131019098
23 Nisan 2024, Salı

TURİZMDE HER ŞEY DAHİL ÇIKMAZI

28 Mayıs 2015, Perşembe 10:00

     


Yaz mevsimine sayılı günler kala ailelerin bir çoğu da tatil planları yapmaya başladı. Hal böyleyken otel ve pansiyonlarda her şey dahil konseptleri üzerinde duran vatandaşlara uyarı, Turizmci Sebahattin Karaca'dan geldi. Karaca, "Her şey dahil sistemi ile çalışan bir çok otelin, yiyecek ve içecek kalitesini düşürdüğünü bunun da insan sağlığına olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekti.

'KALİTELİ HİZMET ANLAYIŞI YOK OLUYOR'

Her şey dahil sisteminin 90’lı yılların başında plân ve projelere dayandırılmadan başlatıldığını ve yanlış bir zemine oturtulduğu ifade eden Karaca, "Ülkemizde her şey dahil sistemi maalesef kanun ve yönetmeliklerin yanı sıra plansız başlatılmıştı. Bu konuda gereken zamanda, gerekli yasalar çıkarılamadığı için alan, sektör içersinde her şey dahil sistemi, pek çok yanlışı, beraberinde getirmiştir. Örneğin, aynı zamanda dünyanın her yerine yayılan 5 yıldızlı her şey dahil konseptli tesisler, yeteri kadar üst düzey yönetici olan müşteri bulamayınca başta yeme içme olmak üzere kaliteyi düşürerek fiyatı aşağı çekme yolu ile tesisleri doldurmaya çalışmışlardır. Bunun sonucunda vasıfsız iş gücü ile yürütülmeye çalışılan servis ve kaliteli hizmet anlayışı yerini, düşük maliyetle günü veya yılı kurtarma çabasına dönüşmüştür. Sonuç itibarıyla esnaf ve sanatkârlar ile sektörde kendini yetiştirmiş kalifiye elemanlar, diğer yandan bu uğurda yatırım yapan kaliteye önem veren firmalar gelinen noktada memnun olamıyorlar" ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM ÜRETİLMEZSE...

Otellerin birbirleri ile ucuz fiyata kalitesiz hizmet yarışında olduklarını kaydeden Karaca, "Günümüzde, aynı konseptte olan pek çok otelin zorlandığı ve bir bölümünün kapandığı görülmektedir. Bu da maalesef ülkemiz turizminde milli servetin heder olmasına, belli başlı sanatın ve küçük esnafın kaybolmasına yol açmaktadır" diyerek, şu önerilerde bulundu: "Neyin doğru neyin yanlış olduğunu tespit ederek daha kalıcı bir turizm olgusu için arayışlar başlatılıp acilen çözümlerin üretileceği bir döneme girilmelidir. Bu manada başta Turizm Bakanlığı ve Turizm sektöründe yer almış, özel kanunlarla kurulmuş tüm sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek, konuyu masaya yatırmalı ve çözümler üretmelidirler." (Tarık Demir)







 
Son Eklenen Haberler