131019098
29 Mart 2024, Cuma

HAMZA DAĞ, TARTIŞMALI GEMİYE SON NOKTAYI KOYDU

4 Mayıs 2015, Pazartesi 09:26

     


AK Parti İzmir 2. Bölge Milletvekili Hamza Dağ, Aliağa’daGemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği'ni (GEMİSANDER) ziyaret etti. Dağ, "Aliağa Gemi Söküm Tesisleri geri dönüşüm çalışmaları ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır'' dedi.

Ziyarete, AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut'un yanı sıra parti üyeleri de katıldı. Heyet, Öge Gemi Söküm Tesisleri'nde radyoaktif madde taşıdığı gerekçesi ile çevrecilerce sökümü tepki gören 'FpsoKuito' isimli yüzer petrol tankerinin sökümü çalışmalarını yerinde inceledi.

ŞİMŞEK'TEN KUITO VE TESİSLERİN İŞLEYİŞİ HAKKINDA AÇIKLAMA

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Başkanı Adem Şimşek, 'Kuito'nun sökümü çalışmalarını izleyen ve gemiyi gezen heyete bilgiler verdi. Şimşek, "Deniz üzeri rafineri olarak tanımlayabileceğimiz 'Kuito' isimli gemi ortalama 50 bin ağırlığındaydı. Sökümü yapılan ve 6 ay daha sürecek olan gemi şu ana kadar Türkiye ekonomisine 15 bin ton katkı sağladı.Geminin bize kazandırmış olduğu ikinci önemli nokta, x-ray cihazı. Sadece 'Kuito' için değil tüm gemilerimizden sökülen parçalar x-ray taramasında geçtikten sonra fabrikalara gönderiliyor. Bununla birlikte iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarımız gemi içerisinde tüm önlemlerini almış durumdadır" diye konuştu.

DAĞ, TARTIŞMALI GEMİYE SON NOKTAYI KOYDU

Kuito ile ilgili açıklama yapan AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ 'Kuito' isimli gemide çalışan işçilerimizde radyasyondan kaynaklı herhangi bir sorun söz konusu olmamıştır. Bundan sonra da olmayacağı konusunda ifadeler mevcut. Aynı zamanda radyasyon önlemi alınarak x-ray cihazları ile tarama yapılmaktadır. Dolayısıyla burada her açıdan tam teşekküllü bir sistem var" dedi.

DAĞ, "SEKTÖRÜ DAHA DA GELİŞTİRMEK İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ"

Dağ" Geri dönüşüm hem ülke sanayisi için hem ülke ekonomisi için çok önemli. Dünyada, uluslararası bir sektör olması itibariyle de gemi sökümde; sökümü gerçekleştirilecek gemiyi bulmak, söküme hazırlama işlemi, sökümünü gerçekleştirmek ve sanayiye katkı süreci bir yarış içerisinde gerçekleşmektedir. Aliağa'da böyle bir tesisin olması bizler için onur verici bir durum. Sektör, şehrimizin ekonomisine ivme kazandırırken istihdam problemini de çözüme kavuşturmaktadır. Yeni alanlar açarak sektörü daha da canlandırmak noktasında biz de üzerimize düşeni yapacağız" diye konuştu.

ÇEVİKER, "TEMEL HEDEFİMİZ İŞÇİNİN KORUNMASIDIR"

Ziyaret programı, GEMİSANDER toplantı salonunda GEMİSANDER Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker'in tesisler hakkında verdiği brifing ile devam etti. Çeviker, "1976 yılında Bakanlar Kurulu'nun kararı ile gemi söküm bölgesi ilan edildi. Bölge, bin 400 metre sahil şeridi üzerinde kurulu olmakla birlikte toplam alan 600 dönümdür. Bölgede 22 firma faaliyetlerini sürdürmektedir. Aynı zamanda da 25 parsele sahip bir bölge. 2008 yılına kadar ortalama 150 bin ton gemi söken sektör, 2012 yılına kadar geri dönüşüme toplamda 927 bin ton katkı sağlamıştır. Bu yıl ise tesislerimize 35 gemi gelirken, 2015 yılı Ocak-Nisan ayları arasında 230 bin ton söküm işlemi gerçekleştirildi. Tabi tüm bunların yanında çalışmalarımız büyük bir özveri ile devam ederken temel hedefimiz, çevrenin daha az kirletilmesi ve işçinin iş sağlığının korunmasıdır" ifadelerini kullandı.

GEMİSANDER'İN İÇME SUYU İSTEĞİ

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Başkanı Adem Şimşekise,"Derneğimizde içme suyumuz malesef yok. Bununla ilgili bir takım girişimlerde bulunduk ancak çözüme kavuşturulamadı. Bize bu anlamda yardımcı olmanızı temenni ediyoruz" dedi. Dağ ise, "Büyükşehir Belediyesi'nin çözüme kavuşturması gereken bir konu ama biz de elimizde geleni yaparak haklı talebinizi yerine getirmek için çalışmalar yapacağız" şeklinde konuştu. (Tarık Demir)







 
Son Eklenen Haberler