131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

TÜPRAŞ İŞÇİSİNDEN UYARI: ‘SABRIMIZI SINAMAYIN’

29 Nisan 2017, Cumartesi 07:28

     


Tüpraş’ta 2017-2018 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin 9. oturumundan da bir sonuç elde edilemeyince şirkete bağlı 4 tesiste eylemler yapıldı. Tüpraş Aliağa Rafinerisi önünde yapılan eylemde konuşan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, toplu sözleşme görüşmelerinin işverenin katı tutumu nedeniyle tıkanma aşamasına geldiğini söyledi.

25 Nisan tarihinde işveren temsilcisi ile Petrol- İş Sendikası yetkilileri ile gerçekleştirilen Tüpraş’ın 9. TİS Oturumunda da anlaşmaya varılan herhangi bir madde olmadı. Görüşmeden bir sonuç çıkmaması üzerine Petrol-İş Sendikası 4 bölgede de eylemsellik kararı aldı. Tüpraş Aliağa Rafinerisi’nin giriş kapısında dün sabah gerçekleştirilen eyleme çok sayıda işçi katıldı. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, burada yaptığı konuşmada, Tüpraş’ın 2017-2018 dönemini kapsayan TİS görüşmelerinin 9.oturumunu 25 Nisan tarihinde arabulucu İbrahim Subaşı başkanlığında gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu oturumda mevcut kalan maddelerde herhangi bir ilerleme kaydedilemediğini söyleyen Oktay, işverenin tavrına tepki olarak Tüpraş’ın 4 rafinerisinde de tam günlük iş bırakma ve uyarı eyleminde bulunduklarını, TİS'in 10. oturumunda da işveren yine aynı tavrı sergilerse eylemlerini sürdürmeye devam edeceklerini söyledi.

“TÜPRAŞ YÖNETİMİ HİÇBİR ADIM ATMADI”

Tüpraş ile Petrol-İş arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinin, işverenin anlaşılmaz ve anlamlandıramadıkları katı tutumu nedeniyle bir kez daha tıkanma aşamasına geldiğini kaydeden Ahmet Oktay, “Daha önce de çeşitli vesilelerle ifade ettiğimiz gibi, ülkemizin tek rafinerisi ve en büyük işletmesi olan Tüpraş, stratejik bir sektörde sürdürdüğü üretim ve ürettiği yüksek katma değer ile Türkiye'nin gözbebeği sanayi tesislerinin başında gelmektedir. Tüpraş'ta kurulduğu günden bu yana tesis edilmiş olan çalışma barışı, işçi ve işveren tarafının karşılıklı iyi niyeti ile sağlamlaşmış ve özelleştirmeden sonra da Tüpraş'ta faaliyetlerin ve yatırımların en büyük güvencesi haline gelmiştir. Tüpraş işçisi ve Petrol-İş, bu işletmeye daima sahip çıkmış, sorumlu davranmış ve çalışma barışına azami özeni hep göstermiştir. Ancak, üyelerimizin ve sendikamızın tüm bu iyi niyetli çaba ve özverisine rağmen, Tüpraş yönetimi aynı özeni göstermemiş, daha önce yaptığımız eylemlerin gerekçelerini ortadan kaldırmaya yönelik hiçbir adım atmamıştır.” dedi.

“KAZANIMLARIMIZI PAZARLIK KONUSU YAPTIRMAYIZ”

Oktay, kimi idari maddelere dair işveren yaklaşımının müzakere sürecini tıkadığını, bu nedenle henüz ücret ve ücrete bağlı diğer ödemelerle ilgili maddelerin oturumların gündemi bile olamadığın belirtti. Oktay, “İşverenin bu uzlaşmaz tutumuna karşı sendikamızın ve Tüpraş işçisinin tavrı nettir. Yıllardır sürdürdüğümüz mücadelemizle elde ettiğimiz kazanımlarımızı pazarlık konusu yaptırmayız. Haklarımızı ve kazanımlarımızı korumakta kararlıyız. Petrol-İş üyesi işçiler çalıştıkları işyerine sahip çıkmayı, üretmeyi ve ürettiğinden de adil bir pay alıp insan onuruna yakışır bir ücret talep etmeyi sürdürecektir.” ifadelerini kullandı.

“İŞVERENE HİÇBİR YARAR SAĞLAMAYACAK”

İşverenin, işçinin bu hassasiyetlerini çarpıtmasını ve ülkenin en çok katma değer üreten kuruluşu olan Tüpraş'ta, çalışma düzeni ve barışını herhangi bir haklı gerekçesi olmayan tekliflerle bozmaya çalışmasını anlamalarının ve kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Ahmet Oktay, “Tüpraş işçisi ve Petrol-İş olarak, işverenin sözleşme sürecindeki uzlaşmaz ve dayatmacı tutumunu bir kez daha İzmit, Kırıkkale, Aliağa ve Batman Rafinerilerinde eş zamanlı olarak protesto ediyoruz. Buradan işvereni bir kez daha uyarıyor ve sabrımızı sınamamaya davet ediyoruz. Ülkemizde işçi sınıfının hak mücadelesi üzerinde demoklesin kılıcı gibi duran Yüksek Hakem Kurulu (YHK) prosedürünün, grev yasaklı Tüpraş işyerinde bir tehdit unsuru olarak kullanılmasını asla kabul etmeyeceğiz. Tüpraş'ta işverenin böylesi yanlış bir tutum içerisinde olması ve ilgili değişikliklerde ısrar etmesi, en başta iş barışını zedeleyeceği gibi, işverene de hiçbir yarar sağlamayacaktır. Tüpraş işçisinin ve Petrol-İş'in mesajını bir kez daha hatırlatıyoruz: Dayatmaları kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz! Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler