131019098
29 Mart 2024, Cuma

KOBİLERE DESTEKLEMELER ANLATILDI

31 Temmuz 2015, Cuma 11:28

     


Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İzmir Kuzey Hizmet Merkezi Müdürlüğü yetkililer tarafından, Aliağa’daki KOBİ’lere KOBİ Destek Programları ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Aliağa Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına KOSGEB İzmir Kuzey Hizmet Merkezi Müdürlüğü’nden KOBİ Uzmanı Aziz Acar ve KOSGEB yetkililerinin yanı sıra, Aliağa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Takdir Yarış ve ilçedeki KOBİ’lerden temsilciler katıldı. KOBİ Uzmanı Aziz Acar katılımcılara, KOSGEB İzmir Kuzey Hizmet Merkezi Müdürlüğü olarak, kurumun KOBİ Proje Destek Programı, AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programları kapsamında proje hazırlamaya yönelik olarak bilgiler aktardı. KOBİ Proje Destek Programı’nın amacı ve gerekçesi hakkında bilgiler veren Aziz Acar, destek programlarındaki amacın, işletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç duyulması, KOBİ’lerde proje kültürü ve bilincinin oluşturulması, işletmelerin proje yapabilme kapasitelerinin geliştirilmesi ve esnek destekleme sistemine ihtiyaç duyulması olduğunu vurguladı.

DESTEK ÜST LİMİTİ 150 BİN TL

Program ve proje limitleri hakkında da bilgiler veren Acar, program süresinin 3 Yıl, proje süresinin ise 6-24 ay (+12 ay) olduğunu ifade etti. Destek üst limitinin 150 bin TL olduğunu söyleyen Acar, proje destek oranının 1. ve 2. bölgelerde yüzde 50, 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde % 60 olduğunu kaydetti. Desteklenecek proje konularına da değinen Acar; “İşletmelerin; üretim, yönetim-organizasyon, pazarlama, dış ticaret, insan kaynakları, mali işler ve finans, bilgi yönetimi ve bunlarla ilişkili alanlarda sunacakları projeler desteklenir. Bu program kapsamında desteklenecek proje giderlerine kurul karar verir. Ancak, arsa, bina, inşaat, tadilat, tefrişat ve benzeri, taşıt aracı, vergi, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri, haberleşme giderleri, proje ile ilgili olmayan personel giderleri, enerji ve su giderleri, kira giderleri, finansman giderleri, proje ile ilişkilendirilmemiş diğer maliyetler desteklenmez” dedi.

Acar, proje kapsamında desteklenmesi uygun görülen gider gruplarının toplamının kurul tarafından belirlendiğini ve sabitlendiğini ifade ederek; “Her bir proje gider grubunun desteklemeye esas tutarı; makine-teçhizat, hammadde, malzeme için, sabitlenen toplam tutarın % 10’unu ve personel, yazılım ve hizmet, diğer gider gruplarının her biri için % 40’ını geçmeyecek şekilde belirlenir. Proje bütçe gerçekleşmesindeki değişiklikler bu tutarları değiştirmez” dedi. Aziz Acar’ın konuşmasının ardından Kredi Garanti Fonu yetkilileri de bilgilendirmelerde bulundu.  (VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler