131019098
28 Mart 2024, Perşembe

HAVA KİRLİLİĞİ ALARM VERİYOR

29 Kasım 2016, Salı 07:30

     


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı istasyonlarının verilerine göre İzmir'de hava kirliliği alarm vermeye devam ediyor. Yapılan ölçümlerde havadaki kirletici partikül miktarının 'sağlıksız' düzeyin bir alt basamağı olan 'hassas' düzeyde olduğu belirlendi.

Yapılan ölçümlerde partikül madde değerleri Gaziemir'de 162, Bayraklı'da 132, Bornova'da 112, Güzelyalı'da 115, Şirinyer'de 120, Alsancak'ta 132 olarak ölçüldü. Doğan Haber Ajansı muhabirleri Mehmet Candan ve Timur Tarlığ'ın yaptığı habere göre uzmanlar İzmir'deki hava kirliliğine ısınmak için kullanılan kalitesiz yakıtların, plansız yapılaşmanın ve ağır sanayinin neden olduğunu belirtti.

'HAVAYI ALİAĞA KİRLETİYOR'

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Helil Kınay, İzmir'de Aliağa bölgesindeki ağır sanayi tesislerinden kaynaklı hava kirliliğinin yıl boyunca devam ettiğini ancak kış aylarında ısınma kaynaklı kirlenme de eklendiğinde sorunun daha da büyüdüğünü aktardı. Plansız yapılaşmanın da hava kirliliğinde payı olduğunu belirten Kınay, "Yeşil alanların yok olması, hava hareketini sağlayacak hava koridorlarının ortadan kalkması, sosyo-ekonomik faktörlere de bağlı olan kalitesiz yakıt kullanımı, kent içerisindeki ve çevresindeki sanayi tesisleri, taş ocakları gibi faktörler kentin hava kalitesini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu sorunun kontrol altına alınarak çözülebilmesi için bütüncül bir yaklaşımla hava kalitesi yönetim planı yapılması ve kent sürecindeki tüm faaliyetlerin planlanmasında bu planlar doğrultusunda çalışmalar yürütülmesi gerektiğini yıllardır ifade ediyoruz" diye konuştu.

HAVA KALİTESİNİ ONLİNE İZLEYECEĞİZ

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, kirliliğin ısınma için kullanılan yakıtların kalitesizliğinden kaynaklandığını belirterek, "İzmir'in en büyük sorunlarından bir tanesi doğalgaz gibi temiz yakıt kullanamıyor. Sebebi İzmir'deki yoğun gecekondulaşma. Bu yapıların kentsel dönüşümle yenilenmemesi neticesinde her kış bu tür sıkıntıları yaşıyoruz" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak temiz yakıt konusunda Mavi Çevre Kurulu kararı aldıklarını aktaran Varan, bu kararlardan birinin İzmir'de dönüşümün hızlı şekilde yapılarak temiz yakıt olan doğalgaza geçilmesi ve zorunlu olarak kullanılan kömürün de kalitesinin yüksek olması olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz günlerde temiz hava strateji planını yayınladıklarını belirten Varan, "Ege Bölgesi'nde temiz hava istasyonu binası ve 32 ölçüm istasyonu inşası bitirildi. 2017 yılında hizmete girecekler. Artık hava kalitesini online olarak izleme fırsatımız olacak" dedi.

(İSMAİL AFACAN) 







 
Son Eklenen Haberler