131019098
19 Nisan 2024, Cuma

ALİAĞA LNG TERMİNALİ KAPASİTE ARTTIRACAK

27 Ekim 2016, Perşembe 06:11

     


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji sektöründeki son gelişmeler ve alternatif enerji projelerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Albayrak, Aliağa LNG terminalinin Aralık ayı itibariyle yüzde 50'lik kapasite artışını ortaya koyacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Anadolu Ajansı Editör Masası toplantısında, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Konuşmasında Akkuyu Nükleer Enerji Santrali için Rusya ile mutabakata varıldığını belirten Albayrak, "Üçüncü santralle ilgili çalışmalar çok yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Bunun için 17 kriter var. İstediğiniz yere yapamıyorsunuz. Hem bölgeye hem de yatırımcıya 2017'de karar verileceğini düşünüyorum" dedi.

“RUSYA İLE YAŞANAN KRİZ ÇOK ŞEY ÖĞRETTİ”

Türkiye’nin doğalgaz depolama politikalarına değinen Bakan Albayrak, “Geçtiğimiz Kasım ayında açıklanan hükümetle birlikte kadim komşumuz Rusya ile yaşanan kriz bize çok farklı şeyler öğretti. Bu çerçevede enerji politikalarımızı somut bir şekilde güncelledik. Bizim enerjiye ihtiyacımız çok önemli. Türkiye için enerji arz güvenliği açısından farklı senaryolara hazır olmak lazım. Bugün Türkiye ısınmada doğalgazdan büyük oranda faydalanıyor. Önemli adımlar attık ama daha iyi bir noktaya gelmek açısından, ürün ve altyapı çeşitlendirmesini yapması lazım” diye konuştu.

“ALİAĞA TERMİNALİNDE YÜZDE 50 KAPASİTE ARTIŞI OLACAK”

Aralık ayı itibariyle iki önemli projenin hayata geçeceğini bunlardan birisinin Aliağa LNG Terminali olduğunu kaydeden Albayrak, “Aralık ayı itibariyle iki önemli proje var. LNG terminali, yüzer bir enerji terminali dediğimiz modern dönemde önemli bir ürün. 9 ay gibi kısa bir sürede devreye alınarak Türkiye'ye ek 20 metreküp gaz basmak için önemli bir proje. İkinci Aliağa terminali. O da bu Aralık ayı itibariyle yüzde 50'lik kapasite artışını ortaya koyacak. Yaz aylarında bu oran artacak. Bu alternatifleri genişletmek anlamında Ocak ayında da önemli bir projemiz var. Tuz Gölü'ndeki bu projeyi bu kışta devreye alacağız. Bu da rekor düzeyinde bir şey olacak” dedi.

“TÜRKİYE ÖNEMLİ ADIMLAR ATIYOR”

Türkiye'nin enerjideki tüm senaryolara hazır olması gerektiğini vurgulayan Bakan Albayrak, “Bu kışa çok güzel adımlar attık. Bunun bir tarafında BOTAŞ tabii ki olmak zorunda ama özel sektörün rekabetin önünü açacak iklimi de oluşturmamız lazım. Türkiye gerek depolamada gerek alt yapıda çok önemli adımlar atıyor. Bu kış önemli adımlar atacağız. 2019'a kadar kritik aşamayı geçeceğiz. Türkiye'nin enerji arz ve güvenliği bölge için çok önemli. Tuz Gölü'ndeki ilk doğalgazı Ocak ayında depolayacağız” ifadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler