131019098
19 Mart 2024, Salı

NEDEN ADAY OLDUĞUNU ANLATTI

13 Kasım 2015, Cuma 06:16

     


CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Genel Başkanlığı'na aday olduğunu açıkladı. 1 Kasım seçimlerinin ardından CHP’de muhalefetin hareketlendiği günlerde, parti içi polemik orucunda olduğunu belirten Balbay, adaylık açıklamasına ilişkin sorularımızı yanıtladı.

1 Kasım seçimlerinin ardından genel başkanlık tartışmalarının başladığı CHP'de, İstanbul Milletvekili Umut Oran ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin genel başkanlığa adaylığını açıklamasının ardından İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da Kurultay’da aday olacağını resmen açıkladı. Seçim sonuçları, CHP’de kurultay süreci, parti içi muhalefet ve adaylık sürecine ilişkin sorularımızı yanıtlayan Balbay, ülke gündemi değerlendirmesinin yanı sıra adaylığıyla partisinde yaratacağı farkı açıkladığı cevabında, CHP’yi iktidar yapmayı tek hedefi olarak gösterdi.

Partinizin 1 Kasım seçimlerinde yüzde 25’lik tabanın ötesine geçememiş olmasının sebebi nedir ve ülkenin gelinen noktadaki son durumunu kısaca değerlendirebilir misiniz?

Uluslararası gözlemcilerin de rapor ettiği gibi seçim süreci hiç de adil değildi. Öncekilerden farklı olarak Cumhurbaşkanlığının örtülü ödeneği dahi devreye girdi. MHP’nin HDP’nin baraj sınırında kaldığı, yüzde 2-3 oya sahip Saadet Partisi’nin eridiği bir ortamda CHP’nin oylarını koruması önemlidir. Ama bu yetmez.  7 Haziran seçimlerinden sonra iktidar gücünü elinden bırakmak istemeyen AKP ve onun Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’ye hükümet kurma görevinin verilmemesi için dahi her şeyi yaptı. Bunun yanında MHP’yi kendi içinde parçalamak, HDP’yi terörize etmek, CHP’yi çözümsüz ilan etmek üzere çoklu bir plan yaptı ve uygulamaya geçirdi. Bunlar siyasi ahlaka sığmayacak şeyler ama bu hesabın tutmuş olması, AKP’nin haklı ve güçlü olduğu anlamına gelmez. 7 Haziran’da halk yanlış yaptı diyen AKP ve Erdoğan, 1 Kasım’da milli irade budur diyor.

Genel Başkanlık adaylığınızla, mevcut yönetimden farkınız neler olacaktır? Diğer adaylar hakkındaki düşünceleriniz neler?

CHP’nin olağan kongresi olmasaydı, doğal olarak kurultay tartışması olacaktı. Başarılı olup olmaması ayrı konu, imza toplama girişimleri başlayacaktı. Şimdi öyle değil, zaten olağan kurultay var. Bunu sadece parti yöneticilerinin seçildiği bir kurultay olarak değerlendirmemek, partinin daha çok oy almasını sağlayacak bir yön, yöntem, yönetim belirleme süreci olarak bakmak gerekiyor. Bunu yaparken de birincisi kırıp dökmeyeceğiz. Benim parti içi polemik yaratmama orucum var. İkincisi işin doğasını zorlamayacağız. Ben olağan kurultay sürecinden yanayım. Üçüncüsü karşımızdaki siyasi partilere malzeme vermeyeceğiz. Zaten pireyi deve yapmaya hazır bir anlayış var.

Genel Başkanlığınızda partinize ve partililere neler vadediyorsunuz?

Yüzde 25 kader olamaz. Ecevit’in 1977’de yüzde 42 oy aldığı hesaba katılırsa, sağ-sol dengesinin yüzde 70-30 olduğu yorumunu mutlak doğru olarak kabul etmemek gerekiyor. Cumhuriyet’in 100. Yılında cumhuriyeti kuran ve 21. yüzyıla taşıyacak olan felsefenin iktidar olmasını değişmez bir hedef olarak koyalım istiyorum. İçimde büyük, onurlu, neresinde olunursa olunsun katılmaya değer bir mücadele için koşma, üretme heyecanı var. Hiçbir şey bu heyecanı bitiremeyecek. Demirden ve betondan bile umut üretmiş bir kişi olarak şimdi insandan umut üretmeye varım. Bu heyecanla CHP’yi iktidar yapmak tek hedefimdir.

Aliağa’ya sık sık geliyorsunuz. Bölgeyle ilgili projeleriniz genel başkanlığınızla nasıl bir boyuta taşınabilir?

Aliağa benim her bölge ziyaretimde uğramadan geçmediğim bir yer. Gerek limanı ve sanayi yatırımları, gerek turizm alanları, gerekse tarım bölgeleriyle birbirinden çok farklı kalkınma olanaklarına sahip bir ilçemiz. Ancak hükümetler bugüne kadar Aliağa’ya bir bütün olarak bakıp her alanda hak ettiği değeri vermediler. Sanki birinin öne geçmesi ötekinin yok olmasını getiriyormuş gibi bir plansızlık hâkim. İktidarımızda emeğin başkenti Aliağa’yı sadece İzmir’de değil tüm Türkiye’de konuşulur, çağdaş, gelişmiş bir kent haline getireceğiz.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler