131019098
19 Nisan 2024, Cuma

MİLYON YILLIK FOSİLLER SERGİLENİYOR

29 Nisan 2016, Cuma 06:48

     


Aliağa Ticaret Odası Sergi Salonu’nda açılan “Yaşayan Fosiller’ sergisinde milyonlarca yıl önce yaşamış canlıların fosilleri sergileniyor.

Aliağa Belediyesi’nin katkılarıyla, Tabiat ve Kültür Varlıkları Tanıtma Derneği tarafından açılan fosil bilimi sergisinde yer alan ABD, Çin, Lübnan, Almanya gibi çeşitli bölgelerden bulunuş bitki canlı fosilleri öğrenci ve vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Bitki ve hayvanlara ait 40 parça fosil arasında 95 milyon yıllık köpek balığı fosili, 52 milyon yıllık aslan kafatası fosili, 50 milyon yıllık Ringa Balığı fosili, 29 milyon yıllık ayı kafatası fosili, 350 milyon yıllık Kambriyen Dönemi canlısı Trilobit fosili ve 513 milyon yıllık Deniz Lalesi fosili yer alıyor.

ÖĞRENCİLER FOSİL BİLİMİYLE TANIŞIYOR

Sergi hakkında konuşan Tabiat ve Kültür Varlıkları Tanıtma Derneği Başkanı Yusuf Öncül, çeşitli eğitim kurumlarında ve halka açık alanlarda Paleontoloji (Fosil bilimi) sergileri düzenlediklerini belirtirken, “Türkiye’de bulunan fosiller kültürel hazine sayıldığı için müzeler dışında sergilenmiyor. Dernek olarak bu eksikliği tamamlamayı amaçlıyoruz. Sergi alanındaki en eski fosil yaklaşık 513 milyon yıllık Trilobit fosili. Bunun yanında 3 milyon yıllık daha genç fosillere de yer verdik. Halkın çoğunlukla inceleme fırsatı bulamadığı fosillerin olduğu sergimizin Aliağalılar tarafından beğenileceğini umuyoruz” dedi

Türkiye’de fosillerin yaşını ölçebilecek laboratuvarların eksikliğine dikkat çeken Öncül, “Dernek olarak Türkiye’de çok az bilinen bir bilim dalı olan Paleontoloji bilimini Türkiye’ye yaymak amaçlı kurulmuş bir derneğiz. Avrupa’daki hemen hemen her şehirde fosil müzeleri varken Türkiye’de sadece 4 ya da 5 müze var. Onlar da genellikle halkın ulaşamayacağı noktalarda. Bu anlamdaki önemli bir eksikliği gidermek, okullardaki fosil bilimi sergileri ve konferanslarla öğrencileri Paleontoloji bilimine yönlendirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Aliağa Ticaret Odası Sergi Salonu’nda, gün boyunca açık olacak olan sergi saat 08.30 ile 17.30 arasında tüm vatandaşlar tarafından ziyaret edilebilecek. (EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler