131019098
29 Mart 2024, Cuma

“KIDEM TAZMİNATI EMEKÇİLERİN KIRMIZI ÇİZGİSİDİR!”

12 Nisan 2019, Cuma 06:20

     


Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı 'Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019' başlıklı açıklamasında yer alan kıdem tazminatına ve Bireysel Emeklilik Sistemine ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Oktay, “Kıdem tazminatı sendikaların ve emekçilerin kırmızı çizgisidir!” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Ekonomide Reform Paketini geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. ‘Reform Paketi’nde işçilerin kıdem tazminatı hakkı için atılacak adımlar ilan edildi. Albayrak'ın vurgularından biri, zorunlu bireysel emeklilik sistemine (BES) zorla dahil etmenin yaygınlaşacağı bilgisi oldu. Albayrak, emeklilik sisteminde toplanan fonların milli gelirin yüzde 10'unu bulmasını hedeflediklerini söyledi. Kıdem tazminatı fonunu hayata geçireceklerini belirten Albayrak, "Kıdem tazminatı fonu ile BES'in entegrasyonu planlanıyor. Yeni yapıyla birlikte 5 yılda sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz.” dedi.

“Artık bıçak kemiğe dayanmıştır”

Bakan Albayrak’ın açıklamalarına tepki gösteren Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, “17 yıldır iktidarda olan hükümet, işçi düşmanı uygulamalarına bir yenisini eklemek istemekte ve emekçilerin en temel kazanımı olan kıdem tazminatını tasfiye etmeye hazırlanmaktadır. Yıllardır emekçilerin birçok hakkını gasp edenler, şimdi kriz döneminde emekçilerden fedakarlık talep etmekte ve bazı haklarımızdan feragat etmemizi beklemektedir. Ücretlerin baskılanması ile alım gücümüzün düşmesi, adaletsiz vergi uygulamalarıyla hakkımızın yenmesi, “mezarda emeklilik” düzenlemesi ile emeklilik hakkımızın ötelenmesi, emekli aylık bağlama oranlarının düşürülmesi, vergi dilimlerinin ücretliler aleyhine belirlenmesi, esnek çalışma ve kiralık işçilik düzenlemelerinin getirilmesi yetmiyormuş gibi kıdem tazminatımıza da göz dikilmiştir. Kıdem tazminatı gasbı, emeğe saldırı politikalarının son halkası durumundadır. Kıdem tazminatı fona dönüştürülecek, zorunlu BES ile entegre edilecek ve bu yolla kıdem tazminatı hakkından yararlanma koşulları imkansız hale getirilecektir. Kıdem tazminatında gün sayısı düşürülecek, ücretle bağı koparılacak, iş güvencesi sağlama işlevi ortadan kaldırılacaktır. Kıdem tazminatı hakkımız elimizden alınırken, BES ise tümüyle zorunlu hale getirilecek, işçinin ücretlerinden kesinti yapılarak oluşturulan devasa fonlarla sermayenin zararları kapatılacaktır. 17 yıl boyunca hakkı yenen emekçiler açısından artık bıçak kemiğe dayanmıştır. 2019 yılı sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanan kıdem tazminatı reformundan derhal vazgeçilmelidir. Kıdem tazminatı sendikaların ve emekçilerin kırmızı çizgisidir! Konuya ilişkin bir düzenleme, bilindiği üzere genel grev nedenidir.” İfadelerini kullandı.

“Uyarıyoruz!”

Sözlerine devam eden Oktay, “Eğer hükümet, sendikaların ve işçi sınıfının itiraz ve tepkilerini dikkate almaz, bu düzenlemede ısrar ederse, bu ısrarının sonuçlarına katlanmak durumunda kalacaktır. Petrol-İş Aliağa Şubesi olarak, kıdem tazminatı reformuna ilişkin bir adım atıldığı takdirde üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan çekinmeyecek, hakkımızı savunmak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Tüm konfederasyon, sendika ve emek örgütlerini, son kalemiz olan kıdem tazminatı hakkını savunmak için ortak bir mücadele hattı örmeye ve bir eylem programı ilan etmeye çağırıyoruz. İşçi sınıfının bugün hiç olmadığı kadar dayanışmaya ve birliğe ihtiyacı bulunmaktadır. Yıllardır işçinin-emekçinin cebine göz dikmiş, yağma ve talana dayanan düzenlemelere imza atan emek düşmanı zihniyet, kıdem tazminatımıza dokunmaya niyetlenerek bu kez ateşle oynamaktadır. Elimiz şalterdedir... Kıdem tazminatı hakkımızı sonuna kadar savunacağız.” şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler