131019098
29 Mart 2024, Cuma

EGE ÜNİVERSİTESİ LEVANTEN KÖŞKLERİ FOTOĞRAF SERGİSİ

4 Şubat 2017, Cumartesi 06:09

     


Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde 06 Şubat 2017 tarihinde Ege Üniversitesi Levanten Köşkleri Fotoğraf Sergisi’nin açılışı gerçekleştirilecek.

Levanten evleri İzmir’in mimarlık tarihinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Günümüze ancak bir kısmı ulaşan, çoğu Bornova ve Buca’da bulunan bu yapıların bazıları son yıllardaki yenileme çalışmalarıyla eski görkemlerine kavuştu. İzmir’in 17. yüzyıldan itibaren kazanmaya başladığı önem paralelinde genellikle ticari amaçlarla buraya yerleşen, Levanten olarak adlandırılan Avrupa kökenli ailelerce yaptırıldı. Çoğu 19.yüzyıldan olan bu köşkler ekonomik güç ve statü sembolü oldukları için Avrupalı gezginlerin yanı sıra padişahlar ve krallar gibi birçok ünlü ziyaretçiye de ev sahipliği yaptı. Bunların arasındaki en ünlü konuk şüphesiz İzmir’in kurtuluşundan sonra Steinbüchel Köşkü’nde kalan Mustafa Kemal Atatürk.

Ege Üniversitesi, Levanten evlerinden 10 tanesini bünyesinde barındırıyor. Bu yapıların en eskisi 19.yüzyılda “Büyük Ev” olarak anılan, günümüzde Ege Üniversitesi Rektörlük Binası olarak kullanılan Levanten evi. Büyük Ev’in yanı sıra Ege Üniversitesi’nin bünyesinde bulunan diğer Levanten evleri de üniversitenin idari, kültürel ve sosyal faaliyet alanlarında hizmet veriyor.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler