131019098
26 Nisan 2024, Cuma

LİMANLAR PETROKİMYAYLA CANLANDI

30 Eylül 2015, Çarşamba 11:19

     


Petrokimya tesislerinin yoğunlaşmaya başladığı Aliağa, yeni liman yatırımlarını da buraya çekiyor.

Türkiye'de, denizcilik sektöründe taşımacılık gelirleri düşünce firmalar yeni liman yatırımlarına yöneldi. Bunun sonucunda da bir zamanlar tartışılmaz şekilde önde olan limanlar gözden düşerken, özellikle petrokimyaya hizmet veren yeni liman yatırımları öne çıkmaya başladı. Bugün Gazetesi’nin haberine göre bunun en dikkat çekici örneklerinden biri Aliağa Nemrut Körfezi limanlarında gözlendi. Büyük gelişmeye sahne olan Aliağa'daki 13 limanda yılın ilk 8 ayında 31 milyon ton yük doldurulup boşaltıldı. İzmir Limanı’nda ise bu rakam 6,5 milyon tonda kaldı. Yeni yatırımların sürdüğü bölge, aktarma yükleriyle beraber Yunanistan’daki Pire Limanı ile rekabeti de kızıştıracak.

“DOĞRU YATIRIMLAR”

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, Aliağa'daki liman yatırımlarının doğru yatırımlar olduğunu söyledi. Aliağa’nın tek başına ülkenin dış ticaretinin yüzde 10’unu elleçlediğini dile getiren Öztürk, "Ege, Anadolu’nun giriş çıkış kapısıdır. Bu limanlar vazgeçilmez noktadadır. Önümüz açık” dedi. Limanlarda ihtisaslaşmanın şart olduğunu vurgulayan Yusuf Öztürk, şöyle devam etti: “Örneğin ‘Aliağa'da 42 milyon ton mal elleçlendi' diyoruz. Ama bunun 30 milyon tonu petrol ürünleri. Oysa konteynere odaklanmış limanlar konteyner elleçlemeli, dökme yük, sıvı yük, proje yükleri de kendi içlerinde ihtisaslaşmalı, artık çağ her limanın her şeyi yaptığı çağ değil.”

EBRD GLOBAL LİMAN’A ORTAK

Global Liman'ın yüzde 10,84'ünün Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'na (EBRD) satıldığı açıklandı. Banka bu şirketin sermayesinin artırılması sonucu ihraç edilecek hisseleri satın alacak. Yeni kaynak, şirketin EBRD'nin faaliyet gösterdiği ülkelerde yapacağı yeni yatırımlar için kullanılacak. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, "Bu ortaklık kruvaziyer liman alanındaki büyüme planlarımızı destekleyecek" dedi.  (HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler