131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

İFOD ÜYELERİ 30. YILI KUTLUYOR

25 Ocak 2017, Çarşamba 06:25

     


İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD) kuruluşunun 30. Yıl etkinlikleri kapsamında 16 Şubat’ta İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi’nde özel bir fotoğraf sergisi açacak. Ayrıca sergide yer alacak fotoğraflardan oluşan bir fotoğraf albümü de sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Geçtiğimiz günlerde “Ayna” teması ile üretilmiş fotoğraflardan oluşan 23. Geleneksel Fotoğraf Sergisi’ni Konak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açan İFOD, kuruluşunun 30. Yılı münasabetiyle yoğun bir çalışma dönemi geçiriyor. Geleneksel Fotoğraf Sergisi’nin hemen ardından 16 Şubat’ta 30. Yıl özel sergisi sanatseverlerle buluşacak. İFOD’un diğer fotoğraf derneklerinden farklı olarak daha çok kavramsal fotoğraf üzerine kafa yoran, felsefi ve soyut kavramları kendisine fotoğraf konusu olarak seçen bir dernek olduğunu dile getiren İFOD Başkanı Yard.Doç.Dr. Beyhan Özdemir, “İFOD düşünsel kavramlar üzerinden fotoğraf üretmeye çalışan bir dernek. Bu bağlamda geleneksel sergilerimizin konularını hep soyut kavramlardan seçiyoruz. Son olan "Ayna" da bu düşünceden ortaya çıktı. Fotoğrafın yaşamın bir aynası olduğunu düşünüyoruz” dedi. Aynanın, bakana kendisini yansıtan, kendisini gösteren, sırlarıyla birçok sırrı içinde barındıran, narsizmin en önemli simgesi olduğunu ifade eden Özdemir, “Fotoğraf yaşamın bir aynasıdır. Fotoğraf çekerken aslında kendimize bir ayna tutuyoruz. "Ayna" kavramıyla fotoğraf sanatı örtüşüyor. Aynanın felsefi boyutu da çok yüksek. Narsizme kadar uzanan bir süreç bu. Narkissos’un suda kendi yansımasını görüp kendine aşık olmasıyla başlayan bir süreç. "Ayna", günümüze kadar çeşitli sanat alanlarında çok fazla konu edinilmiş bir tema aslında. Teknik olarak baktığımızda da fotoğraf makinelerinin objektifleri de bir dizi ayna sisteminden oluşuyor. O nedenle hem teknik hem de içerik olarak "ayna" fotoğraf için çok uygun bir konu” diye konuştu. Özdemir, 2017 yılı için geleneksel sergi temasının Mart ayında belirlenmiş olacağını belirtti.

İFOD’un bu yıl kuruluşunun 30. Yılı olduğunu hatırlatan Özdemir, yıl boyu sürecek bir dizi özel program hazırladıklarını dile getirdi. İFOD üyesi 88 fotoğrafçının eserlerinden oluşturulan 30. Yıl sergisi açacaklarını ifade eden Özdemir, “16 Şubat’ta İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi’nde 30. Yıla özel bir sergi açıyoruz. Bu sergide yer alan fotoğraflardan ve fotoğrafçıların özgeçmişlerinden oluşan özel bir de albüm basılma aşamasında. Sergiyi gezenler koleksiyon niteliğindeki bu albümü de edinebilecekler” şeklinde konuştu. 2 yılda bir düzenlenen Uluslararası İzmir Fotoğraf Günleri’nin de bu yıl düzenleneceğini hatırlatan Özdemir, Ekim ayının 3.haftası başlayacak olan Uluslararası İzmir Fotoğraf Günleri için de İFOD üyelerinin yoğun bir çalışma dönemine girdiğini ifade etti. Özdemir, 8 farklı çalışma atölyesinin Uluslararası İzmir Fotoğraf Günleri’nde sergilenmek üzere fotoğraf çalışmaları yaptığını söyledi.

İFOD’un Göztepe Rotary Kulübü ile bu yıl 3.sünü gerçekleştirdiği Uluslararası Fotoğraf yarışması ile Türkiye’nin adını uluslararası arenada da duyurduğunu ifade eden İFOD Başkan Yardımcısı Berna Kızıltan ise, “İFOD sadece ulusal değil uluslararası boyutta da Türkiye’yi ve İzmir’i temsil ediyor. Biri İtalya’da diğeri Yunanistan’da olmak üzere iki kardeş derneğimiz var. Bu derneklerle ortak projeler yürütüyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıl kardeş derneğimiz Midilli Fotoğraf Derneği, Sakız Fotoğraf Derneği, Bergama Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği ile birlikte “Komşunun Işığı” temalı bir proje gerçekleştirdik. Bu projede ortaya çıkan fotoğraflar, Midilli, Sakız, Bergama ve İzmir’de sergilendi. Aramızda ne kadar sınırlar, denizler, siyasi sorunlar olsa da bizler komşuyuz ve bu komşuluk ilişkisiyle aydınlık gelecekleri kurmak için sanat şemsiyesi altında bir araya geliyoruz. Midilli Fotoğraf Derneği başkanı sergide yaptığı konuşmada, ‘biz her gün karşıdan ışıkların yanıp yanmadığına bakıyoruz, yanıyorsa mutlu olarak yatıyoruz” demişti. 2017 yılında da kardeş derneklerimizle farklı projeler hayata geçireceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler