131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

LOTUS MAĞDURU TEDARİKÇİLER BAKANA BAŞVURDU

29 Mart 2017, Çarşamba 07:19

     


Socar Grubu’nun Aliağa’da inşaatını sürdürdüğü Star Rafinerisi inşaatının ana yüklenicisi TSGI’ın alt taşeronu LOTUS’a iş yapan tedarikçi firmalar, kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediği iddiasıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye müracaat etti.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından FETÖ/PDY ile bağlantısı ortaya çıkan ve TSGI Mühendislik İnşaat firması tarafından sözleşmesi tek taraflı olarak feshedilen alt taşeronu LOTUS A.Ş.’ye iş yapan tedarikçi firmalar, yetkililer tarafından kendilerine fatura karşılığı ödemelerin yapılacağına dair söz verildiğini, ancak daha sonra bu sözün tutulmaması nedeniyle mağdur olduklarını beyan ettiler. Konuyu geçtiğimiz günlerde Aliağa’yı ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye de bir dosya halinde sunan tedarikçiler, verdikleri dilekçede LOTUS A.Ş.’ye bölge esnaf ve firmaları tarafından mal ve hizmet tedariği sağlandığını ancak faturalandırılmış alacaklarının ve hakedişlerinin ödenmediğini belirttiler.

7 AYDIR BEKLETİLİYORLAR

Geçen süreçte Aliağa Ticaret Odası (ALTO) aracılığıyla alacaklılarla Star Rafinerisi ve TSGI yetkilileri arasında mağduriyetin giderilmesi hususunda görüşmeler yapıldığı belirtilen dilekçede, sözkonusu görüşmeler neticesinde Star Rafinerisi ve ana yüklenici TSGI yetkililerinin kimsenin mağdur edilmeyeceği ve alacakların ödeneceği şeklinde sözlü olarak taahhütte bulundukları ifade edildi. Aradan geçen 7 aylık sure zarfında verilen sözlerin tutulmadığını söyleyen tedarikçi firma temsilcileri bu süreçte küçük esnafın çok zor durumda kaldığını ve bazı esnafların bu olaydan dolayı ticari faaliyet yapamaz hale geldiğini belirterek “Esnafın alacaklarına bakıldığında 5,5 milyar dolarlık bir proje için çok küçük bir meblağ teşkil etmektedir. Bakanlığınızın bu konuda mağdur esnafların yanında olmasını, firmalar tarafından verilen sözlerin yerine getirilmesi konusunda gerekli yardımlarınızı rica ederiz” dediler.

SON UMUT BAKAN ÖZLÜ

LOTUS A.Ş.’ye iş yapan mağdur tedarikçi firma sahiplerinden Barış Batmaz da mağdur edilen 70’e yakın işletme bulunduğunu ve bunlardan 12’sinin Aliağa firması olduğunu belirterek “Bize verilen söz üzerine biz üç-dört ay bekledik. Bu süre zarfında LOTUS’un şantiyede bulunan mallarını kaçırmışlar. Şantiye tamamen boşaldıktan sonra alacaklı olan firmaların hepsine ödeme yapılmayacağına dair mailler atıldı. TSGI ödeyeceğini söyleyip bizi bekletmeseydi en azından şantiyeye verdiğimiz malların bir kısmını faturalarımızı göstererek geri alma imkanına sahip olurduk. ALTO Başkanı Adnan Bey (Saka) sağolsun aracı olmaya çalıştı ancak herhangi bir gelişme sağlanamadı. Biz tedarikçilerin halen ödenmemiş 3 milyon lira civarında alacağı bulunuyor. LOTUS’un yetkilileri zaten kaçmış durumda. TSGI ise başta ödeyeceğini söyledi. Temlik yaptık, LOTUS borcunu TSGI’a devretti, ancak bizi bekletti. Sadece içeride, yüksek yerlerde tanıdıkları olan bir kaç kişi alacağını tahsil edebildi. Daha sonra ‘LOTUS’un bizde parası kalmadı’ dediler. Bunun üzerine, biz de son çare olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye Aliağa’ya geldiğinde durumu ilettik. İlgileneceklerine dair söz verdi Bakan bey.” şeklinde konuştu.

(BÜLENT PINARBAŞI)







 
Son Eklenen Haberler