131019098
23 Nisan 2024, Salı

GENÇLER KALP KRİZİ RİSKİYLE YAŞIYOR

28 Ekim 2016, Cuma 06:04

     


Gençlerde görülen kalp krizinin son yıllarda artış göstermesi toplumda tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz gün Haydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Hande Can (16) kalp krizinden yaşamını yitirdi. Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin 22 Avrupa ülkesi arasında yaptığı araştırmada, gençlerde görülen kalp krizi oranlarında Türkiye'nin birinci sırada yer alıyor.

NEDEN GENETİK

Genç ölümlerin altında, daha çok doğumla gelen genetik ve yapısal kalp bozuklukları yatıyor. Ani ölüm, sol karıncıktaki kas kalınlaşması, koroner damarların aort ve pulmoner arter gibi büyük damarların arasından geçmesi veya kapak hastalıklarına bağlı ortaya çıkıyor. Ailede genç ani ölüm hikayesi varsa, mutlaka diğer aile fertlerinin de kardiyolojik muayene ve tetkiklerle kontrol edilmesi gerekiyor. Diğer kalp krizi riskleri de belirlenerek kontrol altına alınmalıdır.

REKABETÇİ SPORLAR RİSKİLİ

Sanayileşmenin getirdiği beslenme bozukluğu, rekabetçi iş ortamının getirdiği aşırı stres yükü ve gençlerdeki sigara ve bağımlılık yapan madde alışkanlığındaki artış; gençlerde kalp krizi sıklığını arttıran faktörler olarak düşünülüyor. Yüksek adrenalin artışına neden olan sportif faaliyetler de kalp krizini tetikliyor.

NELER YAPILMALI

-Genç yaşta görülen kalp krizlerinin nedeni genetiktir onun için aile fertleri kardiyolojik muayene edilmeli.

-Sigara bağılılığı varsa derhal bırakmalı

-Yüksek tansiyon ve diyabet hastalığı varsa tedavi ettirilmeli ve düzenli takibe alınmalı

-Fast Food tüketilmemeli daha çok meyve ve sebze tercih edilmeli

-Rekabetçi sporlardan uzak durulalı. Düzenli egzersiz yapılmalı

-Yoğun strese maruz kalacak ortamlardan uzak durmalı

BU AY ÜÇ LİSELİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Haydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Hande Can'ın geçirdiği kap krizi sonrası yaşamını yitirmesi sadece bu ay liselerde görülen kalp krizi vakalarının üçüncüsü oldu. 13 Ekim'de Gaziantep'in Nurdağı İlçesi'nde, okula gittiği serviste kalp krizi geçiren lise 2'nci sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Merve Yılmaz'ın yaşamı son ermişti. Yine 3 Ekim'de Bingöl Saray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan 9. sınıf öğrencisi Fethullah Arık, sınıfında geçirmiş, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.

(İSMAİL AFACAN) 







 
Son Eklenen Haberler