131019098
19 Nisan 2024, Cuma

İYİ PARTİ URUMÇİ KATLİAMI'NI UNUTMADI

6 Temmuz 2021, Salı 06:51

     


İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar ve yönetimi, Çin’deki Urumçi Katliamıyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanlığı, 5 Temmuz 2009 tarihinde Çin yönetimi tarafından gerçekleştirilen Urumçi Katliamı ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar ve yönetimi katılım gösterdi. Basın açıklamasını İYİ Parti Aliağa İlçe Türk Dünyası ve Yurtdışı Türkler Başkan Yardımcısı Taner Erol okudu. Erol açıklamasında, “2009 yılının 5 Temmuz günü Komünist Çin Yönetimi, Doğu Türkistan'daki Uygur kardeşlerimizi bir katliama daha maruz bıraktı. İlk olay Uygurların 26 Haziran'da Guangdong eyaletindeki bir oyuncak fabrikasında meydana geldi. Bu olayda 2 Uygur Türk'ü katledilmişti. Olay üzerine 5 Temmuz günü Uygurlu Müslümanlara yönelik baskıya, ayrımcılığa, fabrikalarda zorla çalıştırılmalara, faili meçhullere ve katliama sessiz kalmayan üniversite öğrencilerince Urumçi’de barışçıl protesto gösterisi düzenlendi. Ancak barışçıl eylemleri otoriteye başkaldırı ve isyan olarak değerlendiren Çin Komünist Partisi ve hükümet güçleri gösterilere çok sert müdahalede bulundu ve 3 gün boyunca katliam yaptı. Katliam öncesinde uluslararası medya temsilcileri kentten çıkarıldı. Internet ağının da kesilmesiyle Urumçi'nin dünya ile bağı kesildi.” Dedi.

“Hak ve hukuk ihlalleri artarak devam etmekte”

Urumçi Katliamı’nda binlerce Doğu Türkistanlı Müslümanın katledildiğini dile getirerek sözlerine devam eden Erol, “Urumçi Katliamı olarak tarihe geçen bu kanlı olayda binlerce Doğu Türkistanlı Müslüman şehit edildi. Tutuklanan gençlerimiz kendilerine savunma hakkı dahi tanınmadan Çin mahkemeleri tarafından sözde yargılanarak gruplar hâlinde seri bir şekilde idam edildiler. Urumçi katliamında kaybolanları, aileleri sormak için gittiklerinde emniyet güçleri tarafından tehdit edildiler. Yakınlarının akıbetini bilmek isteyen insanların eşlerinin, oğullarının ve kızlarının durumunu sormalarına izin dahi vermediler. Urumçi Katliamı'nın 12. yıl dönümünde bugün hâlâ Doğu Türkistan'daki hak ve hukuk ihlalleri artarak devam etmektedir. Doğu Türkistan'da başta yaşam hakkına yönelik ihlaller olmak üzere mahkûmlar üzerinden organ ticareti, gösteri ve toplanma hakkına dair ihlaller, basın ve ifade özgürlüğü alanındaki sınırlamalar, zorunlu iş göçü ile sosyal ve kültürel alanda yaşanan baskıların yanında sözde eğitim kamplarında terbiye etmek; kızları Çinlilerle evlenmeye zorlamak, kadınları kısırlaştırmak, sanatçı ve bilim adamlarını hapislere doldurmak gibi insanlık dişi muamelelerle sindirmeye çalışmaktadırlar.” İfadelerini kullandı.

“Yaşasın Doğu Türkistan!”

Doğu Türkistan'da 1950'li yıllarda yüzde 4 olan Çinli oranının günümüzde yüzde 50 seviyesine ulaştığını dile getirerek sözlerine devam eden Taner Erol, “ Kızıl Çin şu an hâlâ Doğu Türkistan'da her gün yeni operasyonlar ve katliamlar gerçekleştirmekte, uygulamalarına karşı çıkanları idam cezasına çarptırmaktadır. Her yıl 6.000'den fazla idam cezası verilmektedir. Çin'deki idamların yüzde 80'i ise Doğu Türkistan'da gerçekleşmektedir. Başta Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener olmak üzere Başkanlık Divanımız ve İYİ Parti Teşkilatları olarak bizler; Doğu Türkistan Türklüğünün korunması, varlığının devamı ve topraklarının bekası için bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere bütün Türk devletlerini, İslam âlemini ve dünyayı bu yaşanan insanlık dramına karşı gerekli adımları atmaya, Çin'e karşı gerekli diplomatik girişimleri uygulamaya davet ediyoruz. İyi Parti Türk Dünyası ve Dış Türkler Başkanlığı olarak Urumçi Katliamı'nın 12. yıl dönümünde şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bir kez daha uluslararası kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyor, Birleşmiş Milletler'i bu şiddete son vermek için zaman geçirmeden gerekeni yapmaya davet ediyoruz. Yaşasın Doğu Türkistan!” şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler