131019098
29 Mart 2024, Cuma

SİDER İŞÇİLERİ BU KEZ FABRİKA ÖNÜNDE EYLEMDE

29 Eylül 2015, Salı 09:48

     


Sider Metal işçileri bayram öncesi Valilik ve Türk Metal önünde yaptıkları eylemin ardından dün de fabrika önünde toplanarak haklarını istedi.

Sabah saatlerinden itibaren fabrika önünde toplanan işçiler haklarını alana, ücretleri ödenene kadar bekleyeceklerini ifade etti. Fabrika avukatları öğle saatlerinde işçilere, Şakran Cezaevinde kalan patron Erol Evcil ile görüşeceklerini, ona göre açıklama yapacaklarını söyledi. Ardından fabrikadan bir yetkili ile avukat, Evcil’le görüşmeye gitti. İşçilere yapılan açıklama, “İşveren ödeme zorluğu yaşıyor. Bu durumda size iş yasalarındaki hakkınızı kullanma hakkı doğuyor” yönünde oldu. Ancak işçiler buna da itiraz ederek “İş yasaları kıdem ve diğer haklarımızı alarak işten ayrılabileceğimizi söylüyor. Biz hazırız ama işveren bunu da ödemiyor. Bu durumda Valiliğin veya Bakanlığın buna müdahil olmasını ve bizlerin haklarını korumasını bekliyoruz” dedi.

‘PATRONUN KEYFİLİĞİNE GÖZ YUMULUYOR’

İşçiler patron Erol Evcil’in yasalara uymayan keyfiliğine göz yumulduğunu öne sürerek, Daha önce de mecliste yapılan soru önergeleri, bireysel ve toplu başvurular ile bu duruma dikkat çekmeye çalışsalar da yanıt alamadıklarını belirtti. Ramazan bayramından bu yana üretim olmayan fabrikada işçiler ücretli izne çıkarılmış durumda. Ramazan Bayramı ile birlikte kurban Bayramına da parasız girdiklerini belirten işçiler okulların açıldığını hatırlatarak, “Bayramlar bir yana, parasız pulsuz evden çıkmadan geçti ama okullar açılıyor ve mecburiyetlerimiz var. Yevmiyeye giderek aldığımız 3-5 lira ile yaşayacaksak versinler alacaklarımızı biz de başka bir iş bulalım” şeklinde konuştu. Bu süreçte inşaat sektörü ve çeşitli fabrikalarda taşeronlar aracılığı ile yaptığı işlerde de sigortasız çalışmak zorunda kalıyor, çünkü Sider metalde çalışıyor görünüyor. İşçiler, yıllardır süren bu durumun artık bitmesini, Çalışma Bakanlığı ve diğer yetkililerin sorunlarına çözüm bulmasını istiyor.

İşçilerin iddiasına göre cezaevinde bulunan ve fabrikayı buradan yöneten patron Erol Evcil’in devlete trilyonluk vergi, SGK borcu var ve buna da göz yumuluyor. İşçiler daha önceki dönemde TMSF’nin el koyduğu fabrikaya şimdi neden bir şey yapılmadığını soruyor. İş yerinde yetkili Türk Metal sendikasını da eleştiren işçiler hiç bir şey yapmamak ve patronu idare etmekle suçluyor. Sendika yöneticileri ise Valiliğin “Orası özel sektör bir şey yapamayız” dediğini, Bakanlığın ise “Patron ödeme sıkıntısında olduğunu söylüyor, para alamıyorlarsa işten ayrılma hakları var” diyerek ilgilenmediğini söylüyor. Türk Metal yöneticileri işyerindeki TMSF temsilcisinin aynı zamanda Erol Evcil’in avukatı olduğunu söyleyerek bu durumun şaibeli olduğunu söylemekle yetiniyor.

İşçiler Türk Metal sendikasının bölgedeki bütün fabrikalarda örgütlü olduğunu belirterek diğer işçilerle beraber eylemler yapmamasını eleştirerek, gerek valilik gerekse işverenle görüşmelerini hak arama çerçevesinde yapmamak, bürokrasi işlerine dönüştürmekle suçluyor. Türk Metal bu eleştirilere henüz yanıt vermiş değil. (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler