131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

MAVİ BİSİKLET FRANSA YOLCUSU…

31 Aralık 2016, Cumartesi 06:14

     


Doğudan batıya dünyanın pek çok ülkesinde gösterildiği yabancı festivallerde farklı kültürlere hitap etmeyi de başaran ve beğeni kazanan Mavi Bisiklet, 25 Ocak - 7 Şubat tarihleri arasında Val-de-Marne'de düzenlenecek 27.Uluslararası Cine Junior Film Festivali’nde yarışacak.

Uluslararası yapısıyla çocukları ve gençleri sinemayla tanıştırmak ve onlara yedinci sanat olarak kabul edilen sinemayı seçkin Fransız filmlerinin yanı sıra uluslararası filmler aracılığıyla sevdirmek amacıyla gerçekleştirilen Uluslararası Cine Junior Film Festivali’nde gösterimler Val-de-Marne'deki sinema salonlarında ve kütüphanelerde yapılacak. Fransa'nın geleneksel sinema festivallerinden olan Uluslararası Cine Junior Film Festivali bu yıl 27.kez düzenlenecek. Katıldığı tüm festivallerde övgüler alan ve birçok ödüle layık görülen Mavi Bisiklet’in festival yolculuğunun devam ettiğini belirten filmin yönetmeni Ümit Köreken ve yapımcısı Nursen Çetin Köreken 27.Uluslararası Cine Junior Film Festivali’ne katılmaları ile ilgili ortak görüşlerini şu şekilde dile getirdiler:

“Fransa’nın köklü festivallerinden olan 27.Uluslararası Cine Junior Film Festivali’nde yarışma bölümünde yer alacağız. Bizim için önemli olan, festivallerde yarışmak ya da kazanmaktan ziyade bu festivaller aracılığıyla farklı kültürlerden çocuk ve gençlerle birlikte onların ailelerine de ulaşabilmek. İlk filmimizle ulusal ve uluslararası ödüller almanın yanı sıra dünyada yirmiden fazla festivalin yarışmalı bölümüne davet edildik. Doğudan batıya pek çok ülkeye gittik. Filmle ilgili harika tepkilerle karşılaştık. O insanlara ulaşabildiğimizi, evrensel bir hikaye anlatıldığında aslında aynı dili konuştuğumuzu gördük. Bu da bize doğru yolda yürüdüğümüzü gösteriyor.

Bu anlamda çalışmalarımızı sürdürmek, çocuklarımızı ve gençlerimizi sinema sanatıyla buluşturmak, erken yaşta sinema ile ilgili bilgi sahibi olabilecekleri bir ortamda bulanma imkanı sağlamak adına bir çok avrupa ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de çocuk filmlerinin desteklenmesini ve yaygınlaşmasını arzu ediyoruz. Dünya çocuklarının çocukluklarını doyasıya yaşaması isteğiyle çıktığımız yolda en azından sinema sektöründe elimizden geldiğince çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

MAVİ BİSİKLET

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteklediği, Dünya Prömiyerini 66. Berlin Film Festivali Generation KPlus Kategorisinde yapan Türk – Alman ortak yapımı Mavi Bisiklet, geliştirme ve yapım aşamalarında çok sayıda atölyeye katılarak birçok farklı ödül ve destek aldı. Film, ilk Türkiye gösterimini yarışma bölümünde yer aldığı 35. İstanbul Film Festivali’nde yaptı. 2013 yılında Amsterdam Cinekid Co-Production Market’e katılan Mavi Bisiklet burada ‘En İyi Proje Ödülü’nü kazandı, aynı zamanda; Eurimages’tan, Türkiye’den ilk kez ‘Film for Children’ başlığıyla destek alan yapım olurken, DOHA Film Enstitüsü’nden de post prodüksiyon desteği kazandı. 2016 yılında Hollanda’da yapılan 4.Kırmızı Lale Film Festivali’nden de eli boş dönmeyen Mavi Bisiklet Hollanda-Türkiye ‘Sinema Eleştirmenleri Ödülü’ne layık görüldü. 46. Giffoni Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivalin’de yarışan Mavi Bisiklet, festivalde yer alan tek Türk filmi oldu. 53. Antalya Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’, ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Film’ ödüllerini alan Mavi Bisiklet, 18. Mumbai Çocuk Filmleri Festivali, 4. Giffoni Makedonya Film Festivali ve 4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin yarışma bölümlerinde yer aldı. 19.Olympia Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivali’nden ‘En İyi Genç Erkek Oyuncu Ödülü’ ve ‘Yunanistan Film Kulüpleri Birliği Özel Ödülü’nü kazandı.

NURSEN ÇETİN KÖREKEN

1981 yılında Bulgaristan'da doğan Nursen Çetin Köreken 1989 yılında ailesiyle birlikte İzmir'e yerleşti. Türk Dili ve Edebiyatı ile Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümlerini bitiren Çetin Köreken 2001 yılından bu yana tiyatro, yaratıcı drama, turizm ve organizasyon alanlarında çalışmalar yürütüyor. 2004 yılından sonra çalışmalarını ağırlıklı olarak çocuk ve kadınlara yönelik devam ettirdi. 2006-2007 yılında Erzurum’da kurduğu Aktif İnsan Kişisel Gelişim, Eğitim ve Organizasyon Merkezi’nde çocuk, genç, kadın ve ailelere yönelik atölyeler düzenledi. Radyo tiyatrosu, masal, çocuk oyunu, gençlik oyunu ve senaryo türlerinde çalışmalar yapan Çetin Köreken’in Mitos-Boyut Yayınevi’nden bir kitabı çıktı. Çizgi ve Kiraz Bekçisi adında iki kısa filmin yapımcılığını üstlendi ve ilk uzun metrajlı film senaryosu olan Mavi Bisiklet’i 2010 yılında, Arayış adlı senaryosunu 2013 yılında yazdı. 2013 yılında Ümit Köreken'le birlikte Drama Film Prodüksiyon şirketini kurdular. Ortak üretimleri ilk uzun metraj filmleri Mavi Bisiklet ile birçok festivale katıldılar ve ‘en iyi film’, ’en iyi yönetmen’ başta olmak üzere çeşitli ödüller aldılar.

ÜMİT KÖREKEN

1978 yılında Akşehir'de doğan Ümit Köreken DTCF Tiyatro bölümünde bir yıl okuduktan sonra İşletme Bölümünü bitirdi. 2002 yılında TRT Radyosu'na yazdığı ilk radyo tiyatrosu ile -Zeus- 2.lik ödülü aldı. TRT'ye radyo oyunları, arkası yarınlar, çocuk bahçesi programı için dramalar yazmaya devam etti. 2008 ve 2009 yıllarında yazdığı tiyatro oyunları ile ödüller aldı. Çeşitli edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı ve Mitos-Boyut Yayınevi’nden bir kitabı çıktı. Çizgi ve Kiraz Bekçisi adında iki kısa film çekti. 2013 yılında Nursen Çetin Köreken'le birlikte Drama Film Prodüksiyon şirketini kurdular. Ortak üretimleri ilk uzun metraj filmleri Mavi Bisiklet ile birçok festivale katıldılar ve ‘en iyi film’, ’en iyi yönetmen’ başta olmak üzere çeşitli ödüller aldılar.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler