131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

'GÖRÜŞMEYE 10’A 5 MAĞLUP BAŞLIYORUZ'

26 Kasım 2015, Perşembe 06:15

     


Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, 1300 TL’ye çıkarılması beklenen asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücret tespit komisyonunda 15 üye olduğunu, bu 15 üyenin 5’inin işçi, 5’inin hükümet, diğer 5’inin de işveren kanadından olduğunu belirterek, “Biz zaten görüşmeye 10’a 5 mağlup başlıyoruz” dedi.

İktidar partisi yetkililerinin 1 Kasım seçimlerinde asgari ücretin 1300 TL’ye çıkarılacağı yönündeki vaadi herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa 2016 yılından itibaren gerçek olacak. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk-İş Konfederasyonuna bağlı Türkiye Petro Kimya Lastik İşçileri Sendikasının (Petrol-İş) Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, asgari ücretin 1300 TL olacağı yönündeki açıklamaların toplumda bir memnuniyet oluşturduğunu ifade etti.

“KOMİSYONDAN ÇIKACAK KARARI MERAK EDİYORUZ”

Ülkede yıllarca asgari ücretle çalışıp da emekli olan vatandaşların olduğunu söyleyen Ahmet Oktay, “Asgari ücretin 1300 TL olacağı ile ilgili henüz net bir şey yok. ‘Biz komisyona bu rakamı önereceğiz’ diyorlar. Ama bakanlardan ve iktidar kanadından gelen açıklamalarda asgari ücretin 1300 TL olacağı söyleniyor. Bir diğer söylenti bu rakamın asgari geçim indirimi ile birlikte 1300 TL olacağı. Asgari geçim indirimi de bu ücretin içerisinde olacaksa o zaman asgari ücret 1300 TL olmamış oluyor. Asgari geçim indirimi ile beraber, asgari ücretle çalışan bir işçinin eline 1450 TL’ye yakın para geçmiş olması lazım. Ama böyle olmayacağı söyleniyor. Aralık ayı sonlarına doğru asgari ücret tespit komisyonu toplanıp net rakamı açıklayacak. O komisyondan nasıl bir karar çıkacak onu merak ediyoruz” dedi.

“İŞVEREN NİYE BU KADAR RAHATSIZ OLUYOR?”

Asgari ücretin 1300 TL olacağı yönündeki beklentilerin işveren kanadında bir tedirginlik ve rahatsızlık oluşturduğunu ifade eden Ahmet Oktay, “İşverenler ‘Bu maliyetin bir kısmını devlet karşılasın, o da olmuyorsa işsizlik fonunda biriken paralardan destek sağlansın’ diyorlar. Bir defa işsizlik fonunda biriken paralar bizlerden, işçilerden kesilen paralar. Dolayısıyla böyle bir şeyin olmasına biz asla izin vermeyiz. İşverenler belirlenen rakam neyse buna bir şekilde katlanmak zorundalar. Açlık sınırının 1379 TL olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Bu rakamın altında açıklanan bir rakamdan işveren neden bu kadar tedirgin oluyor, niye bu kadar rahatsız oluyor. Yoksulluk sınırı 4500 TL civarında bu ülkede. Kaldı ki bize göre asgari ücretin daha da yüksek olması lazım. Ama açıklanan bu rakamlara dair patronlar kazan kaldırıyorlar. İtiraz ediyorlar” diye konuştu.

“GÖRÜŞMEYE 10’A 5 MAĞLUP BAŞLIYORUZ”

Oktay açıklamasında, komisyonunun açıklayacak olduğu rakamdan dolayı tedirginliğinin olduğunu sözlerine ekleyerek, “Çünkü komisyonda işçi kanadından 5, hükümet kanadından 5, işveren kanadından da 5 komisyon üyesi var. Toplam 15 komisyon üyesi bu rakamı belirleyecek. Biz orada zaten görüşmeye 10’a 5 mağlup başlıyoruz. Hükümet kanadıyla işveren kanadının söyleyecek olduğu söz birbirinin aynısıdır. Çünkü hükümetler de sermayeden beslendiği için bu ülkede, bu konuda tedirginliğim var. ‘Asgari geçim indirimi yapılan zammın içerisinde olsun’ demek bir kelime oyunudur, insanları aldatma operasyonudur. Böyle bir şey olursa Türkiye’deki sendikaların, konfederasyonların bu konuda gerekli tepkiyi göstermeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kendisini bu konuyla ilgili diğer sendikalardan arayıp görüş alışverişinde bulunanların olduğunu söyleyen Ahmet Oktay, onların da bu konularda tereddütlerinin olduğunu belirtti. Oktay, “Bazı işyerlerinde asgari ücretin çok az üzerinde ücret alan kıdemli işçiler var. Asgari ücret 1300 TL olduğu zaman asgari ücretten 100 TL-200 TL yüksek ücret alan 5 yıllık, 10 yıllık personel de var. Bu arkadaşlar da asgari ücrete çalışmış olacak diyorlar. Bu konuda da bir belirsizlik var. Asgari ücret belirlendikten sonra bazı şeyler netleşecek. Ama bu konuda birçok sıkıntının yaşanacağını da tahmin ediyoruz. Burada da iş sendikalara düşüyor. Önümüzdeki günlerde yaşanacak olan bu tür olumsuzluklara karşı sendika ve konfederasyonların kendilerini şimdiden hazırlaması lazım. Aliağa’da bazı iş şeylerindeki işverenler ile bu konuyu konuştuk. Buna bir çözüm bulacağız. Biz daha komisyon sonucu açıklamadan gerekli tedbirlerimizi aldık. Biz Petrol – İş Aliağa Şubesi olarak bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz. Tüm sendikaların bun yapması lazım, eğer bir sıkıntı ile karşı karşıya gelmek istemiyorlarsa” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler