131019098
19 Mart 2024, Salı

ASİ KUŞ ALİAĞA’YA KONDU

1 Temmuz 2015, Çarşamba 11:07

     


Türk Tiyatrosu’nun mihenk taşlarından Ali Poyrazoğlu, ‘Asi Kuş’ adlı tek kişilik oyununu bu kez Aliağalı tiyatro severler için sahneledi. Aliağa Belediyesi Açıkhava Tiyatrosu’nda seyircisi ile buluşan Ali Poyrazoğlu, Fransız besteci Georges Bizet'in Carmen Operası'ndan yola çıkarak sahneye koyduğu oyunda, siyaset, bilim, sanat ve aşk üzerinden yaşamın temel konularını ele aldı. Aliağa Belediyesi’nin Ramazan ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında sahne alan Ali Poyrazoğlu, şahsına münhasır sahne anlayışı ve zengin bilgi birikimiyle seyircilerini kendine bir kez daha hayran bıraktı. Yaşama, sanata ve aşk olgusuna farklı bir bakış getiren Poyrazoğlu, yaptığı kapsamlı araştırmaların ışığında edindiği bilgileri hayat deneyimleriyle harmanlayarak seyircisiyle paylaştı.

POYRAZOĞLU: HAYATINIZDA BAŞROLÜ KİMSELERE BIRAKMAYIN

Opera, tiyatro, bilim, aşk ve kahkahanın bir arada olduğu oyunda, her insanın içinde kafesine sığmayan bir asi kuş olduğunu ifade eden Poyrazoğlu, "Kendinizi gerçekleştirmekten korkmayın. Kendi hayatınızda başrolü kimselere bırakmayın. Yaşamın hakkını verin, kendi hayatınızın kahramanı olarak yaşayın. Ayrıca kendinizi geliştirmekten hiçbir zaman korkmayın, yaşamın hakkını verin, inancınızı asla yitirmeyin” diyerek insanın hayatın gerçekleriyle yüzleşerek gerçek kimliğini bulabileceğini söyledi.

KAHKAHAYA BOĞDU

Gösteri sırasında zaman zaman seyircilerin yanına giderek birebir diyaloğa giren Poyrazoğlu, oyunu izleyen Aliağa Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Volkan Severcan’a yaptığı muzipliklerle seyirleri kahkahaya boğdu. Aliağa’da kapalı gişe oynayan ‘Asi Kuş’ adlı oyunu ile ustalığını bir kez daha kanıtlayan Poyrazoğlu, samimi anlatımı, ironik ve eleştirel bakış açısıyla kendisini bazen gülerek, bazen duygulanarak, bazen de şaşkınlıkla dinleyen Aliağalı seyircilerini kendi iç dünyalarının derinliklerine taşıdı. Aşka dair düşüncelerini aktaran Poyrazoğlu, aşkı iki kişilik devrimci bir örgüt olarak niteledi. Poyrazoğlu, “Âşıklar, akıl ve gönül arasında denge kurarak bir trapezin üzerinde yürür. Herkes onları düşürmeye çalışır ama onlar ne kadar sallanırlarsa sallansınlar korkmazlar. Çünkü aşk iki kişilik bir meydan okumadır" diyerek Carmen Operası'nın; "Aşk hiçbir zaman ehlileştirilemeyen asi bir kuştur" sözlerine vurgu yaptı.

ÜNLÜ SANATÇILAR İLE ANILARINI ANLATTI

Oyununda hiç unutamadığını söylediği hatıralarını da paylaşan Poyrazoğlu, bir zamanlar İstanbul’un gece hayatına damga vuran ‘Yeşil Kabare’ de birlikte çalıştığı Uğur Yücel, Huysuz Virjin, Müjdat Gezen, Demet Akbağ ve Atilla Arcan gibi ünlü sanatçılar ile yaşadığı anılarından kesitler anlattı. Sahibi olduğu ‘Yeşil Kabare’ de; Sezen Aksu, İbrahim Tatlıses, Nilüfer, Ajda Pekkan, Cem Karaca, Yıldız Kenter, Hülya Avşar, Candan Erçetin gibi birbirinden ünlü isimleri misafir sanatçı olarak ağırladıklarını ve ‘Yeşil Kabere’nin sık sık ünlüler geçidine sahne olduğunu anlatan Poyrazoğlu, Yeşil Kabare’ye Zeki Müren dışında misafir olmayan sanatçının olmadığını, ancak mizah yöntemini kullanarak yaptığı küçük bir girişimden sonra Zeki Müren’i de ‘Yeşil Kabare’de misafir etmeyi başardığını, Zeki Müren’in o gece ‘Şimdi Uzaklardasın’ adlı şarkısını okuduğunu belirterek, o geceye ait çok özel anılarını izleyicileriyle paylaştı.

ZEKİ MÜREN ANILDI

Türkiye'nin 'Sanat Güneşi' olarak anılan merhum Zeki Müren’i Aliağa Belediyesi Açıkhava sahnesinde aynı şarkıyı söyleyerek yad eden Poyrazoğlu, ‘Şimdi Uzaklardasın’ şarkısını Aliağalılarla birlikte söyledi. Yaklaşık 2 saat süren oyunun sonunda izleyenler tarafından ayakta alkışlanan Ali Poyrazoğlu, yaptığı teşekkür konuşmasında şunları söyledi: “Aliağa’da festival havasında geçen Ramazan ayı tiyatro etkinliklerinin önümüzdeki yıllarda geleneksel hale gelmesini diliyorum. Gönül ister ki sadece yazın değil kış aylarında da tiyatro günleri gerçekleştirilsin. Aliağalılar, kültür ve sanatla iç içe, doğanın lütfettiği, bu güzel ilçenin hakkını vermeliler. Tiyatro dediğimiz mucize, seyirciler ile oyuncuların bir araya gelmesiyle gerçekleşir. İnsan kadar eski, insana bakma, insanın hallerine bakma, bunlara bakarken gülüp eğlenme, insanın kendisini yeniden keşfetme mucizesi dediğimiz tiyatro, seyirci ile buluştuğumuz zaman gerçekleşiyor. Yani seyirci ile aynı işi yapıyoruz. Seyirci oturduğu yerden oyuncu ise sahnede tiyatro yapıyor. Türkiye’deki bütün belediyelere örnek olabilecek, Aliağa’daki kültür sanat etkinliklerini düzenleyen başta Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a, kültür sanat danışmanı Volkan Severcan’a, sesçisinden, ışıkçısına, kapıda bilet kesen arkadaşımıza kadar herkese emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” Programın sonunda sahneye davet edilen Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Türk tiyatrosunun duayenlerinden Ali Poyrazoğlu’nu Aliağa’da ağırlamaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Başkan Serkan Acar, usta tiyatrocuya teşekkür ederek, gecenin anısına Kyme Antik kentine ait sikkelerin tuğrasıyla işlenmiş cam tabak takdim etti. 







 
Son Eklenen Haberler