131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

CUMHURİYET, BALBAY’IN YAZILARINA SON VERDİ

4 Şubat 2016, Perşembe 06:05

     


CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay'ın Cumhuriyet Gazetesinde yazılarına son verildi. Konuyla ilgili açıklamasında “Cumhuriyet gazetesine 30 yıl emek verdim. Uğruna hapis yattığım Cumhuriyet gazetesinden koparıldım” dedi. CHP Genel Başkanlığı'na aday olan ancak yeterli imzayı toplayamayan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın yazılarına Cumhuriyet tarafından son verildi. Balbay, CHP’de yapılacak olan Genel Başkanlık yarışı için Cumhuriyet’teki yazılarına Ocak ayı sonuna kadar ara vermişti. Kasım’da yayımladığı son yazısı “İzindeyim”in ardından Balbay'ın 1 Şubat'ta gazeteye gönderdiği “Yeniden merhaba” başlıklı yazısı yayımlanmadı.

AKTİF SİYASET YAŞAMI SEBEP GÖSTERİLDİ

Kendisiyle ilgili kararın yazılı olarak iletilmesini istediğini, gazete yönetiminin ise buna önce evet sonra hayır cevabını verdiğini belirten Balbay ,“Bu süreç adım adım ilerletildi. Yöneticilik ilişiğim zaten kesilmişti, onu mazur gördüm. Daha hapisteyken beni Ankara temsilciğinden almışlardı. Çıkınca sadece Vakıf Yönetim Kurulu üyesiydim. Ama sonuçta oradan da sen zaten siyasettesin, biz vakfı ayrı tutmak istiyoruz diyerek beni ayırdılar. Aktif siyasette olan vakıf yönetiminde olmasın dediler. Son olarak da Genel yayın yönetmen yardımcısına izinden sonra kaleme aldığım yazımla bilgi verdim. ‘İcra kurulu başkanı Akın Bey sizinle ilgili bir karar alındığını söyledi’ karşılığını aldım. Bana hiçbir şey söylenmediğini, izne ayrılırken söz verdiğim gibi Şubat başında yeniden yazı gönderdiğimi anlattım. Biraz sonra bana döneceğini söyledi. Aradı ve ‘Vakıf yönetimi siz izindeyken karar almış. Aktif siyaset yapanlar artık yazı yazmayacakmış’ dedi. Bunun doğruluğu yanlışlığı bir yana, en azından bana bilgi verilmesi gerekirdi” diye konuştu.

“CUMHURİYET İÇİN BEDEL ÖDEDİM”

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Balbay, “Biz Cumhuriyetçilerin birinci sorunu bugünkü iktidar değil, kendi arasındaki birlik beraberlik eksikliği. Ben bu bakımdan üzülüyorum. Benim iddianamem Cumhuriyet’le başlar, Cumhuriyet’le biter. Ben bu gazete için bedel ödedim. Uğruna 5 yıl hapis yattığım Cumhuriyet gazetesinden koparıldım. Cumhuriyet gazetesine 30 yıl emek verdim. 30 yılın sonunda böyle bir tablo, kabul edilebilir bir tablo değil. Ben her alanda gücüm yettiğince, Türkiye’nin daha iyi bir geleceğe ulaşması için çalışacağım. Beni hapis yıldıramadı bu tür şeyler mi yıldıracak” dedi.

KARAR, GAZETENİN ÇİZGİSİNDEKİ DÖNÜŞÜMÜN BİR PARÇASI

Cumhuriyet Vakfı’nın, ‘aktif siyaset’ yapanların gazetede köşe yazarlığı yapmaması ilkesine dayandırdığı kararı eleştiren Balbay, “Gazetenin kurucusu Yunus Nadi Moda Milletvekiliydi. Yıllarca başyazarlığını yapan Nadir Nadi İzmir Milletvekiliydi. Yakın geçmişte Mümtaz Soysal hem milletvekiliydi hem Bakan, hem de Cumhuriyet’in yazarıydı. Siyasi bir gazetede siyaset yasağı olur mu? Son dönemde gazetenin çizgisindeki dönüşümün bir parçası bu karar. Gazetenin yaklaşık bir buçuk yıl önce yayınlanan ilkelerinde, siyasete girmiş olan kişiler yönetimde yer almasın, ama yazar olarak yine yazsın şeklinde bir ifade yer aldı” şeklinde konuştu. Balbay’ın yayımlanmayan “Yeniden merhaba” başlıklı son yazısı Can Dündar ve Erdem Gül’ün MİT TIR’ları haberi nedeniyle tutuklanmasıyla ilgiliydi.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler