131019098
28 Mart 2024, Perşembe

KANİ BEKO: ‘BİRLEŞİRSEK VAR OLURUZ’

4 Ocak 2019, Cuma 06:26

     


CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, partisinin Aliağa İlçe Başkanlığı’nı ziyaret etti. Beko, İZBAN işçilerinin grevi, yerel seçimlerde içlerinde Aliağa’nın da bulunduğu sekiz ilçenin belediye başkan aday adaylarının açıklanması ve ilçelerde ittifak görüşmeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde yerel seçim çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Dün sabah saatlerinde CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’nı CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Aydın Özcan ziyaret etti. Ziyaretinde neden aday adayı olduğuna dair konuşma yapan Özcan, "İzmir'in sorunları büyük. Bu sorunları çözüme kavuşturmak için sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışacağız.” İfadelerini kullandı. CHP Aliağa İlçe Başkanı Gülsen Cirit, ziyaretlerinden dolayı Aydın Özcan'a teşekkürlerini iletti. Aydın Özcan’ın ziyaretinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, partisinin Aliağa İlçe Başkanlığını ziyaret ederek partililerle buluştu. Beko, Menemen’den başladığı ilçe ziyaretleri kapsamında Foça ziyaretinin ardından CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’na da ziyarette bulundu. Beko’yu parti binasında CHP Aliağa İlçe Başkanı Gülsen Cirit, Belediye Başkan Aday Adayları ve çok sayıda partili karşıladı. Kani Beko, salonda kendisini bekleyen partililerin sorularını yanıtlayarak sözlerine başladı.

“Biz elimizden gelen çabayı gösterdik”

Beko’ya sorulan ilk soru İzmir gündemini ve sosyal yaşamını en fazla ilgilendiren sorunlardan biri olan ‘İZBAN grevi hakkında neler düşünüyorsunuz?’ sorusu oldu. Milletvekili Kani Beko, “İZBAN grevi başlamadan önce ben Türk İş’in genel başkanıyla görüştüm. Daha sonra İzmir’e geldim. Demiryol İş Sendikası yönetimiyle görüştüm. Onlardan bir dosya aldım. Orada şöyle bir ifade kullandılar, toplu iş sözleşmesinde çokta ciddi olmadıklarını bize söylediler. Ben sendikacıyım, zaten dosyayı aldığımda gördüm. İZBAN’da çalışan işçilerin yarısı açlık sınırının altında çalışıyor. Yarısı yoksulluk sınırı altında çalışıyor. Dolayısıyla çok ta afaki teklifleri olmadığını gördüm. Bunun üzerine yirmiye yakın dosya hazırladım. Ankara’da İzmir Milletvekilleriyle birlikte bir değerlendirme yaptık. Ulaştırma Bakanıyla görüştük. İzmir’in en büyük toplu taşıma aracı olduğunu söyledim. On ilçeden geçen bu toplu taşıma aracının günde beş yüz bine yakın yolcu taşıdığını, eğer grev başlarsa ulaşımın sekteye uğrayacağını söylemiştim. Bunun olmaması için işçi kardeşlerimizin sosyal, sendikal hakları mutlaka verilmeli diye kendisine ifade etmiştim. Bana şöyle bir ifade kullanıldı ‘Haklısınız. Plan bütçe komisyon çalışmaları vardı. İstiyorsan hemen gidelim. Hemen bu toplu iş sözleşmeye müdahil olalım. Ve toplu iş sözleşmeyi bitirelim.’ demişti bana. Ama bu güne kadar maalesef ulaştırma bakanlığından konuyla ilgili ses seda çıkmadı. Greve gidilmesinin asıl nedeni biraz daha politiktir. Bu sorunun asıl sorumlusu da ulaştırma bakanlığıdır. Çünkü devlet demir yolları ulaştırma bakanlığına bağlıdır. Dün aldığım bilgiye göre İzmir Büyükşehir Başkanı ve Demiryol İş sendikası başkanı bir görüşme yapmışlar. Yeni bir teklif sunmuş Büyükşehir Belediye Başkanımız. En kısa zamanda da iş barışı sağlanır. İzmirliller de bu çileden kurtulmuş olur. Biz elimizden gelen çabayı gösterdik. Bir an önce iş barışının sağlanmasını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Otuz ilçeyle ilgili herhangi bir ittifak görüşmemiz yok”

Daha sonra Milletvekili Beko’ya önceki seçimlerde kaybedilen sekiz ilçe de belediye başkan adaylarının henüz açıklanmaması hakkında ne düşündüğü soruldu. Beko, “ Ankara’da Parti Meclisi toplanacak. Bu konuyla ilgili artık son değerlendirmesini yapacak denmişti bize. Parti Meclisi bir araya geldiğinde konuyla ilgili son kez ilçe aday adaylarımızı masaya yatıracaklar. En doğrusunu, en güzelini Parti Meclisi’nde ki arkadaşlarımız ve genel başkanımız değerlendirecek. Karar vermek çok güç. 30 ilçenin otuzuyla ilgili dün genel başkan yardımcılarıyla görüştüm. Otuz ilçe hakkında İYİ Parti ile herhangi resmi bir ittifak görüşmesinin olmadığını söylediler bana. Otuz ilçeyle ilgili herhangi bir ittifak görüşmemiz yok. Ama tabi AK Parti MHP ile ortak seçimlere giriyorken. Bizimde siyasi partilerle görüşerek, konuşarak bazı şeyleri çözmemiz gerekir diye düşünüyorum. Bölüşürsek tok oluruz. Bölünürsek yok oluruz. Birleşirsek var oluruz.” şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler