131019098
29 Mart 2024, Cuma

BHH'DEN 'İNSANLIK SUÇLARINA SESSİZ KALMA' ÇAĞRISI

29 Nisan 2015, Çarşamba 09:44

     


Birleşik Haziran Hareketi (BHH) aktivistleri, adı uzun süredir insan hakları ihlalleriyle anılan Şakran Cezaevi önünde bir araya gelerek, son olarak gündeme gelen hamile tutukluların tek kişilik hücrelerde tutulduğu iddiaları üzerine “Şakran Cezaevi’ndeki insanlık suçlarına sessiz kalma” çağrısı ile basın açıklamasında bulundu.

Şakran kadın ve çocuk cezaevinde, işkencenin sistematik olarak uygulandığı, insanlık dışı muamelenin normalleştirilmeye çalışıldığını ifade eden grup, “Yaşanan işkence süreçlerinde yer alan, tüm görevli ve sorumlular hesap vermelidir, bağımsız bir komisyon tarafından cezaevleri denetlenmeli ve gerçekler açığa çıkarılmalıdır. Tecritte tutulan hamile mahkûmlar derhal normal koğuşlara aktarılmalıdır” taleplerinde bulundu.

İŞKENCE İDDİALARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Grup adına BHH İzmir sözcülerinden Onur Kılıç’ın okuduğu basın açıklamasında, “Küçük yaşlarda tacize, tecavüze uğrayan, kötü muameleye, maruz kalan kadınlar cezaevine girdiğinde dışarıda yaşadıklarının kat be kat fazlasını yaşamaya devam ediyor. Tecrit edilen, her türlü tacize, kötü muameleye, işkenceye maruz kalan kadınlar kendilerini hayattan tamamen soyutlamaktadır. Tüm bunlara maruz kalan çocuklu kadın mahkûmlar bir yandan çocuklarını yetiştirmeye çalışmakta bir yandan da kendilerini korumaya çalışmaktadırlar. 6 kişilik hücrelerde 8 kişi kalaya zorlanan,4 kişilik ranzaya sığaya çalışan, bebeğine mama hazırlamak için sıcak su dahi bulamayan bir psikolojiyle hayatını sürdürmeye çalışmakta. Hamil kadınlar tecrit edilerek tek kişilik hücrelere kapatılmakta, en temel sağlık ihtiyaçlarını dahi karşılamasına engel olunmaktadır. Saat başı hücreleri basılan kadınlar, 'iyi misin işkencesi' olarak bilinen keyfi uygulamalara maruz kalmakta” ifadeleri yer aldı.

OYUNCU ÖZÜKAN, “ORAYI BAŞLARINA YIKMAMIZ LAZIM DİYE DÜŞÜNDÜM”

Söz konusu iddiaları duyduktan sonra Bodrum’dan Şakran Cezaevi'ne gelen oyuncu Belit Özükan da gruba destek verdi. “Şakran Cezaevinde özellikle çocuk ve kadın mahkûmlara yapılan işkence haberlerini gördüğüm an olanlara karşı müthiş bir öfke duydum” diyen Özükan, “İlk düşündüğüm şey derhal bir şeyler yapmalıyız, kapılarına dayanmalı ve çocuklara sahip çıkmalıyız oldu. Orayı başlarına yıkmamız lazım diye düşündüm. Onların sağlıklı ve insani koşullara kavuştuklarını görene kadar da konunun takipçisi olacağım” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARINIZ EMİN ELLERDE” AÇIKLAMASI

Aralarında Özgürlük ve Dayanışma (ÖDP) Partisi Aliağa İlçe Başkanı İsmail Hakkı Ortaköy’ün de bulunduğu grup, yapılan açıklamanın adından konuyla ilgili cezaevi yetkililerinden açıklama talebinde bulundu. Talepleri üzerine grupla görüşen cezaevi kampüs sorumlusundan, “Sorun yok, gönlünüz rahat olsun. Çocuklarınız emin ellerde. Bu açıklamalar çocukları da rahatsız ediyor” cevabı geldi.

Görüşmenin ardından bu insanlık zulmüne dikkat çekmek için toplandıklarını dile getiren grup, “Birleşik Haziran Hareketi olarak taleplerimiz hayali şeyler değildir. İnsanlığın en temel normlarının ürünü olan taleplerdir. Bu talepler karşılanana ve bu zulmü oraya koyanlar hesap verene kadar bu konunun takipçisi olacağız” diyerek olaysız bir şekilde dağıldı. (Emel Oturak)







 
Son Eklenen Haberler