131019098
29 Mart 2024, Cuma

CUMHURBAŞKANI OY İSTEDİ, PARTİ BAŞKANLARI DEĞERLENDİRDİ

13 Şubat 2015, Cuma 17:41

     


Cumhurbaşkanı Erdoğan, parti ismi vermeden oy istedi; Aliağa Parti İlçe Başkanları durum hakkında yorumlarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, milletin yeni Türkiye ve yeni Anayasa için 400 milletvekilini vermesi gerektiğini belirterek, 7 Haziran 2015 günü yapılacak genel seçimler öncesinde başkanlık sistemi için 400 milletvekili istemesi, Aliağa İlçe Parti Başkanları tarafından değerlendirildi.

Bursa’da konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, siyaset yaparak tarafsızlık ilkesini çiğnediği iddialarını reddetti ve ‘sadece istikbale yönelik kanaatlerimi söylüyorum’ dedi. 7 Haziran’da yapılacak seçimde, parti ismi vermeden oy isteyen Erdoğan “7 Haziran’da yeni anayasa, başkanlık sistemi ve çözüm süreci istiyorsak 400 milletvekili lazım. Başkanlık sistemi istiyorsak, çözüm sürecini istiyorsak 400 milletvekili vermemiz gerekiyor ki iktidardaki parti bunu gerçekleştirsin” ifadelerini kullandı.

Aliağa İlçe Parti Başkanları konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

Cumhurbaşkanlığı’nın tarafsız olunması gereken bir makam olduğuna vurgu yapan MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdürrahim Aydemir,“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ayrılmış olduğu partiye oy istemesini tabi ki de yanlış buluyorum. Cumhurbaşkanımız tarafsız olacağına dair bir yemin etmişti. Söylenecek çok şey var ama genel başkanımız da kendisine gereken cevabı veriyor” diyerek en azından bu yemine sadık kalması gerektiğini belirtti.

“Cumhurbaşkanı’nın hayalindeki sistem ‘başkanlık sistemi’ değil tek adam yönetimidir”

Anadolu Partisi Aliağa İlçe Başkanı Nazan Ülkü de konuyu değerlendirdi. Başkan Ülkü, “AKP iktidarının ilk gününden bu yana olduğu gibi, hukuk yine ayaklar altına alınmıştır. Tarafsızlık yemini etmiş bir şahıs, bulunduğu makamın yüceliğini alçaltmış, halkın Cumhurbaşkanı olduğunu unutarak genel seçimlerde “taraf” olduğunu aleni olarak itiraf etmiştir. Bu kabul edilemez. Tayyip Erdoğan, beslendiği ayrıştırma ve bölme politikalarını Cumhurbaşkanlığı makamında da görüldüğü üzere devam ettirmektedir. Başbakanken yüzde elliyi zor tuttuğunu söyleyerek muhalif vatandaşlara aba altından sopa gösteren Sayın Erdoğan Bursa mitinginde de sadece yüzde ellinin cumhurbaşkanı olduğunu göstermiştir. Aslında biliyoruz ki Sayın Cumhurbaşkanının hayalindeki sistem ‘başkanlık sistemi’ değil, padişahlık, yani tek adam yönetimidir” dedi.Anadolu Partisi’nin hiçbir zaman ve hiçbir şekilde buna izin vermeyeceğini, hukuku çiğneyen Cumhurbaşkanı bile olsa, yasalar er ya da geç gerekli şekilde uygulanacağını ve bugünlerin hesabınınmutlaka ve mutlaka sorulacağını söyledi.

“Cumhurbaşkanı hala AKP genel başkanı gibi davranıyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarında ağır, alaycı ve karalayıcı bir üslûpla muhalefet partilerine veryansın ettiğini belirtenCHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, “Sayın Cumhurbaşkanı adeta bir parti lideri gibi seçim mitinglerine çıkmakta, ettiği tarafsızlık yeminini hiçe sayarak bir parti adına oy istemekte. Yani halâ AKP genel başkanı gibi davranmaktadır. 400 milletvekili çıkartacak bir siyasi destek isteyerek, bu güçle anayasayı değiştirmek ve başkanlık sistemini getirmek istediğini söylemektedir” dedi.

Yaptığı açıklamada başkanlık sistemi hakkında da düşüncelerini dile getiren Özcan, “Türkiye gibi demokrasi geleneğinin güçlü olmadığı toplumlarda başkanlık sistemi otoriterleşmeyi ve tek adam rejimini getirir. Kaldı ki parlamenter sistemin varlığına rağmen bile son 12 yılda Sayın Erdoğan ülkeyi adım adım tek adam rejimine taşımıştır. Şu anda bile yönetim sistemini, özlediği başkanlık sisteminden bile ileride bir tek adamlık noktasına getirmiştir. Bir de başkanlık sistemine geçilirse ne olacağını kimse kestiremez. Emekçilerin, işsizlerin, emeklilerin, işsizlerin, çiftçilerin, köylünün, kadınların, gençlerin, öğrencilerin, aydınların kısacası geniş toplum kesimlerinin başkanlık sistemi gibi bir derdi ve arzusu yoktur. Kısacası başkanlık sistemine bu ülkede sadece Sayın Erdoğan’ın ihtiyacı vardır. Sırça Köşklerde oturanların, kendi ihtiyaçlarına uygun sistemler planlayıp, bunu da toplumun ihtiyacı gibi satmasına toplum mühendisliği denir. Halktan kopuk siyasi rüyalara ve toplum mühendislerine halkımız gerekli cevabı 7 Haziranda verecektir” dedi.

“Bu başkanlık sistemi değil sultanlık sistemi olacaktır”

Cumhurbaşkanı’nın seçimlere girmeden önce bir parti adına böyle bir istekte bulunmasının yanlış olduğunu ifade edenDSP Aliağa İlçe Başkanı İbrahim Bilgiç ise,“Şu anda seçimler yaklaştı, 400 milletvekili istiyor Sayın Tayyip Erdoğan. Ama bu bakkaldan veya manavdan domates almaya benzemiyor. 400 milletvekilini verin bana söylemini vatandaşlarımız düşünsünler. Seçim sürecini, şehitlerimizi, çözüm sürecini, sınavlarda yapılan haksızlıkları düşünsünler ve görsünler. Ak Parti hükümeti iktidara geldiğinden bu yana bütün sınavlarda her dönemde bir şaibe çıkıyor. Gençlerimiz bunları mutlaka düşünsünler. Başkanlık sistemi şu anda bizim koşullarımıza uygun değil. Bu başkanlık sistemi değil de sultanlık sistemi olacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 400 milletvekili alacak, bununla anayasayı da tamamen değiştirecek. Ondan sonra da sultanlığını, kendi hükümdarlığını sürdürecek. Kendisi şu anda bir partinin genel başkanı mı ki, parti adına 400 milletvekili istiyor. Bence çok yanlış ve hiç yakışmayan bir üslup” şeklinde konuştu.

“Temsilde adalet sağlanmalıdır”

Temsilde adaletin sağlanması gerektiğini belirten Hak ve Eşitlik Partisi Aliağa İlçe BaşkanıÜnal Özer,Cumhurbaşkanımız herkesin tarafsız reisidir.Parti desteklemek doğru değildir ifadelerini kullanarak, “Her şey ihtiyaçtan doğar bizim ihtiyacımız olan yenilik yeni anayasa yeni başkanlık sistemi değil, yeni Türkiye hiç değildir. Çünkü Türk Tarihi ile çok eskidir. Cumhuriyet yoksulun da zengininde yönetme ve yönetilme şeklidir. Türkiye Cumhuriyetinin yeniliği ekonomik kalkınma ile olmalıdır. Yeni araçlar yapalım, motorda üretelim sadece fabrikalarda montajla kalkınma sağlanmaz. Tarım tohumla fabrikalar yeni enerji kaynakları ile şahlanır. Yenilik yapılacaksa bu demokrasi ayıbı %10 Seçim barajının kaldırılmasıyla, meclisteki partilere verilen milyonlarca lira seçim yardımının kaldırılmasıyla olur.HDP seçimlere parti ile girer ve barajı aşamaz ise mevcut iktidar 400 rakamına ulaşır; fakat bu başkanlık sistemi yeni anayasa HDP’nin beklediği özerklik için yetmez. Türk Halkı Bir Atam gibi Adam Osman Pamukoğlu gibi vatanseverleri meclisimize sokar ise Mücadele için 8/10 Milletvekilide yeter.Cumhurbaşkanı milletimizin yanında Partilere değil bizlere güven vermelidir. Yapılmış olan saraylar alınmış olan araçlarda sadece iktidara oy verenlerin değil,tüm Türkiye’nin vergileri var” dedi.

“Halkın oylamasıyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olması düşünülemez”

Halkın oylamasıyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olması düşünülemez diyen Ak Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut,“Sistemde zaten şöyle bir boşluk var. Amerika gibi olacak demiyorum ama Amerika’daki sistemi biliyorsunuz. Cumhuriyetçiler ve demokratlar şeklinde iki bölüm var. Bunların içerisinde kim seçilirse, o partinin ideolojisi ve düşüncelerine göre o partinin başkanı olarak geliyor ve ülkenin başkanı oluyor. Dolayısıyla burada da halkın oyuyla seçilmiş bir cumhurbaşkanının siyaseten bir şeyler söylemesinin de herhangi bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

Açıklamasında Başkanlık sistemiyle ilgili ise Akbulut, “HDP’nin ve MHP’nin seçim barajı olan yüzde 10’un altında kalması durumunda, 400 rakamı olmaz bir şey değil. Zaten hedefimiz belli. Anayasa için 330 milletvekili sayısını aşıp, halkoyuna götürüp, burada halkın takdiri neyse, o noktada o sistemi geliştirmek. Bizim başkanlık sistemimizi anayasa profesörlerimiz gerektiği gibi açıklıyor. Bir yerlerden monte edilmiş, herhangi bir ülkenin sistemini alıp birebir uygulama şeklinde değil, bizim kendi yaşantımıza, insanların talep ve isteğine uygun bir şekilde yani kendi kültürümüze, yaşantımıza, kendi dinamiklerimize uygun şekilde bir sistemle bu anayasa gündeme gelecek inşallah” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Yemin’i ne diyor?

“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine ant içerim” (Emel Oturak)







 
Son Eklenen Haberler