131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

HALKIN İLGİ GÖSTERMEDİĞİ ÇED TOPLANTISI

27 Temmuz 2016, Çarşamba 06:34

     


Petkim’in Liman Revizyonu Projesi İle İlgili Halkın Katılımı Toplantısı Aliağa Ticaret Odası Seminer Salonunda gerçekleştirildi. ‘ÇED Olumlu Belgesi’ alınan proje hakkındaki toplantıya halk ilgi göstermedi.

ÇED süreci başlatılan Petkim Limanı’nın Liman Revizyonu Projesi ile Aliağa Ticaret Odası Seminer Salonunda gerçekleştirilen Halkın Katılımı Toplantısı’na halk ilgi göstermedi. Liman Revizyonu Projesi ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 9. Maddesi uyarınca, faaliyet hakkında halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak üzere yapılan, projeyle ilgili olan kurumlardan yetkililerin katıldığı Halkın Katılımı Toplantısı’na Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan başkanlık etti. Toplantıya Varan’ın yanı sıra ÇED Hizmetleri Şube Müdürü Işın Özdemir ve ÇED Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nden Peyzaj Mimarı Sevgim Deniz Selimoğlu da katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişimine değindi. Darbe girişimi sonrası milletin sokağa çıkarak hainlere fırsat vermediğini ifade eden Varan, “Atatürk’ün bize emanet ettiği bu cumhuriyetin, bu iradeyle ebediyete kadar gideceğine canı gönülden inanıyoruz” dedi.

PROJE KAPSAMINDA YAPILACAKLAR

PRD Çevre Yatırımları Planlama Şirketi tarafından hazırlanan ÇED raporu hakkında bilgiler veren Çevre Mühendisi Harun Yıldırım, ilk olarak projenin amacını anlattı. Yıldırım, Petkim’in mevcut liman ve geri sahası için 26 Ocak 2012 tarih ve 2400 sayılı karar ile ‘ÇED Olumlu Belgesi’ alınan proje kapsamında yer alan mendirek alanında planlanan ünitelerde, Petkim tesisleri içerisinde kurulması planlanan ‘Petkim Yeni Buhar Üretim Tesisi Projesi’ için gerekli altyapı ünitelerinin kurulması amacıyla revizyon yapılması amaçlandığını söyledi. Proje kapsamında, 2 milyon metreküplük dolgu miktarının revize edilerek, 800 bin metreküpe, 100 bin metrekare olarak planlanan dolgu alanının da yaklaşık 40 bin metrekareye düşürüleceğini kaydeden Yıldırım, “Dolgu alanının doğu tarafında yapılması planlanan rıhtım yapısının yerine ÇED Olumlu Belgesi bulunan alan sınırları içerisinde iskele yapılacak. İskelenin ucunda yer alan dolgu alanı sınırları içerisinde güvenli yanaşma ihtiyacının karşılanması amacıyla her biri 10 metrekarelik iki adet bağlama dolfeni yapılacak. -16 metreye kadar yapılması planlanan tarama işlemi -20 metreye kadar gerçekleştirilecek. Petkim Yeni Buhar Üretim Tesisi Projesi için gerekli kömürün taşınması ve depolanması amacıyla kapalı konveyör taşıma sistemi ve Petkim tesisleri sahasında her biri 10 bin tonluk 2 adet depolama silosu inşa edilmesi planlanmaktadır” diye konuştu.

HER BİRİ 100 BİN TONLUK 2 ADET KÖMÜR DEPOLAMA SİLOSU İNŞA EDİLECEK

Proje alanının konumu ve vaziyet planı hakkında da katılımcıları bilgilendiren Yıldırım, “Proje kapsamında inşa edilmesi planlanan iskele üzerinden hem Petkim yatırımdaki sıvı yük ihtiyaçlarına yönelik tankerlerle sıvı yükler, hem de mevcut Petkim sahasında bulunan ve SOCAR Power Enerji A.Ş.’ye ait Petkim Yeni Buhar Üretim Tesisinin ihtiyacı olan kömür elleçlenebilecek. Proje kapsamında ayrıca operatör ve kontrol odası, şalt odası ve benzeri gibi işletme binaları, kömür elleçleme sistemi, konveyör yükleme (bunker) sistemi, kapalı konveyör sistemi, her biri 100 bin tonluk 2 adet kömür depolama silosu inşaatı gerçekleştirilecek. Kömürün boşaltılması ve nakliyesi amacıyla boşaltma ekipmanları, kırıcı ekipmanları, buffer, konveyör hattı ve kömür depolama ekipmanları kullanılacak. Gemiden boşaltma ve nakliye süresince çevreye toz yayılmayacak şekilde kapalı bir sistem dizaynı yapılacak” dedi.

İNŞAAT AŞAMASINDA 400, İŞLETME AŞAMASINDA 50 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Proje kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan tarama işleminde deniz zemininin -16 metre kotundan -20 metre kotuna taranacağını ifade eden Yıldırım, tarama miktarının yaklaşık 150 bin metreküp olacağının tahmin edildiğini belirtti. Çıkacak malzemenin Petkim İskele ve Liman Kapasite Artışı Projesi kapsamında kullanılan döküm alanına taşınacağını söyleyen Yıldırım, “Faaliyetin inşaat aşamasında ortalama 400 kişi, işletme aşamasında ise 50 kişinin istihdam edilmesi planlanmakta olup, inşaat aşamasında çalışacak personelin ihtiyaçları alanda kurulacak olan şantiye birimlerinde, işletme aşamasında görevlendirilecek personelin ihtiyaçları ise mevcut tesislerden temin edilecek. Projenin inşaat aşamasının 2 yıl sürmesi planlanmakta olup, proje ömrü 30 yıl olarak tasarlanmaktadır. Bakım, onarım ve yenileme çalışmaları ile tesisler sürekli revize edilerek yeni teknolojilere açık olması sağlanacaktır” ifadelerini kullandı. Projeyle ilgili salondakilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından toplantı sona erdi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler