131019098
29 Mart 2024, Cuma

ZEYBEKCİ, TARIM PROJELERİNİ ANLATTI

8 Mart 2019, Cuma 06:44

     


Torbalı'da 'Tarım ve Gıdada Marka İzmir' sloganıyla tarım kapsamında gerçekleştirmeyi planladığı projeleri açıklayan Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, üreticiden tüketiciye kadar faaliyet gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Gıda Ürünleri A.Ş. isimli şirket kuracaklarını, Küçük Menderes Havzası'nın da, Türkiye'de en yüksek teşvik tedbirleriyle desteklenen yatırımların yapılacağı Gıda ve Tarım Teknolojileri Vadisi olacağını belirtti.

Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, geçen ay '10 Numara İzmir' sloganıyla İzmir için hazırladığı projeleri açıklamasının ardından bu kez de Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi’nde ‘Tarım ve Gıdada Marka İzmir’ sloganıyla tarım kapsamında gerçekleştirmeyi planladığı projeleri açıkladı. Programa AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Zeybekci’nin proje başlıkları ve altındaki bilgileri şu şekilde;

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Gıda Ürünleri A.Ş.

“Ekonomimizde İzmir’de tarım olmazsa olmaz.” diyen Zeybekci, “Tarımsal üretim ve çiftçilerimiz, üretici kardeşlerimiz olmazsa olmazımız olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesini yeniden yapılandıracağız. 1 Nisan itibariyle altında daire başkanlıklarıyla gıda, tarım ve hayvancılıkla ilgili genel müdürlüğümüz olacak ve belediyede holding statüsünde İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Gıda Ürünleri A.Ş. adıyla bir şirket kuracağız. Bu şirket diğer şirketleri kurabilecek, ortaklık yapabilecek. İlçelerdeki kooperatiflerle tarımsal üretimlerde sizlerin yanında olacağız. Her alanda üreticiden tüketiciye kadar faaliyet gösteren bir şirket olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in tamamında bütün ilçelerimizdeki tarım, tarımsal üretim, hayvancılık, bitki, peyzaj başta olmak üzere üreticiden son tüketiciye kadar bir üst şirket kuracak. Bu şirket ekim aşamasından teslimine kadar tarımla uğraşan kardeşlerimize her türlü kolaylık sağlanacak.” İfadelerini kullandı.

“İzmir’in ürünleri ‘Uluslararası Marka’ olacak”

Holding statüsünde hayata geçecek olan bu şirketin İzmir’in tüm tarımının birleştiği bir alan haline geleceğini ve İzmir’in ürünlerinin ‘uluslararası bir marka’ olacağını ifade eden Zeybekci, “Ana şirket gerekli gördüğü ürünlerde ayrı ayrı şirketler kurmanın yanında ortaklıklar da oluşturabilecek. Her tarım ürünü için özel marka çalışması yapılacak, İzmir’imizin doğal zenginliği olan bu ürünlerin her biri marka haline getirilecek. Bunun için özel marka çalışmaları gerçekleştirilecek” diye konuştu.

"Tarım ürünlerinde peşin ödeme yapılacak"

Tarım ürünlerinde şirket ve belediyenin peşin ödemeye yapacağını ifade eden Zeybekci, şöyle devam etti; “Her ilçemizde üretilen ürünlerin alımıyla ilgili peşin ödeme yapılacak ve ülkedeki tüm tüketim ağlarına dağıtım araçlarıyla, depolama sistemleriyle göndereceğiz. 3 ay yetmedi mi, 6 yetmedi mi, 8 ay, bu şirket yapacak ama benim üreticim parasını peşin alacak. Tüm mağazalar ve marketler ayrıca ihracat yaptığımız ülkeler ‘İzmir’den alacağız’ diyecek. Ürünleri aldığımız çiftçimize, tarımla uğraşan kardeşlerimize bunların ödemeleri anında ve peşin olarak yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, balıkçılık ve tüm yan kollarında üreticinin yanında yer alacak. Balık ürünleri özel paketleme yöntemleri ve kendi markalarıyla hayata geçecek. Balıkçı barınakları değil balıkçı limanlarında ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması ve sevkiyatı yapılacak.”.

"Çiftçilerin ihtiyaçları karşılanacak"

Çiftçilerin ihtiyacının bu şirketle yapılacağını söyleyen Zeybekci, tarımsal üretimdeki tüm üreticilerin başta gübre, makine, teçhizat olmak üzere ihtiyaçları ile ilgili şirket olarak oturup konuşacaklarını, gerekirse peşin alacaklarını belirtti. Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin üretici kardeşim ‘ben bu kadar vadede öderdim’ diyecek. Belediye toplu alımlarla avantaj sağlayacak. Bunlar tarımla uğraşan ve üretim yapan çiftçilerimize zorlanmayacağı vadelerle sunulacak.”

"İzmir, peyzaj ve süs bitkilerinde ihracat merkezi olacak"

İzmir’in, peyzaj ve süs bitkilerinde dünyada bir numara olacağını dile getiren Zeybekci, “Çiğli Havaalanı’mızın arkasını devasa serbest bölge haline getiriyoruz. Süs bitkileri o havaalanı üzerinden tüm dünyaya ulaştırılacak ve orayı serbest bölge yapacağız. Gerek peyzaj gerek süs bitkileri üretiminde İzmir, Hollanda’nın bir bölgesi var orayla rekabet edecek hale gelecek. Tarıma, üretimden son tüketiciye kadar her alanda destek verecek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi bu üretimde üreticilerimizin yanında olacak” ifadelerine yer verdi.

İzmirli üretici seracılıkta son teknolojiyi kullanacak

“Seracılık sektörünün tam içinde olacağız.” diyen Zeybekci, şöyle konuştu: “Sera inşa ederken maalesef ithal ediyoruz. Ege Bölgesi ama özellikle de İzmir seracılıkta bir merkez olacak. Seracılık teknolojilerinin tüm alanları İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde üreticiyle buluşacak. Bu vadide yapılan yatırımlar yerli seracılık teknolojilerinin üretimi için proje bazlı yatırım sistemi kapsamında teşvik edilecek.”

“Sütçülükte merkez olacağız”

İzmir’in sütçülükte bir numara olduğunu, süt ve süt ürünlerinden yerel markaların oluşturulacağını vaat eden Zeybekci, “Burası sütçülükte de merkez olacak. Genel müdürlüğün her ilçemizde şubesi olacak. Gençlerimizin tarım üretiminde olmasını istiyoruz. Gençlerimize ve kadınlarımıza özel desteklerimiz olacak. Ürün temininde ayrıcalık yapılmayacak. Her ilçemizle birebir temasta bulunacağız. Biz gönüller yapmaya geldik, ayrımcılık yapmaya gelmedik. Asla verdiği sözü unutanlardan olmayacağız” diye konuştu.

"Geleneksel tarımı geleceğin tarımıyla buluşturacağız"

“Geleneksel tarımı geleceğin tarımıyla buluşturacağız” diyen Cumhur İttifakı adayı, “Tohumlarımızı asla kaybetmeyeceğiz. Bunları geliştireceğiz ve çağın teknolojileri ile verimliliği en yüksek halde koruyacağız. Bir zamanlar Bergama pamuğu vardı. O çıktığı zaman dünyanın en ünlü çamaşır markaları buraya gelip sıraya girerlerdi. Yine onu bulup çıkaracağız. Ödemiş’in, Tire’nin inciri, Selçuk’un mandalinası var. Gümüldür’de dünyanın en güzel mandalinası yetişiyor. Alacağız onu dünyanın en güzel markası haline getirip en pahalı mandalinası olarak dünyaya satacağız.” Dedi.

"Gıda ve Tarım Teknolojileri Vadisi İzmir’de kurulacak"

Küçük Menderes Havzası’nın, Türkiye’de en yüksek teşvik tedbirleriyle desteklenen yatırımların yapılacağı Gıda ve Tarım Teknolojileri Vadisi olacağını dile getiren Zeybekci, şunları kaydetti: “Bizim amacımız balık dağıtmak değil size olta vermek. Kurduğumuz şirketimiz, yatırım yapan kardeşlerimize gerektiği hallerde kısa süreli yüzde 40 ortak olacak. Yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlara tam destek vereceğiz. Soğuk hava deposu yapımında öncü biz olacağız. Çelik yapımından da en çok desteği veren biz olacağız. Gümrük vergileri sıfır olacak. Bina inşaat harcamaları için KDV iadesi olacak.”

“Ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek”

Yaş sebze meyve, fidecilik, süs bitkileri ve daha birçok ürüne hem üretim hem de ARGE merkezi olacak bir alanın özel hukuki bir statüyle bir vadi haline getirileceğini belirten Zeybekci, "Bununla ilgili gerek yatırımcıya gerek üreticiye cazip teşvik sistemleriyle destek olunacak. Tarım Bakanlığının sağladığı bütün destekler sunulacak. Vadi içerisindeki firmalara, tarımsal üretim konusunda, Tarım Bakanlığının sağladığı bütün destekler sunulacak. Ayrıca bu desteklerden en etkili şekilde faydalanmasını sağlamak için ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek. Vadideki tüm yatırımlar en yüksek seviyedeki teşviklerden yararlandırılacak. Tarıma Dayalı Sanayi Tesislerine yapılacak yatırımlar kapsamında, belli kriterleri sağlamak şartıyla kısa süreli ortaklık kurulacak. Bu kapsamda; bitkisel ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlardan yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımlarına; hayvansal ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara; su ürünleri işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara; hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara, tarıma dayalı sanayi tesisleri ile gerekli hallerde yüzde 40’a varan oranda süreli ortaklıklar kurulacak. Yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlara; soğuk hava deposu yapımına yönelik yeni yatırımlara, çelik silo yapımına yönelik yeni yatırımlara, yukarıda sıralanan alanlarda kullanılmak üzere, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımına yönelik yatırımlarla ortaklık kurulacak. Tarım teknolojileri konusunda yapılacak yatırımlara (100 milyon dolar üzeri) Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında teşvikler sağlanacak. Vergisel destekler, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, bina inşaat harcamaları için KDV iadesi, yatırım tutarının iki katına kadar kurumlar vergisi indirimi veya 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası, istihdam destekleri, 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıl süreyle gelir vergisi stopajı desteği, nitelikli personel desteği tarım teknolojileri konusunda teşvikler sağlanacak. Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz veya kâr payı desteği, sermaye katkısı, 10 yıla kadar enerji desteği, yatırım yeri ile ilgili destekler, yatırım yeri tahsisi ve belirli şartlarda söz konusu taşınmazın bedelsiz olarak yatırımcıya devredilmesi, altyapı desteği de sağlanacak" ifadelerine yer verdi.

(HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler