131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

İŞTE KESİNLEŞEN SONUÇLAR

9 Haziran 2015, Salı 11:15

     


Pazar Günü gerçekleştirilen 25. Dönem Milletvekili Genel seçimleri ile ilgili kesinleşmeyen sonuçları dün siz okuyucularımızla paylaşmıştık. Genel seçimlerle ilgili kesin sonuçları bugün okuyabilirsiniz.

Kesinleşen sonuçlara göre AK Parti yüzde 40. 82 ile Türkiye genelinde birinci parti oldu. CHP yüzde 24.99 ile ikinci, MHP yüzde 16.35 ile üçüncü, HDP ise yüzde 13.11 ile dördüncü parti oldu. 2011 yılında yapılan genel seçimlere göre karşılaştırıldığında AK Parti yüzde 5 oy kaybederken, CHP’de yüzde 0,9 oy kaybetti. MHP bir önceki seçime göre oyunu yüzde 3,4 arttırırken en büyük sürprizi ise HDP yaptı. Seçim süresince barajı aşıp aşamayacağı tartışma konusu olan HDP büyük bir sıçrama yaparak oyunu yüzde 6,5 arttırıp barajı aşarak meclise girdi.

AK PARTİ OYLARINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

İzmir geneline bakıldığında da CHP yüzde 45 ile birinci parti, AK Parti yüzde 26,5 ile ikinci parti, MHP yüzde 13,7 ile üçüncü parti, HDP yüzde 10,5 ile dördüncü parti oldu. 2011 yılı genel seçim sonuçlarına göre karşılaştırıldığında CHP oyunu yüzde 1,2 arttırdı. AK Parti ise yüzde 10. 4 oranında oy kaybetti. MHP bir önceki seçime göre İzmir genelinde oyunu yüzde 2,5 arttırırken, HDP yüzde 5,8 ile oyunu en fazla arttıran parti oldu.

MHP ve HDP ALİAĞA’DA OYUNU ARTTIRDI

Aliağa’daki kesin sonuçlara bakıldığında ise yüzde 37 ile CHP birinci sırada yer aldı. AK Parti yüzde 29.2 ile ikinci, MHP yüzde 19.6 ile üçüncü, HDP yüzde 11.1 ile dördüncü parti oldu. Aliağa geneline bakıldığında bir önceki seçime göre oyunu arttıran iki parti MHP ve HDP. 2011 yılında yapılan genel seçim sonuçları ile karşılaştırıldığında CHP Aliağa’da yüzde 2.2 oy kaybetti. AK Parti ise yüzde 8.7’lik bir düşüş yaşadı. MHP bir önceki seçime göre oyunu yüzde 5.5 arttırırken, HDP ise yüzde 6.1 ile oyunu en çok arttıran parti oldu. Ülke genelindeki sonuçlara göre barajı aşamayan partiler arasından Saadet Partisi Aliağa’da yüzde 1.5 oy alırken, Vatan Partisi yüzde 0.6, DSP yüzde 0.2, Anadolu Partisi, HAK-PAR, TURK Parti ve Halkın Kurtuluş Partisi ise yüzde 0.1 oranında oy aldılar.

İZMİR’İN YENİ MİLLETVEKİLLERİ

Kesinleşen oy oranlarına göre CHP’nin İzmir’den çıkardığı milletvekili sayısı 12, AK Parti’nin 8, MHP’nin 4, HDP’nin ise 2 oldu. CHP’den Selin Sayek Böke, Zeynep Altıok, Kemal Kılıçdaroğlu, Musa Çam, Ahmet Tuncay Özkan, Zekeriya Temizel, Mustafa Ali Balbay, Tacettin Bayır, Özcan Purçu, Aytun Çıray, Kamil Okyay Sındır, Ali Yiğit, AK Parti’den Veysel Eroğlu, Mustafa İbrahim Turhan, Nesrin Ulema, Fatma Seniha Nükhet Hotar, Cemil Şeboy, Hamza Dağ, Kerem Ali Sürekli, Hüseyin Kocabıyık, MHP’den Oktay Vural, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Murat Koç, Aslan Savaşan, HDP’den de Ertuğrul Kürkcü ve Müslüm Doğan milletvekili seçildi. (Volkan Gündüz)







 
Son Eklenen Haberler