131019098
29 Mart 2024, Cuma

Fetö Davası Sanıklarından Doğru: ‘Elmas,‘Gerekirse çatışacağız' dedi

30 Mart 2017, Perşembe 07:40

     


İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturmanın ardından 270 sanık hakkında açılan davada tutuklu yargılanan tutuklu sanıklardan Çiğli 2. Ana Jet Üssü Komutanlığında görevli eski astsubay Emre Mehmet Doğru ve MAK kursiyeri eski astsubay Mehmetcan Yeniçulha savunma yaptı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın görülmesine Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edildi. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Duruşma, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedildi.Tutuklu sanık eski ikmal astsubayı Doğru, "Marmaris saldırı eylemini gerçekleştirdikten sonra Çiğli pistine inen Skorsky helikopterden indirilen yaralıyı böyle bir görevi olmamasına rağmen yardım amacıyla bizzat ambulansa binerek eşlik ettiği" yönündeki suçlamalara yanıt verdi.

Doğru, 16 Temmuz sabahı eski astsubay Enis Çakır'ın kendisini çağırdığını ve elindeki telsizden "yaralı, iniş izni olmayan helikopter, ambulans" kelimelerini duyduğunu belirterek pistte helikopterde bulunan yaralıyı Çiğli Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürdüklerini, kim olduğunu soran polise şahsın kimliğini verdiğini belirterek, "Bu kişinin zaten terörist olduğunu bilmiyordum. Asker kıyafetliydi." dedi.

"Ramazan Elmas, gerekirse çatışacağız' dedi"

15 Temmuz akşamı yaşananlara dair bildiklerini aktaracağını ifade eden Doğru, "Halil Başçavuş 'Üste çatışma çıktı. Bir de amiraller var. Palaz misafirhanesinde tutuluyorlar.' dedi. Nizamiyeye geldiğimizde TOMA'lar vardı kapıda. Ramazan Elmas ve Yakup Atlı geldi yanımıza. Elmas polislerin yanına gitti. Daha sonra yanımıza gelerek 'Polisler beni götürmeye geldi. Bana gelen emir üssü teslim etmemem yönünde. Gerekirse çatışacağız.' dedi." şeklinde konuştu.

Tutuklu sanık MAK kursiyeri eski astsubay Mehmetcan Yeniçulha ise hakkındaki iddiaları reddederek, "Komutanlar terör tehditlerinden bahsetti. Bize 'Palaz misafirhanesini koruyacaksınız' denildi. Sasalı'da üst düzey bir terörist yakalandığı söylendi." iddiasında bulundu.

Eğitmenlerin kendilerini çağırdığını ve depoya gittiklerini belirten Yeniçulha, orada binbaşı rütbesinde kirli sakallı biri gördüğünü, elinde uydu fotoğrafı olduğunu ve etrafına emirler verdiğine şahit olduğunu kaydetti.

Tutuklu sanık eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in kendilerine, Ramazan Elmas’ın emrine gireceğini söylediğini ileri süren Yeniçulha, Palaz misafirhanesine gittiklerini, orada yarbay Erdinç Yalçınkaya'nın "2 misafirin" olduğunu, bunlara kelepçe takıp odaya götürmelerini istediğini aktardı.

Hiç tanımadığını ileri sürdüğü iki kişi gördüğünü, birinin koluna girerken kendilerine, 'çocuklar siz ne yapıyorsunuz? Ben Tümamiralim siz ne yaptığınızın farkında mısınız.' dediğini anlatan Yeniçulha, nizamiyede TOMA'ları görünce olayın ciddi boyutta olduğunu anladığını ifade etti.

Yeniçulha, terör saldırısıyla karşı karşıya olduklarını ve polisin yardıma geldiğini düşündüklerini ileri sürerek "Nizamiyede televizyonu gördüm. Bir grup askerin kalkışma yaptığını gördüm. Ramazan Elmas bir sorun olmadığını söyledi. Sonra Elmas’ın telefon konuşmasını duydum. 'Yarın teslim olacağım. Bugün alamazsınız, uçaksavarlarım, MAK'çılarım var' dedi. Beni görünce uzaklaştı. Şok oldum. Korktum." şeklinde ifade verdi. (AA)







 
Son Eklenen Haberler