131019098
29 Mart 2024, Cuma

ASIRLIK KİTAPLAR ALİAĞALI OKURLARI BEKLİYOR

3 Eylül 2015, Perşembe 11:06

     


Aliağa’da 3 yıldır sahaflık yapan Nazif Ertan, arşivindeki 20 bine yakın güncel ve eski basım, nadide kitabı kitapseverlerle buluşturuyor.

Sahaf Nazif Ertan’ın oluşturduğu geniş arşivi arasında, yaklaşık 400 yıl öncesine ait el yazması Kuran-ı Kerim ve 1900’lü yıllara ait Türk Edebiyatı’nın klasik eserleri de yer alıyor. 3 yıldır Aliağa’da faaliyet gösteren Emin Sahaf, yaklaşık bir aydır, Hükümet Caddesi üzerindeki yeni yerinde eski ve nadir bulunan kitapları satışa sunuyor. Sahaftan, bulunması güç şiir, roman, hikâye türünden kitapların yanı sıra, akademik yayınlar da temin edilebiliyor. 1940’lı yıllara kadar uzanan eski basım kitapların bulunduğu sahafta Aliağalı kitapseverler, kitap takası yapma şansına da sahip oluyor.

KLASİKLERİNİN İLK BASIMLARI DA RAFLARDA

Asıl mesleği inşaat mühendisliği olan Nazif Ertan, hobi olarak başladığı kitap toplama işini çok sevdiği hobisi olarak sürdürüyor. Daha önce hizmete Aliağa’da küçük bir depoda başlayan Emin Sahaf, zamanla kitap sayısının artması ve okuyucularla daha kolay buluşmak amacıyla taşındığı daha büyük bir yerde okuyucularla buluşmaya devam ediyor.

Amerika, İngiltere, Rusya gibi ülkelere kitaplar gönderdiğini ve arşivinde bulunan nadir eserleri almak için İzmir’in başka ilçelerinden de müşterilerinin geldiğini ifade eden Ertan, “Pek çok eserin ilk basımlarını gelecek nesillere ulaşabilmesi için onlara ulaşıp arşivliyorum. Aliağa için temel amacım, okumuş insanların bir araya gelerek kitap ve okumak üzerine sohbetler edebilmesi. Kitapseverler olarak bilgi alışverişinde bulunabilmemiz. Burayı bir kültürel buluşma noktası haline getirmek istiyorum. Aliağa’nın okumuş insanları buraya gelsin, müzik dinlesin, dergâh gibi bir yer olsun istiyorum” dedi.

Lise döneminde içinde yaşadığı toplumsal ortamdan etkilenerek kitap toplamaya başladığını dile getiren Ertan, “12 Eylül 1980’den beri kitap topluyorum. Zamanla Kitaplarım eve sığmaz olunca hobimi bir sahaf açarak devam ettirdim. İlk dükkânım Aliağa’da depo gibi bir yerdi. Şimdi daha büyük ve merkezi bir yerdeyiz. İnsanları kitaplarla buluşturmayı paradan daha fazla önemsiyorum. Herkes gelip kitaplara bakıp buradan faydalansın istiyorum. Amacım Aliağalıları iyi kitaplarla tanıştırmak ve kitaplardan konuşulmasını sağlamak” diye konuştu. (EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler