131019098
28 Mart 2024, Perşembe

KUZEY’İN TINISI, ‘UZUNÇALAR’ DAN İLK ALBÜM: ‘MODERN HİKAYELER’

7 Eylül 2017, Perşembe 06:04

     


Kendilerini İzmir’in kuzey müziğini yansıtıyoruz diyerek tanıtan, Aliağalı genç müzik grubu Uzunçalar’ın ilk albümü “Modern Hikâyeler” geçtiğimiz ay müzikseverlerle buluştu. Farklı soundların yer aldığı albümleri 10 şarkıdan oluşan grup üyeleri Uğur Seyfi, Cem Bingül, Çağatay Kınalı ve Dj (Tolga Küçük) ile müzikleri üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Grubun vokali Uğur Seyfi klavye çalıyor aynı zamanda söz yazarı ve beste yapıyor. Cem Bingül grubun basgitarcısı, davullar Tolga Küçük’e ait, Çağatay Kınalı ise grubun gitarlarını çalıyor.

Uzunçalar nasıl bir araya geldi?

Seyfi: Grubun öncesinde Çağatay ve benim bir grubumuz vardı. Sonra Cem’le tanıştık ve en son bir davulcuya ihtiyacımız olduğu için Tolga ile yollarımız birleşti. Yaklaşık bir buçuk yıl önce bir araya geldik. Grubun ismini, Tolga’nın yazdığı ve albümde de olan ‘Uzunçalar Radyo’da’ şarkısı ön plana çıkınca, eski plakları da sevdiğimiz için Uzunçalar olarak belirledik.

Albüme nasıl hazırlandınız?

Seyfi: Bir araya gelmeden önce hepimizin farklı müzik deneyimleri ve sahneleri vardı. Barlarda çalmak istemiyorduk. Bu grupla beraber 9 ay süren bir stüdyo sürecini başlattık ve direk albüm çalışmaları yaptık.

Cem: Kayıtları tamamladık. O zamanki yapımcımız hemen istedi parçaları ve toplamda 48 saat içerisinde kayıtları bitirmiştik. Ancak o yapımcıyla anlaşamadık ve İstanbul’dan Elenour Müzik ile anlaşma sağlayarak ilk albümümüzü tamamladık.

Seyfi: Flört grubundan Ata Akdağ’ında bize çok desteği oldu. Özellikle son dokunuşları o yaptı diyebiliriz. 10 şarkının 9’u bana ait Cem bir şarkı yazdı, Tolga’nın da bir bestesi var. Düzenlemeleri ise dördümüz yaptık.

Albümün içeriği nasıl?

Seyfi: Albüm 10 şarkıdan oluşan çok renkli bir albüm oldu. Albümün içerisinde punk rock da var pop da. Daha çok pop bir albüm oldu ama burada pop algısı çok önemli. Biz şarkıların tüm sözlerini yazarken çok dikkat ettik.

Kısa sürede kaydettiğimiz bir albüm olduğu için belli eksiklikleri olmasına rağmen güzel tepkiler alıyoruz. Ege bölgesinde tanıtım çalışmaları da iyi gidiyor.

Önümüzdeki dönem yeni albümünüzle konser planlarınız var mı?

Seyfi: Var tabii… Üç konserlik Aydın, Denizli ve İzmir’i dolaşacağımız bir turnemiz olacak. Kendi şarkılarımızı çalacağımız konserler olacağı için açıkçası heyecanlıyız.

Peki, müziğinizi yaparken kimlerden besleniyorsunuz?

Tolga: Hepimizin farklı müzik zevkleri ve birikimleri var. Belki bu albüm daha çok pop üzerine oldu ama mesela Cem Heavy Metal, ben Anadolu Rock, Seyfi ise The Beatles dinler… Bizim tınılarımızda bunların hepsine rastlayabilirsiniz.

Seyfi: Türkçe müzikte Flört, Adamlar, MFÖ ve Bulutsuzluk Özlemi gibi grupları dinliyoruz. Bu albüm için The Beatles bizi çok etkiledi. Albüm kapağımızda bile gömlek giyip kravat taktık. Tabii bunların dışında çok okuyan insanlarız. ‘Kapital’ şarkımız buna örnektir. İktisat okuduğum için kendi düşüncelerimi yazmıştım. ‘Önemsiz Kent’ isimli şarkıda yaşadığımız kentleri ve onların bunalımlarını anlattık. Günlük olaylardan fazlasıyla beslenen bir grubuz zaten.

Hem söz yazıp hem beste yapmak ve aynı zamanda çalmak zor değil mi?

Tolga: Aslında değil. Yolda bile yürürken başımıza gelen bir olayı yazabiliyoruz. Seyfi yakalar mesela bir olay yaşanırken. Biz de iyi gözlemciyiz. Sonrasında şarkılar bir şekilde oluşuyor.

Seyfi: Bu albümde özellikle benim şarkılarım var ama önümüzdeki Şubat ayı içerisinde çıkaracak olduğumuz ikinci albüm hepimizin söz ve bestelerinin yer aldığı bir albüm olacak.

Özellikle genç bir grup olmanızdan kaynaklı yaşadığınız zorluklar oluyor mu?

Seyfi: Biz Ege’nin kuzey müziğini yaptığımızı düşünüyoruz. Soundumuz buraya has. Ama her grup gibi yerel alt yapımız olsa da genele ulaşmak istiyoruz. İzmir’in genel sıkıntısı neyse biz de onları yaşıyoruz. Teknik imkânsızlıklarla karşılaşıyoruz. Sırf bu yüzden kendi kayıtlarımızı kendimiz yaptık mesela. İstediğimiz sahnelere ve stüdyolara ulaşamıyoruz.

Cem: Tamamen herkes işletme mantığıyla yaklaşıyor. Müziğinin güzel olup olmadığına bakmıyorlar.

İkinci albüm hazır mı?

Seyfi: Şu an repertuvar hazır. İlk albümün hazırlık süresinde elimizde 20-25 kadar şarkı vardı ve maalesef kullanmamıştık hepsini. O yüzden ikinci albümde bu şarkılara da yer vereceğiz. Müzik anlamında da kendimizi tekrar etmeyi sevmediğimiz için yine farklı şarkılardan oluşacak bir albüm.

Albümün ismini belirlerken neden ‘Modern Hikâyeler’ dediniz?

Tolga: Aslında yaşadığımız dönemin müziğini de yansıttığımız için arkadaşlar önce ‘Dijital Hikayeler’ diye konuşmuştu. Ancak ben bu ismi önerdim ve içimize sindi.

Seyfi: Dinleyici kitlemiz genel olarak lise ve üniversitelilerden oluşuyor. Kendi dönemimizin müziğini yaparken, geçmiş köklerden de besleniyoruz. Bunun yanında yapımcımız albümü ilk dinlediğinde ‘Gelecek 10 yılın albümünü yapmışsınız’ dedi.

Aileleriniz albümü nasıl karşıladı?

Tolga: Benim babam da davulcuydu. O ilk zamanlar istemiyordu ama albümün çıktığını görünce ‘yürü, devam et’ dedi.

Seyfi: Albüm çıkmadan bir gün önce evde annem, ben ve Cem birlikteydik. Anneme yarın albüm çıkıyor dediğimde inanamadı ve Cem’e sormuştu ‘Doğru mu’ diye… Sonrasında hepimizin ailesi sevindi ve mutlu oldular.

Cem: Ayrıca Çağatay şu an ailesinin yanında olduğu için aramızda değil. Ondan da bahsedecek olursak; grubumuzun en küçüğü ve 21 yaşında. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi öğrencisi ve Türkiye’nin en iyi gitaristlerindendir kendisi.

Son olarak dinleyicilerinize söylemek istediğiniz nedir?

Seyfi: Güzel bir albüm yaptık. Bugün bizi dinleyip ileride ‘Bu grubu ben keşfetmiştim’ demek isteyebilirler

Cem ve Tolga: Biz emek verdik ve güzel bir albüm oldu. Herkesin dinlemesini çok isteriz.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler