131019098
28 Mart 2024, Perşembe

TOPLADIĞI ESKİ EŞYALARLA İŞ YERİNİ MÜZEYE DÖNÜŞTÜRDÜ

28 Ocak 2017, Cumartesi 06:55

     


Afyonkarahisar'da mermercilikle uğraşan İbrahim Alimoğlu, 15 yıldır gittiği 50'nin üzerinde ülke ile Türkiye'nin çeşitli illerinden topladığı eski eşyalarla 3 katlı iş yerini adeta müzeye dönüştürdü.

Alimoğlu, dünyaca ünlü Afyon mermerini işleyerek birçok ülkeye ihraç eden 75 yıllık şirketin üçüncü kuşak yöneticisi. Gerek iş gerekse turistik gezi için Uzakdoğu'dan Amerika'ya, Avrupa'dan Afrika'ya 50'nin üzerinde ülkeye giden Alimoğlu, buralardan tarihi ve antika eşyalar toplamaya başladı. Kültürel faaliyetler için Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Derneğini (AKSAM) kuran iş adamı, bir de sanat merkezi açarak müzik ve tiyatro gibi faaliyetlere destek verdi. Derneğin bulunduğu Çeşmeli Konak'ta, topladığı antika eşyaların küçük bir bölümünü sergileyen Alimoğlu, topladığı eski müzik aletlerini Afyon Kocatepe Üniversitesine (AKÜ) bağışlayarak, konservatuvar bünyesinde 500'e yakın müzik aletinin sergilendiği "İbrahim Alimoğlu Müzik Aletleri Müzesi'nin" kurulmasına öncülük etti. El yazması eserlerden, Osmanlı sancaklarına, eski gramofon ve telefonlardan geleneksel kıyafetlere binlerce antika eşyayı, adeta müzeye dönüştürdüğü 3 katlı iş yerinde sergileyen Alimoğlu'nun en büyük hayali, yapılacak bir müzede bunları sergileyerek herkes tarafından ziyaret edilmesini sağlamak.

"Mermer tozlarının arasında büyüdüm"

Alimoğlu (61), AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesinin başladığı mermerciliği, babasından devralıp üçüncü kuşak olarak sürdürdüğünü söyledi. "Mermer tozlarının arasında büyüdüm, ömrümüz fabrikada geçti." diyen Alimoğlu, çocuklarının iş yükünü alması ile kültürel faaliyetlere yöneldiğini dile getirdi. Endonezya'ya yaptığı bir ziyarette denizin altında oluşturulan cam fanusu gezince, iş yerinde de benzer şekilde bir yemek salonu yapmaya karar verdiğini anlatan Alimoğlu, şöyle devam etti:"Denizle ilgili eşyaları toplama girişimi öyle bir noktaya geldi ki antika eşyaları toplamaya başladım. Yurt dışı seyahatlerinde, fuarlarda gördüğümüz eski ve ilginç eşyaları getirdik. Çevremizdekiler de eski eşyaları getirmeye başladı. Bunları iş yerinde biriktirdim. Ziyaretime gelenlerin gezebileceği bir ortam oluştu. Bir bölümüyle 5 yıl önce Çeşmeli Konak'ta küçük bir müze oluşturduk. Müzik aletlerini üniversiteye bağışladım. Almanya'dan hediye edilenlerle birlikte 500'e yakın müzik aletinin olduğu bir müze oluşturduk. İş yerindeki eşyaları sadece buraya gelen misafirlerim görebiliyor. Bunları, kente gelen yerli ve yabancı misafirlerin de görebileceği bir yerde sergilemek istiyorum."

Alimoğlu, iş yerinin koridorları, duvarları ve merdivenlerinde ne kadar eşya olduğunu bilmediğini dile getirerek, şunları kaydetti:"Yüzlerce, binlerce eşya var. Yemekhane bölümünde resimler ve çerçeveler sergileniyor. 5 binden fazla kitabın olduğu kütüphanem var. Burada el yazması Kur'an-ı Kerim'ler, Osmanlı dönemine ait çok küçük bir sancak Kur'an-ı Kerim de bulunuyor. En kıymetli olanlardan biri, Abdülhamid Han döneminden bir sancak. En az yüz yıllık gramofonlar var, hepsi hala çalışıyor. Bunların yanında eskiden kullanılan aydınlatma aletleri, yüzlerce tespihten oluşan koleksiyon, dikiş makineleri, bastonlar, mobilyalar ve daha birçok ilginç eşyayı burada sergiliyorum."

(AA) 







 
Son Eklenen Haberler