131019098
29 Mart 2024, Cuma

“AŞIRI SICAKLARA DİKKAT”

29 Temmuz 2015, Çarşamba 11:17

     


Aliağa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Özkan Orhun, Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak havanın bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini belirterek, özellikle yaşlılar, bebekler, hamileler ve kronik hastalığı olan vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Dr. Orhun, Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını, aşırı sıcaklarda bunun normalden çok daha zor olduğunu belirterek, “Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı. Dışarıda çalışmak zorunda olanlar güneş altında korumasız kalmamaya özen göstermeli, böyle durumlarda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılmış giysiler tercih edilmeli. Şapka giyilmeli ve güneş gözlüğü takılmalı” dedi.

AŞIRI SICAKLAR SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR

Dr. Orhun, yoğun sıcakların yaşandığı bu günlerde risk altındaki yetişkinler ve yaşlıların, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir” diye konuştu.

DENİZDE SERİNLEMEK İÇİN DOĞRU SAATLER

Açıklamasında serinlemek için sık sık denize girmeyi tercih eden vatandaşları da uyararak, güneş ışığının en dik olduğu saatler olan 10.00-16.00 arasında denize girmenin ve güneşlenmenin zararlı olabileceğine dikkat çekti. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenlerin ise mutlaka güneş koruyucu krem kullanmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunarak uzun süre kesintisiz olarak güneşlenilmemesi gerektiğini belirtti.

DOĞRU BESLENMEYLE ÖNLEM ALINABİLİR

Orhun, sıcak havaların bunaltıcı ve sağlığı tehdit eden etkilerinden korunmak için beslenme ve sıvı alımı konusunda alınabilecek önlemleri ise şu şekilde sıraladı;

• Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir.

• Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı,

• Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.

• Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir

• Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.

• Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir.

• Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir. (EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler