131019098
29 Mart 2024, Cuma

SERTEL, ‘BU GENÇLER AZILI KATİL DEĞİL’

30 Mayıs 2017, Salı 06:31

     


CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, bir günde Menemen ve Şakran Cezaevi’ndeki 16 tutukluyla görüştü. Sertel, aralarında lise öğrencisinin dahi bulunduğu gençlerin özgürlükleri ile okuma haklarının ellerinden alındığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Menemen ve Şakran Cezaevi’ndeki tutukluları ziyaret ederek, 12’si kadın, 4’ü erkek toplam 16 kişiyle ayrı ayrı görüştü. Menemen ve Şakran Cezaevi’nde tutuklu bulunan öğrencileri daha önce iki kez ziyaret ettiğini belirten Atila Sertel, “Bu çocuklar sadece ‘Hayır’ dedikleri için bir aydan fazla süredir tutuklu. Aralarında lise öğrencisinin dahi bulunduğu gençlerin özgürlükleri, okuma hakları ellerinden alınıyor. İstedikleri kitaplara, gazetelere ulaşamıyorlar, doluluktan dolayı yerlerde veya bir yatakta üç kişi yatmak zorunda bırakılıyor. Eğer hala daha adalet varsa bu gençler derhal serbest bırakılmalı.” dedi.

‘YALNIZCA DERS KİTABI VE KURAN-I KERİM GİREBİLİR!’

Henüz yaşını doldurmayan bebeklerin dahi tutuklu anneleri ile cezaya mahkum edildiğini ifade eden Atila Sertel, gerçek suçlu ile suçsuzların aynı kefeye konulduğunu ve Türkiye’de ne yazık ki adaletin terazisinin şaştığını söyledi. Aliağa Şakran Kadın Cezaevi’nde müdüriyet tarafından yazılmış bir uyarının dikkatini çektiğini belirten Sertel, “Daha önceki ziyaretlerimde de tutuklu öğrencilerin kitaba ve bazı gazetelere erişemediklerine ilişkin şikayetler almıştım. Şakran Kadın Cezaevi’nde gördüğüm ve fotoğrafladığım ‘Kuran-ı Kerim ve Ders kitabı dışında kesinlikle kitap alınmayacaktır’ yazısı ile olayın vahametini daha iyi anladım. Tutuklu ve mahkumların roman ve başka kitaplar okumasına izin verilmemesi 12 Eylül döneminde dahi yaşanmamıştır. Bu kararın gerekçesini ve açıklaması olup olmadığını Adalet Bakanı’na soracağım.” diye konuştu.

‘9 AYLIK BEBEĞİ İLE KALIYOR’

Ziyaret ettiği isimlerden bir olan Fadime Danışman’ın FETÖ’den tutuklu olduğunu anlatan Sertel, yaptığı açıklamada, “Fadime Danışman, üç, beş yaşında ve dokuz aylık olmak üzere üç çocuk annesi. 15 Temmuz sonrası Polisler evine geliyor. Kocasını aradıklarını belirtiyorlar. Kocasının evde olmadığını ve fırında çalıştığını söylüyor. Polislerin hangi fırında çalıştığını sorduklarını ancak gerçekten de bilmediği için söyleyemediğini söylüyor. Bunun üzerine polislerin Savcı’yı aradığını Savcı’nın da ‘Madem öyle onu da alın’ dediğini ve o günden bu yana suçsuz yere tutuklu bulunduğunu belirtti. Fadime Danışman, yatacak yerin dahi kalmadığı koğuşta 9 aylık çocuğuyla birlikte kalıyor. Diğer iki çocuğu ise babaanne ve dedesiyle kalıyor. Kaldığı koğuşta farklı yaşlarda 10’a yakın çocuğun daha kaldığını söyledi. Anneler kutsaldır diyen anlayışın yarattığı tablo bu ne yazık ki.” İfadelerini kullandı.

‘ARALARINDA LİSE ÖĞRENCİSİ DE VAR’

Tutuklular arasında lise öğrencisinin de olduğunu dile getiren Atila Sertel, “Referandum akşamı İzmir Alsancak’ta gözaltına alınan Burcu Akyüz, Sultan Kayaoğlu ve İdil Gökalp, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla tutuklanmış ancak ortada delil dahi yok. Referandum akşamı ‘Evet’ kutlaması yapanlar bu öğrencilere küfür etmiş ve bunlar da ayağa kalkarak İstiklal Marşı’nı ve İzmir Marşı’nı okumuşlar. Tutuklanan İdil Gökalp, Karabağlar Meslek Lisesi 3’ncü sınıf öğrencisi. Babası sakat olduğu için çalışamıyor. Engelli maaşı ile geçiniyorlar. Avukat dahi tutamamış. Lise öğrencisi İstiklal Marşı’nı söylediği için tutuklanır mı? Eğitim hakkı ve özgürlüğü bu gerekçeyle elinden alınır mı? Bu nasıl vicdan, nasıl bir adalet? Bir yıl daha kaybetmemeleri için bu gençlerin sınavlarına girmesine imkan verilmeli.” diye konuştu.

‘ANNESİ ÜZÜNTÜDEN VEFAT ETTİ, CENAZEYE YETİŞEMEDİ’

Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı’nın kente gelmeden önce olası protestolara karşı Çanakkale’de tutuklanarak Şakran Cezaevi’ne gönderilen isimlerden biri olan Zekiye Balık’ın cezaevindeyken annesini kaybettiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Zekiye Balık’ın kalp hastası olan annesi kızının üzüntüsüne dayanamayarak vefat etti. Cenazeye yetişmesi, annesini son bir kez görmesi için Cezaevi yönetiminden ve Savcı’dan izin alınması konusunda girişimlerim oldu ancak ne yazık ki cenazeye yetişemedi. Bir gün sonra taziyeye gidebildi. Zekiye Balık, tutukluluğun yanında anne acısı ile de yaşamak zorunda. Yine tutuklu öğrencilerden Sultan Kayaoğlu da Hemşirelik mezunu ve yüksek lisansını yapıyordu. Sultan annesini doğumda kaybetmiş, 2 yaşındayken de babasını kaybetmiş. Teyzesinin büyüttüğü Sultan Kayaoğlu da eğitim hakkının elinden alındığına dikkat çekiyor. Bu gençler azılı katil değil, ya bir an önce serbest bırakılmalı ya da sınavlarına girmeleri için izin verilmelidir.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Menemen Cezaevi’nde Kazım Kızıl, Barış Halidi, Baran Bozdaş, Hasan Benli ile Aliağa Şakran Kadın Cezaevi’nde ise Burcu Akyüz, İdil Gökalp, Sultan Kayaoğlu, Fadime Danışman, Senem Ügüdücü, Zekiye Balık, Neriman Uçak, Bahar Sarıgül, Beşe Yeklitaş, Emine Akbaba, Enise İlin ve Ezgi Toker ile görüştü.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler