131019098
19 Nisan 2024, Cuma

EHLİYET DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

30 Ocak 2016, Cumartesi 06:33

     


Trafik yönetmeliğinde yapılan değişiklikle 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yeni ehliyet dönemi başladı. Genç Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Reşat Korkmaz yeni ehliyetler için yapılacaklar hakkında bilgiler verdi.

İçişleri Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mevcut ehliyetler 1 Ocak 2016’dan itibaren değiştirilmeye başlandı. Yeni tip sürücü belgesini alan sürücüler trafik konvansiyonuna üye 84 ülkede araç kullanabilecek. Bu yıl dâhil olmak üzere önümüzdeki beş yıl içerisinde tüm ehliyetlerin değiştirilmesi gerekiyor. Ancak yeni tip ehliyetlerin edinilebilmesi için bazı şartlar ve belgeler gerekiyor. Aliağa Genç Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Reşat Korkmaz, yeni ehliyetleri alabilmek için gerekli evrakların neler olduğu ve hangi işlemlerin yapılması gerektiği hakkında bilgiler verdi.

YENİ EHLİYETLER AVRUPA’DA DA GEÇERLİ OLACAK

1 Ocak 2016 itibariyle Avrupa Birliği’ne uyumlu ehliyetlerin kullanılmaya başlandığını söyleyen Reşat Korkmaz, “Eskiden ehliyetlerimizin Avrupa’da geçerliliğinin olması için Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’ndan uluslararası bir belge almak zorundaydık. Bizim ehliyetimiz dışarıda direkt olarak geçerli değildi. Yeni ehliyetlerle birlikte böyle bir sorun kalmayacak. Avrupa’da geçerli, kabul gören bir ehliyetiniz olacak. Bu anlamda yeni uygulamanın bir avantajı var” diye konuştu.

SAĞLIK RAPORU AİLE HEKİMİNDEN ALINABİLİYOR

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde mevcut ehliyetlerin yenilenmesi gerektiğini ifade eden Korkmaz, yenileme sürecinde yapılması gerekenler ile ilgili olarak, “Ehliyetini yenileyecek olan vatandaşın öncelikle sağlık raporu alması gerekiyor. Bu konuda bir bilgi kirliliği var. Sağlık raporu, sağlık ocaklarından da alınabiliyor. Aile hekiminin onayıyla, tek hekimin onayıyla alınabiliyor. Devlet hastanesine, özel sağlık polikliniğine, heyete ihtiyaç yok. Kişinin özel sağlık sorunları yoksa eğer. Sağlık raporu alındıktan sonra 2 adet biyometrik fotoğraf ile birlikte trafik şube müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor. Trafik Şubesi başvuranlardan 15 TL kart ücreti ve hizmet bedeli yatırmalarını istiyor. Vatandaşlar o parayı da yatırdıktan sonra müracaatı tamamlanıyor ve kendisine önce geçici bir belge veriliyor. O geçici belge ile herhangi bir sıkıntı olmadan aracını kullanabiliyor. Daha sonra Ankara’dan, tek merkezden yeni ehliyet basılıp vatandaşın beyan ettiği adrese postalanıyor” dedi.

SAĞLIK RAPORLARI BELİRLİ SÜRELERDE YENİLENECEK

Yeni ehliyetlerin 10 yıl süre ile geçerli olduğu, 10 yılın sonunda tekrar yenilenmesi gerektiği yönünde söylentilerin olduğunu ancak bu bilginin de doğru olmadığını vurgulayan Korkmaz, “Herkes bu süreleri ehliyet süresi olarak biliyor. Fakat işin aslı öyle değil. Bundan sonraki süreçte belirli sürelerde sağlık raporu alınması gerekiyor. Vatandaşın ehliyet aldığı zamandaki sağlık koşullarını koruyup korumadığını kontrol etmek amacıyla. Bu süre de ağır vasıta olarak bilinen minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için ise 10 yıl. Bu makul olandır. Geçmişten bu yana aslında olması gereken bir şeydir. Belirlenen sürenin sonunda ehliyetler, sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek” ifadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler