131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

REFERANDUM İÇİN NE DEDİLER?

6 Şubat 2017, Pazartesi 06:45

     


Siyasi partilerin Aliağa’daki temsilcileri Anayasa Değişikliği Referandumunda hangi yönde oy kullanacaklarını ve nedenlerini açıkladı. Genel siyasette olduğu gibi Ak Parti ve MHP ‘Evet’ derken, CHP ve HDP ise ‘Hayır’ diyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın masasında bulunan anayasa değişikliğini ön öngören kanun, onay süreci sonrasında Resmi Gazete’de yayımlanacak. Böylece Türkiye büyük ihtimalle 9 ya da 16 Nisan tarihlerinde anayasa referandumuna gidecek. Referandum için partilerin hazırlık süreçleri devam ederken siyasi partilerin Aliağa’daki temsilcileri de anayasa değişikliği referandumunda hangi yönde oy kullanacaklarını ve nedenlerini açıkladı. AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut ve MHP İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir referandumda evet diyeceklerini belirtirken, CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz ve HDP İlçe Başkanı Veysel Özbay da hayır diyeceklerini ifade ettiler.

AKBULUT, “REJİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL, SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ”

Referandumda neden evet diyeceklerini açıklayan AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, mevcut sistemin Türkiye’de hiçbir zaman istikrar getirmediğini söyledi. Sadece tek başına iktidarların olduğu dönemlerde Türkiye’nin ilerleme gösterdiğini belirten Akbulut, “Mevcut sistemde koalisyon hükümetlerinin olma ihtimali çok daha yüksek. İstikrar için bu sistemin değişmesi gerekiyor. Bu bir rejim değişikliği değil, sistem değişikliğidir. Bu değişiklikle birlikte Türkiye istikrara kavuşacaktır. Türkiye’de 15 yıldır Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider var ama her zaman bu tip liderler yetişmiyor. İstikrar sağlanamıyor. Hem ekonomik, hem de siyasi istikrar için bu sistemin değişmesi gerekiyor. Vesayetin kalkması lazım, halkın seçtiği liderlerden korkmamak lazım. Milletin gücüne inanmak lazım. Biz bu güne kadar milletten başka bir güç tanımadık. Meclis yok ediliyor gibi yanlış algıları da ortadan kaldıracağız. Bu süreçteki tutumundan dolayı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de teşekkür ediyoruz. Kendisine Türk Milleti adına minnettarız. Ülkenin zor günlerinde vatanseverliğinin gereğini yerine getirmiştir. Aliağa’da da yine MHP İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir’e MHP Teşkilatına teşekkür ediyoruz. İnşallah hep birlikte Türkiye’yi hak ettiği yere getireceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.” dedi. Akbulut, yapılacak olan anayasa değişikliğinin içeriği ile ilgili önümüzdeki günlerde daha detaylı açıklamalarda bulunacaklarını da sözlerine ekledi.

DURMAZ, “TEK ADAM REJİMİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Anayasa değişikliği referandumunda neden hayır diyecekleri hakkında açıklamalarda bulunan CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz ise, getirilmeye çalışılan şeyin tek adam rejimi olduğunu vurguladı. Özcan Durmaz, “CHP başından beri zaten yapılmaya çalışılan bu anayasa değişikliğine hayır dedi. CHP bunu bir hükümet sistemi değişikliği değil, bir rejim değişikliği olarak görüyor. Biz hayır demeyi laik, demokratik cumhuriyeti savunmanın bir yolu olarak görüyoruz. Sonuna kadar da hayır demeye devam edeceğiz. Getirilmeye çalışılan şey tek adam rejimidir. Bir dikta rejimidir. Laik ve demokratik cumhuriyetin, millet iradesinin tasfiye edilmesidir. Biz buna izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar da hayır diyeceğiz. 94 yıl önce tek adamdan alınıp millete verilen iradenin şimdi milletten alınıp tekrardan tek adama verilmesine karşı çıkıyoruz.” diye konuştu.

AYDEMİR, “GENEL MERKEZİMİZİN YANINDAYIZ”

MHP İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir de, Genel Başkanları Devlet Bahçeli’nin almış olduğu karara uyarak referandumda evet diyeceklerini söyledi. Aydemir, “Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin almış olduğu bir karar var. Bu anayasa maddeleri onun süzgecinden geçti ve partimiz evet diyor. Biz de partimizin, genel merkezimizin yanındayız. Genel merkezimizden gelecek olan talimat doğrultusunda da önümüzdeki günlerde kampanya sürecini başlatacağız. Genel merkezimizle aynı doğrultuda hareket ediyoruz. Ortada hukuksuz bir düzen vardı. Onun ortadan kaldırılması için Genel Başkanımız Devlet Bahçeli evet diyeceğini açıkladı. Başbakan ile buluşup bu yasaların hepsini gözden geçirdi. Keşke gönül isterdi ki CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu da görüşmelere katılsın. Daha da bir uygun hale getirilip toplumun geniş tabanının evet diyeceği bir ortam oluşturulsun. En azından evet ya da hayır diyerek milleti kutuplaşmadan kurtarmış olurduk. Birlik ve beraberlik olurdu.” İfadelerini kullandı.

ÖZBAY, “ÜLKENİN KADERİ BİR ADAMIN İKİ DUDAĞI ARASINA TERK EDİLMEMELİ”

HDP İlçe Başkanı Veysel Özbay ise, Anayasa Değişikliği Referandumu ile rejim değişikliğine gidilerek tek adam diktatörlüğünün getirilmeyi çalışıldığını, bu nedenle de referandumda hayır diyeceklerini ifade etti. Özbay, “Bizim partimizin duruşu zaten ilkesel olarak belli. Biz bu referandumda tek adam diktatörlüğüne, bütün güçlerin tek adamda toplanmasına, ülkenin kaderinin bir adamın iki dudağının arasına terk edilmesine kesinlikle hayır diyoruz. Demokratik, parlamenter bir meclisin, demokratik bir cumhuriyetin, ortak vatanda birlikte yaşamın sağlandığı bir cumhuriyetin taraftarıyız. Bu duruşumuz eski anayasayı da tasvip ediyoruz anlamına gelmemeli. Biz, daha gelişmiş, daha demokratik bir cumhuriyet için tek adam diktatörlüğüne hayır diyoruz.” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler