131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

BERGAMA 1.ZEYBEK FESTİVALİ SONA ERDİ

30 Ağustos 2017, Çarşamba 06:39

     


Büyük Taarruzun 95. yıl dönümü nedeniyle Efeler diyarı Bergama’da düzenlenen Birinci Zeybek Festivali sona erdi.

İki gün süren ve Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği ile Bergama Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Bergama Zeybek Festivali’ birbirinden güzel etkinliklere sahne oldu. Festivalin ilk gününde Bergama Kültür Merkezi’nde Mustafa Ali Kasap’ın resim, Abdurrahim Karademir’in fotoğraf sergileri açıldı. BerKM büyük salonda “Zeybekler ve Bergama Zeybek Kültürü” adlı bir panel düzenlendi. Festivalin ilk günü Zeybek ekiplerinin ardından dünyaca ünlü klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici ve Türk Halk Müziğinin değerli sanatçısı Emel Taşçıoğlu’nun muhteşem konseri ile sona erdi.

Festivalin ikinci gününde BerKM’de ressam Mustafa Ali Kasap ile Workshop yapıldı. Ardından Cumhuriyet Meydanı’nda Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Denizli, Muğla, Aydın, Cumaovası, Ödemiş, Torbalı, Akhisar ve Bergama’dan zeybek ekipleri yöresel gösteriler sergiledi. Bergamalı tiyatro sanatçısı Eyüp Gülmez tarafından hazırlanan tek kişilik “Büyük Taarruz” adlı oyun Bergamalılar tarafından ilgiyle izlendi. Gecenin sonunda ise Türk Halk Müziği’nin usta yorumcusu Tolga Çandar, Bergamalılara müzik ziyafeti yaşattı.

Zeybek Festivali’nin geleneksel hale getirileceğini söyleyen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Zeybek Festivalini anlamlı bir günde başlamasını istedik. Bu yüzden tarih olarak 26 Ağustos’u seçtik. 26 Ağustos bir başka efenin, bu toprakların, bu ulusun büyük kurtarıcısı, şayak kalpaklı, mavi gözlü, sarışın dev adamın büyük taarruzu başlattığı akşam. Tam 95 yıl önce şafak sökerken, sabaha karşı Kocatepe’de başlayan büyük direnişin, 30 Ağustos Zaferiyle taçlandığı gün. Bu zaferden sonra Türk ulusunun eşsiz ve ebedi başkomutanı doğmuştu. Cumhuriyet’in kurulmasıyla da birlikte aydınlık günler başladı. Bugün hala cumhuriyetin bize sunduğu erdemlerle yaşıyoruz” dedi.

(HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler