131019098
23 Nisan 2024, Salı

Karekod

29 Mayıs 2018, Salı 12:17

     


            Karekod, Japonya 'da 1994 yılında DensoWave tarafından geliştirilen iki boyutlu bir koddur. Ürünlerin parçaların bilgilerini ve özelliklerini saklayan barkod teknolojisinin devamı niteliğindedir. Emek ve zaman israfını en aza indirmek maksadıyla verileri kare veya dikdörtgen şeklinde bir simgeye gizlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Eğitim, medya, sağlık ve ticaret alanlarında pek çok sektörde karekod vazgeçilmezdir. Karekod yapmak belirli verilerden yola çıkarak oluşturulmaktadır.

 

Karekod Oluşturma

 

            Karekod teknolojisinde kullanılan pek çok sistem vardır. Ancak bu sistemlerden en bilineni ve en çok kullanılanları QR Kod, Data Matrix Kod ve Aztek Kod 'dur.

 

 1- QR Kodlar: Daha fazla miktarda harf ve sayı barındıran ve aynı zamanda hızlı bir tarama imkanı sunmaktadır. Klasik barkodlara oranla QR Kod daha kullanışlıdır ve birçok yönden diğer kodlardan daha avantajlıdır. Ayrıca bu kodlar belli bir seviyeye kadar bozulmasına rağmen okunabilmektedir.

 

 2- DataMatrix Kodlar: İlaç sektöründe kullanılmaktadır. Bir alan üzerindeki siyah ve beyaz hücrelerden oluşmaktadır. Bu hücreler, matematiksel olarak 1 ( siyah ) ve 0 ( beyaz ) kodların işlenmesiyle oluşmaktadır. 2 veya 3 milimetre kare içerisinde 50 karakter sığdırabilirler. Belirli bir seviye kirlenme ve bozulmasına rağmen okunabilmektedir.

 

 3- Aztek Kodlar: En az kullanılan karekodlardan oluşmaktadır. Barkodun ortasında bir ' göz ' ve çevresinde veriler ile oluşmaktadır. Bu veriler okunma bakımından diğer karekod çeşitlerine göre Aztek Kodlar daha basit bir sistemdir. Sistemi kirlenme veya bozulma karşısında kendini düzeltme kabiliyetine sahiptir.

 

Bilgi : Karekodokuyucu.com







 
Son Eklenen Haberler