131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

ALİAĞA‘DA TAR-GEL PROJESİ BAŞARIYLA YÜRÜTÜLÜYOR

30 Mart 2015, Pazartesi 11:14

     


Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kırsal yaşamın geliştirilmesi için gerçekleştirilen ‘‘Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi’’ (TAR-GEL) uygulanmaya başlandı.

Proje kapsamında, tarım danışmanları aracılığıyla çiftçilerin tarımsal bilgi ihtiyaçlarının zamanında, yeterli düzeyde ve yerinde karşılanmasını, üreticilere tarımda gelişen teknoloji ve güncel bilgilerin aktarılmasıyla tarımsal üretimi, kaliteyi ve tarımsal çeşitliliği arttırarak çiftçilerin gelir seviyesinin yükseltilmesi amaçlanıyor.

TAR-GEL projesinde, Aliağa İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Aliağa genelinde 7 ziraat mühendisi 1 veteriner hekim olmak üzere toplam 8 personel yer alıyor.

"Köye ve köylüye hizmet köyde olmalıdır" ilkesiyle hareket eden TAR-GEL personeli, Çaltılıdere ,Güzelhisar, Karakuzu,Hacıömerli, Çıtak, Şakran, Helvacı, Horozgediği, Şehit Kemal mahallerinde çiftçilere uygulamalı olarak eğitim veriyor.

Aliağa İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli tarafından gerçekleştirilen projeler ise şu şekilde:

Ceviz Projesi: Aliağa İlçemize bağlı mahallelerde alternatif ürün yetiştiriciliğini teşvik etmek amacı ile hazırlanan “Ceviz Yetiştiriciliği Projesi” Aliağa Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından desteklenmiştir. Çaltılıdere ve Hacıömerli mahallelerinde gerçekleştirilen proje kapsamında 225 adet Chandler çeşidi ceviz fidanı dikimi yapıldı.

Domates Projesi: Domates yetiştiriciliğini geliştirmek amacı ile hazırlanan ve Aliağa Sulama Kooperatifi tarafından desteklenen “Domates Yetiştiriciliği Projesi”, Merkez, Hacıömerli, Çaltılıdere ve Çoraklar mahallelerinde toplam 8000 adet fide dikimi yapıldı.

Patates Projesi: Alternatif ürün yetiştiriciliğini teşvik etmek, patates tarımının çiftçilere tanıtılması, yöremize uygun patates çeşitlerinin belirlenmesi amacı ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından desteklenen projede ise Çaltılıdere Mahallesi'nde toplam 300 kg tohum dikimi yapılmıştır.

Geçmişten Günümüze Çitlembiği Yaşatmak Projesi: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca 2014’de Kadın Girişimciliğin desteklenmesi projesi ilk kez uygulamaya konulmuş olup, İzmir ili pilot il olarak seçilmiştir. Aliağa ilçemizden 5 çiftçi kadının da içinde yer aldığı 50 çiftçi kadın 10 günlük süre boyunca KOSGEB standartlarında Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi almaya hak kazandı. Projenin ikinci aşaması olan proje pazarında çiftçi kadınlarımız tarafından projelerin tanıtımları yapılırken, Proje Pazarı'nda yapılan teknik değerlendirmeler sonucunda ilçemiz Hacıömerli Mahallesi'nden Yıldız Topçu’nun “Geçmişten Günümüze Çitlembiği Yaşatmak” isimli projesi birinci oldu. Proje için Topçu'ya, projenin hayata geçirilmesinde kullanılmak üzere bakanlık tarafından 20.000 TL ödül verildi. Çitlembik yağı elde etmek ve çitlembik sabunu üretimini amaçlayan projede makine, alet ve ekipmanlar alınmış olup, işletme faaliyete geçirildi. Ayrıca proje kapsamında kadın girişimcilerin bilgi ve deneyimlerini artırmak amacı ile Aliağa ilçemizden iki çiftçi kadının da içinde yer aldığı 17 kadın girişimcinin katılımıyla düzenlenen yurt dışı teknik gezisi (Yunanistan’ın Sakız adası, Macaristan ve Avusturya ülkeleri) düzenlendi.

Baklagil Projesi: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2015 yılı baklagil yılı ilan edilmiş olup, bu proje kapsamında Aliağa ilçesi Çaltılıdere Mahallesi'nden bir çiftçiye 50 kg bakla tohumu verilirken, yetiştiricilik boyunca çiftçiye teknik destek sağlanacak. Ayrıca proje kapsamında Hacıömerli Mahallesi'nden bir çiftçiye de kuru fasulye tohumu verilmesi planlanıyor.

Bitkisel Üretim: Gübreleme, budama, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele ve tarım desteklemeleri konularında çiftçilere bilgilendirme toplantıları yapılıyor.

Bitki Sağlığı: Zeytin ve zeytin yağı kalitesini artırmak amacı ile zeytin hastalık ve zararlıları ile mücadele hususunda arazi kontrolleri yapılıyor. Özellikle zeytin sineğine karşı tuzaklar asılarak mücadele zamanı tespit edilip, çiftçilere önlem almaları için duyurular yapılıyor. Pamuk, mısır, buğday, bağ vb. hastalık ve zararlılarla mücadeleye yönelik de tuzaklar asılıp kontrolleri yapılıyor.

Hayvansal Üretim: TAR-GEL projesinde, büyükbaş ve küçükbaş hayvan aşılamaları ve küpeleme çalışmaları da devam ederken, çiftçilere hayvansal desteklemeleri konularında bilgiler verilmeye devam ediliyor. (Nimet Ergün)







 
Son Eklenen Haberler