131019098
29 Mart 2024, Cuma

Aşılı Ceviz Fidanı Yetiştiriliği ile Tarımda Bir Adım Öne Geçin!

15 Eylül 2017, Cuma 14:19

     


Aşılı ceviz fidanları, fidan anaçken üzerine farklı aşılama yöntemleri uygulanarak elde edilmektedir. Ceviz yetiştiriciliği, birçok bölgede yapılmaktadır. Ceviz, çok tüketilen bir yemiş olduğu için birçok kişi bahçelerinde hobi olarak da ceviz fidanı yetiştirmektedir. Fidancılık, özel bilgiler isteyen bir uğraştır. Verim alabilmek için ister ticari amaçlarla isterseniz hobi olarak ceviz fidanı yetiştiriciliği yapın, bakım, dikim, budama, gübre gibi bilgileri bilmek gerekmektedir. Ceviz fidanlarının yetişmesi uzun zaman almaktadır. Bu nedenle ceviz fidanı seçerken seçici davranmak gerekmektedir. Normal bir ceviz fidanının meyve vermesi için en az 10 sene geçmesi gerekir. Eğer ticari amaçlarla bu işle uğraşıyorsanız bu çok uzun bir zamandır. Bu nedenle aşılı ceviz fidanları tercih edilmelidir.

Aşılı Ceviz Fidanı Özellikleri

Aşılı ceviz fidanları, fidan anaçken üzerine farklı aşılama yöntemleri uygulanarak elde edilmektedir. Bir diğer tanımı ile ceviz çeşidinin elde edilmesi için oluşturulan fidan olarak da bilinmektedir. Aşılı ceviz fidanları özellikle bu alandan geçim elde edenler tarafından tercih edilmektedir. Aşılı ceviz fidanlarını aşısız ceviz fidanlarından ayıran en önemli fark, 1 veya 3 yıl gibi kısa bir sürede meyve vermesidir. Ayrıca aşısız fidanın ne tür bir meyve vereceği de bilinmemektedir. Bu nedenle aşılı ceviz fidanları tercih edilmelidir. Aşılı ceviz fidanları dikildikten sonra hemen hepsi 2 yıl içerisinde verim vermektedir.

Aşılı Ceviz Fidanı Bakımı

Aşılı ceviz fidanı özel kurallara uygun olarak dikilmektedir. Aşılı ceviz fidanı çeşitleri kadar toprağın özellikleri de önemlidir. En uygun gübreleme ve bakım yöntemlerinin seçilmesi için mutlaka yaprak, toprak analizi yapılmalıdır. Ceviz fidanı yetiştiriciliği sırasında azotlu gübrelere ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat bu azot miktarının ne kadar olması gerektiği önceden bilinmemektedir. Bunu öğrenmek için yaprak analizi ve toprağın verimini ölçmek için de toprak analizleri yapılmaktadır. Verimsiz ve sulak olmayan alanlarda sık aralıklarla, sulak ve havadar, verimli topraklarda seyrek aralıklarla fidanlar dikilmektedir. Dikildikten sonra uygun sulama, gübreleme, budama ve hasat bakımları uygulanmalıdır.

Aşılı Ceviz Fidanı Sulama

Ceviz bahçelerinde genel olarak salma su ile sulama yöntemi tercih edilmektedir. Bütün bahçeyi kapsayacak şekilde kurulan sulama sistemlerinde arazi yapısı önemlidir. Eğer meyilli bir arazi söz konusuysa, sulama esnasında toprağın aşağıya kayması söz konusudur. Bu da ağaç köklerinin açılarak zarar görmesine neden olmaktadır. Sulama yöntemlerinden, yağmurlama ve damlama usulü sulama yöntemleri kullanılmalıdır.







 
Son Eklenen Haberler