131019098
23 Nisan 2024, Salı

ÜÇ YILIN ARDINDAN

30 Mart 2017, Perşembe 07:38

     


Yerel seçimlerin ardından geçen üç yılın değerlendirmesini siyasi partilerin ilçe başkanlarına sorduk. MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir süreci muhalefetin engelleme çabalarına rağmen başarılı bulurken, CHP ve AKP İlçe Başkanları Serkan Acar’ı şeffaf belediyecilik yürütmemekle suçladı

30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerin Aliağa ayağında MHP adayı Serkan Acar 15 bin 855 oyla geçerli oyların yüzde 31,90’ını alarak başkanlık koltuğuna otururken, Ak Parti adayı Ethem Yorulmaz 14 bin 842 oyla yüzde 29,86 ve CHP adayı Barış Eroğlu da 10 bin 204 oyla geçerli oyların yüzde 20,53’ünü almıştı.

Belediye Meclis üyeliğinde ise Ak Parti 15 bin 70 oyla yüzde 30,32, MHP 14 bin 565 seçmen ile yüzde 29,31 ve CHP 11 bin 124 seçmenin oyunu alarak yüzde 22,38 ile üçüncü olmuştu. Bu sonuçlara göre meclisteki üye dağılımı AKP 12, MHP 8 ve CHP 5 şeklinde olmuştu.

Böylece, Aliağa tarihinde ilk kez MHP belediye başkanlığını kazanırken, meclis üyeliğinde liderliği daha fazla oy alan AKP’ye kaptırdı. Beş meclis üyesi çıkaran CHP ise, daha sonra istifa ederek görevine bağımsız devam etme kararı alan Selma Orhan ve Murat Yaman’ın ardından halihazırda üç üye ile belediye Meclisi’nde temsil edilmekte.

Yerel seçimlerin ardından geçen üç yılın değerlendirmesini siyasi partilerin ilçe başkanlarına sorduk. MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir süreci muhalefetin engelleme çabalarına rağmen başarılı bulurken, CHP ve AKP İlçe Başkanları Serkan Acar’ı şeffaf belediyecilik yürütmemekle suçladı.

Abdurrahim AYDEMİR (MHP): Başkanımız göreve geldiği günden bu yana, kendisine çıkartılan tüm zorluklara rağmen son derece başarılı bir belediyecilik örneği çıkartıyor. Kendi içinde oldukça uyumlu çalışan bir ekip ile Aliağa’nın bugüne kadar çözülmeyen ne kadar problemi varsa hepsini birer birer çözüyor. Tabii zaman zaman prosedür ve bürokratik engeller dolayısıyla bazı sıkıntılar yaşanıyor. Mecliste çoğunluğun bizde olmaması dolayısıyla zorluklarla karşılaşılsa da bugüne kadar yapılanlar ortadadır. Kamuoyu kimin ne yaptığını zaten görüyor ve 2019 seçimlerinde bunun muhakemesini yapacaktır. En büyük sıkıntı maddi kaynak sıkıntısı. Belediye Meclisinden defalarca 30 milyon lira borçlanma yetki istedi başkanımız ama maalesef hep reddedildi. Buradan diğer partilerin ilçe başkanlarına çağrı yapıyorum. Büyükşehir CHP’de, hükümet AKP’de, Aliağa MHP’de. Üç ilçe başkanı olarak Aliağa için yapılacak yatırımlarda işbirliğini başarabilirsek, sonuçta kazanan Aliağa olacaktır. Engellemelerle ve çamur atarak kimse bir şey kazanamaz.

Özcan DURMAZ (CHP): Mevcut belediye yönetimi başarısız bir 3 yıl geçirmiştir.

Yönetim Aliağa ile iletişimi kesmiş, belediyeyi halka kapatmıştır. Belediye üst yönetimi ulaşılamaz hale gelmiştir. Aliağa’yı tanımayan, Aliağa’nın hassasiyetlerini bilmeyen, dışarıdan getirilmiş bir üst yönetimle Aliağa yönetilmeye çalışılmaktadır.

Belediye yönetimi tamamen siyasi hasımlık duygusuyla, yetişmiş, tecrübeli belediye bürokratlarını kızağa çekip boşa maaş ödemektedir. Aynı görevleri ise bilgisi ve birikimi uygun olmayan kadrolarla veya dışarıdan getirdiği Aliağa’yı tanımayan kadrolarla yürütmeye çalışmaktadır.

Yönetim Aliağa’nın ihtiyaçları, beklentileri için ortak akıldan uzak durmaktadır. Sokağın sesine, Aliağa’nın kurumlarına kulak verilmediği için yatırım ve hizmet öncelikleri isabetsizdir.

Aliağa Belediyesi şeffaf değildir. Belediye kaynakları da tıpkı belediye idari sistemi gibi tamamen kapalı ve hesap verilebilirlikten uzak yönetilmekte, kaynaklar isabetsiz ve verimsiz kullanılmaktadır.

Belediye yönetimi 3 yılda ortalama 300 milyon liralık resmi bütçe kullanmıştır. Ayrıca Aliağa iş dünyasından sponsorluk adı altında çok ciddi miktarlarda maddi kaynaklar sağlayarak gayrı resmi paralel bir bütçe oluşturmuştur. Resmi bütçe kaynakları ve gayrı resmi paralel bütçe kaynakları göz önüne alındığında belediyenin Aliağa için yaptığı yatırımlar pek zayıf kalmaktadır. Belediye yönetiminin en zayıf noktası mali şeffaflıktan uzak olmasıdır.

Aliağa Türkiye’nin en önemli ekonomik merkezlerinden birisidir. Hem yeni yatırımlarla ekonomik önemi giderek artmakta hem de yoğun göçle Türkiye nüfus artış hızının 4 katı bir hızla nüfusu artmaktadır. Ancak, ne yazık ki; hangi belediyecilik sorumluluğundan bakarsanız bakın, bu ekonomik büyümenin ve nüfus artışının ihtiyaçlarının önünden gidip süreci yönetebilecek bir belediyecilik yapılamamaktadır. Aliağa’nın caddeleri, sokakları, parkları, temizliği ve düzensizliği az gelişmiş bir Ortadoğu kentini andırmaktadır.

Kısacası Aliağa, Aliağa’nın ağırlığına uygun bir belediye yönetimine sahip değildir. 3 yılın sonunda bu gerçek bütün açıklığıyla görülmektedir.

Yaşar AKBULUT (AKP): Türkiye’nin en zengin ilçelerinden birisi Aliağa. 123 trilyon bütçesi olan bir ilçe fakat buna layık şekilde yönetilmiyor. Yapılan iki park var, o parklar da zaten belediyenin gelirleriyle değil, fabrikalardan alınan paralarla yapıldı. Dolayısıyla Aliağa Belediyesi’ndeki son üç yıllık yönetim anlayışına başarılı demek mümkün değildir. Tamamiyle algı üzerine kurulu bir yönetim söz konusu. Sorduğumuz sorulara dahi yeterli cevap alamıyoruz. Meclis üyelerimizin soruları cevapsız kalıyor. Sayın başkan kafasına göre meclis oturumunu terk edebiliyor. Her oturumda borçlanma talep ediyor. Sayın Başkan’a projelerini getir, ona göre onaylayalım dedik; Şakran ve Helvacı’dan belli projeler getirdi. Bunlara onay vermemize rağmen hala harekete geçilmedi. Onay verilen projelerin paralarını aldı mı, başka yerlere mi harcadı, bilmiyoruz. Biz baştan beri Sayın Başkan’ın Aliağa için yapacaklarıyla ilgili üç partinin grup başkanları, ilçe başkanları ve meclis üyelerini aylık Meclis toplantılarından önce bir araya getirmesini istiyoruz. Öncesinde istişare edelim, sonra meclisten oy birliği ile geçirelim diyoruz. Ancak sayın Serkan Acar bu güne kadar, kafasının arkasında başka şeyler olduğu için olsa gerek, böyle şeffaf bir şekilde çalışmaya yanaşmadı. 3 yıldır bu isteğimizi hem kendisine bizzat hem de kamuoyu vasıtasıyla iletiyoruz. Kendisi Aliağa’ya yapılacak şeylerle ilgili muhalefet izin vermiyor diyor; biz gel beraber oturalım konuşalım dediğimiz halde buna hiçbir zaman yanaşmadı. (BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler