131019098
28 Mart 2024, Perşembe

BALBAY ALİAĞA’DAKİ PETROL SIZINTISINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

4 Mart 2017, Cumartesi 06:39

     


CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay Aliağa’nın Karadut mevkiinde hacizli olarak demirli bulunan, 'Bodyer' isimli kuru yük gemisinin akaryakıt tankından litrelerce yakıtın denize sızmasını Meclis gündemine taşıdı.

Balbay özelikle son zamanlarda İzmir Körfezlerinde sık sık meydana gelen petrol sızıntılarını eleştirerek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını yaşanan çevre katliamlarına karşı duyarlı olmaya ve gerekli önlemleri almaya çağırdı. Balbay Ocak ayında Çeşme Ildır Körfezi'nde yaşanan petrol sızıntısını da Meclis gündemine taşımış, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi vermişti. 2 ay önceki soru önergesine cevap gelmeden bu sefer Aliağa’nın Karadut mevkiinde ikinci bir çevre katliamı yaşandı.

Balbay konuya ilişkin yapmış olduğu değerlendirme de şöyle dedi: “Aliağa’da yaşanan petrol sızıntının sahile, deniz ve eko sistemine çok büyük zararlar vereceği açık. Daha önce Çeşme’de yaşanan petrol sızıntısını kamuoyuyla paylaşmış, konuyu Meclis gündemine taşımıştık. Bu olayı yakından izliyorum. Bilirkişi incelemesi sonuçlanmadı. Daha bu olay sıcaklığını korurken, Aliağa’da bu sızıntının meydana gelmesi kabul edilemez. Bakanlığı bu konuda gerekli önlemleri almaya, bir daha aynı sorunların yaşanmaması için harekete geçmeye davet ediyorum.”

Balbay Denizcilik Bakanı Arslan’dan şu sorularına yanıt istedi:

1. Son zamanlarda özelikle İzmir Körfezlerinde sık sık meydana gelen petrol sızıntılarının nedeni nedir?

2. Bakanlık olarak İzmir’de yaşanan bu durumla ilgili şimdiye kadar hangi önleyici tedbirleri ve yaptırımları aldınız?

3. Aliağa’nın Karadut mevkiinde yaşanan sızıntının nedeni nedir? Deniz yüzeyine hangi ölçüde ve ne kadar petrol karışmıştır?

4. Yaşanan sızıntıya ilişkin hangi işlemler yapılmıştır? Sonuçları nedir? Bölgeye verdiği zararın etkileri hangi eylem planı ile giderilecektir?

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler