde ‘biz köy olarak kalacağız’ demek mümkün değil. Bunu sizin bir kardeşiniz olarak söylüyorum. Birileri gelecek buraları satın alacak, fabrikalar, sosyal tesisler yapılacak. Bizim tüm bu süreçte amacımız Çaltılıdere’nin yararına olabilecek projeler üretmek ve buradan taş ocaklarını temizlemek. Bizim derdimiz, madem bu gelişim olacak, Çaltılıdere büyüyecek; şehir olurken yanlış şehir olmasının önüne geçmek.” açıklamalarında bulundu.

Toplantıda ayrıca mahalle sakinlerinin tapuları olduğu halde oturma ruhsatı alamadıkları evleri için Acar “Yeni çıkan yasa resmi gazetede yayımlandıktan sonra projelendirmenizi yapın ve belediyemize başvurun. Benim kapım herkese açık. Sizler için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler