131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

BABALAR ANNELERİN POPÜLERLİĞİNE YETİŞEMİYOR

20 Haziran 2015, Cumartesi 10:43

     


Babalar gününe bir gün kala hediye alma telaşı ve günü daha anlamlı kılma çabaları da arttı. Anneler günüyle kıyaslandığında birçok anlamda daha geride kalan Babalar Günü’nün daha az popüler olduğu algısına neden olan noktaları Psikolog Ruşa Çamlıbel açıkladı.

Her yıl Haziran ayının 3. haftası Pazar günleri kutlanan Babalar Günü yarın kutlanacak. Yapılan araştırmalar, hediye almak konusunda, Babalar Günü’nün, Anneler Günü’nün gerisinde kaldığını gösteriyor. “Babalar, hepimizin ilk güç modelidir” diyen Psikoartı Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Psikolog Ruşa Çamlıbel, babalığın anneyi tamamlayan değil kendi başına çocuklara güven verebilen bir rolü üstlenmek durumunda olduğunu belirtti.

“BABALAR ROLÜNÜ ZAMANLA SAĞLAMLAŞTIRIYOR”

Babaların annelerden farklı olarak çocukların yaşamındaki yerini zamanla sağlamlaştırdığını ifade eden Aliağa Çamlıbel, “Babalar edindiği bu rolü zamanla gösterdikleri eforla çocuklarıyla birlikte zenginleşerek pekiştiriyor. Dış dünyayla sağlam köprüler kurmamız için ilk referansları ve kahramanları olarak çocukların hayatından anneden bambaşka bir konumda duruyorlar. Sağlıklı ve tutarlı ilişkilerimiz için babalarının ayak izlerini fark etmeden takip ederler” şeklinde konuştu.

“BABALAR ARTIK YAŞAMIN ARKA SOKAKLARINDA DEĞİLLER”

Günümüzde yaşanan toplumsal değişimle beraber baba modellerinin de dönüştüğünü belirten Çamlıbel, “Eskiden baskıcı, otoriter olarak karşımıza çıkan baba modelleri yerini büyük oranda daha çok paylaşan, dinleyen, sevgisini gösteren, evladıyla bütünleşen modellere bıraktı. Babalar artık yaşamın arka sokaklarında değiller; anneler gibi çocuklarıyla yaşamın meydanlarında yer alıyorlar. Çocukların sosyal, duygusal gelişimi için şablonlar ve ezber öğretilerin işlevsiz yanları kalktıkça çocuklar ve babalar daha çok renklenip, özgürleşiyor. Anne ve babanın rollerini birlikte tamamladıkları durumlarda çocukların dış dünyayla kurdukları köprüler daha sağlam olabilmektedir” dedi. (Emel Oturak)







 
Son Eklenen Haberler