131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

FETÖ SANIĞI: 'LİSTEYE ADIMI YAZANLARDAN ŞİKAYETÇİYİM'

29 Nisan 2017, Cumartesi 07:25

     


İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında görülen davada, tutuklu yargılanan bazı eski askeri hakim ve savcılar savunma yaptı. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu 270 sanıklı davanın İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edildi. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmaya bazı sanıklar ve taraf avukatları katıldı. Tutuklu sanık eski askeri savcı Mesut Kayuntu, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün yaşandığı gece zorunluluk nedeniyle nöbetçi savcı olarak görev yaptığını, Ege Ordu Komutanlığında darbeye destek verdiği iddiasıyla burada yargılanan birçok sanığın ifadesini aldığını, bunlar hakkında tutanak hazırladığını belirterek, bu ifade ve tutanakların davanın soruşturma aşamasında savcılıkça kullanıldığını iddia etti. O gece, anayasal düzenin yanında yer alarak hareket ettiğini, darbecilerin başarısız olması için elinden geleni yaptığını ileri süren Kayuntu, askeri kalkışmadan sonra öğrendiğim sözde sıkıyönetim görevlendirme listesinin oluşturulmasında ve yazılmasında hiçbir katkısının olmadığını ancak bu listede adının geçmesinde yaklaşık 10 aydır tutuklu olduğunu kaydetti. Kayuntu, "Bu listede adımın yazılmasından sorumlu olamam. Örgütün askeri yargıdaki sayısal yetersizliğiden adımın bu listeye yazıldığını düşünüyorum. Listeyi hazırlayan sorumlulara, neden adımın buraya yazıldığının sorulması gerekiyor." beyanında bulundu. Darbe teşebbüsünün yaşandığı gece yaptıklarının ortada olduğunu ileri süren Kayuntu, tahliye talebinde bulundu.

"Listeye adımı yazanlardan şikayetçiyim"

Tutuklu sanık eski askeri savcı Mustafa Şahin, evlenme planı kurduğundan nikah kıymak için 18-23 Temmuz tarihlerinde izne ayrılacağından 15 Temmuz'da erken saatlerde mesaiden çıktığını ifade ederek, askeri kalkışmanın yaşandığı gece evinden dışarı çıkmadığını öne sürdü.Şahin, rızası ve bilgisi dışında hazırlanan sözde sıkıyönetim görevlendirme listesinde adının yazılı olmasına ilişkin, "Önceden böyle bir görevden haberi olan birisi, nikahının kıyılması gibi önemli bir plan yapar mıydı? Listede ismimin yazılı olması nedeniyle 10 aydır tutukluyum, mağdurum. Listeye adımı yazanlardan şikayetçiyim." dedi.

"Haberim olsaydı görevi kesinlikle reddederdim"

Tutuklu sanık eski askeri hakim Oğuz Sekmen, darbe girişiminin yaşandığı hafta yıllık izinde olduğundan İzmir'de bulunmadığını, dolayısıyla 15 Temmuz'da da herhangi bir göreve gitmediğini savunarak, "Sözde sıkıyönetim görevlendirme listesinden darbe girişiminden önce ya da sonra haberim olmadı. Bu liste doğrultusunda kimseye görev vermedim. Atama listesinde haberim olsaydı, bu görevi kesinlikle reddederdim." ifadelerini kullandı. Sekmen, örgütün kriptolu haberleşme programı "ByLock"u kullandığına dair yapılan tespite ilişkin ise bu programı telefonuna yüklemediğini ve örgüt mensuplarıyla program üzerinden görüşme yapmadığını iddia ederek, tahliyesini istedi. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 2 Mayıs'a erteledi.

(AA)







 
Son Eklenen Haberler