131019098
28 Mart 2024, Perşembe

DENİZ GEZMİŞ VE ARKADAŞLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ

6 Mayıs 2016, Cuma 06:19

     


CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, “ Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın Ölüm Cezalarının Yerine Getirilmesine Dair Kanunun ” yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi.

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit tarafından hazırlanan kanun teklifiyle “02.05.1972 tarih ve 1586 sayılı "Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın Ölüm Cezalarının Yerine Getirilmesine Dair Kanun"un yürürlükten kaldırılması istendi. Teklifte “Bu kanun teklifi bir itibar iadesi talebi değil; 2 Mayıs 1972 tarihinde Meclis tarafından alınan yanlış bir kararın düzeltilmesi, geri alınması talebidir.” denildi.

“KANUN TEKLİFİ BİR İTİBAR İADESİ TALEBİ DEĞİLDİR”

CHP’li milletvekillerinin de imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi. “Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın "Anayasayı zorla değiştirme" suçlamasıyla aldıkları idam cezası 44 yıl önce infaz edilmiştir. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının, yargılamalarının bağımsız bir mahkeme tarafından yapılmadığı ve sonucun siyasi bir karar olduğu, hukukçular tarafından yıllardır ifade edilmektedir. Mahkeme savcısının "Onlar mahkemeye iyi davransalardı indirim uygulanır, cezaları müebbede çevrilebilirdi" şeklinde yıllar sonra söylediği sözler, bu yargılama sürecinin önyargılı, hukuk dışı olduğunu ortaya koymaktadır. Mahkemelerin idam cezası vermesinde, siyasi konjonktür etkili olmaktadır. İdamlar, darbe hukukunun ve diktatörlüklerin bir cezalandırma yöntemidir. Meclis'in idam kararının infazına yönelik aldığı kararda büyük etkisi olan dönemin Başbakanı cezanın infazından yıllar sonra yaptığı açıklamada, mahcup bir ifadeyle "Biz bu cezanın infazına oy verdik. O günkü koşullar onu gerektiriyordu" demiştir.

“KANUN, TOPLUMSAL BARIŞA KATKI SUNACAK”

1972 yılında, İsmet Paşa ve arkadaşları Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam cezalarının infazına ilişkin Meclisin almış olduğu kararın yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuşlar, bu çabalar da sonuç vermemiştir. Ulusal Kurtuluş Mücadelesi vermiş bir ülkenin çocukları, maalesef bu mücadeleden 50 yıl sonra "Tam Bağımsız Türkiye" istedikleri için idam edilmişlerdir. Bu kanun teklifi bir itibar iadesi talebi değildir. 2 Mayıs 1972 tarihinde Meclis tarafından alınan yanlış bir kararın düzeltilmesi, geri alınması talebidir. Bu teklifin kanunlaşması, idam cezaları ve cezaların infazının toplumsal vicdanda yarattığı tahribatı giderecek ve toplumsal barışa katkı sunacaktır.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler