131019098
26 Nisan 2024, Cuma

EMEK PARTİSİ'NDEN İŞÇİLERE ÇAĞRI: "PETROKİMYA İŞÇİLERİ GİBİ MÜCADELE EDELİM"

14 Nisan 2017, Cuma 06:14

     


Emek Partisi İzmir İl Örgütü Aliağa’da 4 gündür süren Petkim işçilerinin eylemini değerlendirerek destek açıklaması yaptı. Emek Partisi il başkanı Cabbar Demirci yaptığı açıklamada Petkim işçilerinin sendikal haklarını koruma hakkının olduğunu belirterek tüm işçi sınıfı için örnek bir mücadele olduğunu belirtti.

Emek Partisi İzmir İl Örgütü, aptığı açıklamada şunları söyledi:“Petkim işçileri Azerbaycanlı SOCAR şirketini Star Rafinerisinde işçilerin kazanılmış haklarına saldırdı ve işletmeyi sendikasızlaştıracağını ilan etti. Petkim fabrikasında da bir süredir kazanılmış haklara göz diken patron kendinden başka kimseyi dinlemek istemiyor. Bir süre önce de Tüpraştaki arkadaşlar benzer sebeplerle eylem yapıp hazır ola geçmeyeceğiz eğilip bükülmeyeceğiz dedi. Bugün Petkim ve Star işçileri. Tüpraş 1 milyar net kar açıkladı ama gözü hala işçinin 3 kuruşunda, fazla mesai ücretinde, dinlenme ve yıpranmaya karşı sağlıklı yaşama hakkında, sermaye sınıfı ayıp tanımıyor. İnsanlık bilmiyor, önemsemiyor. Benzer bir gelişmede Aliağa Belediyesinde yaşanıyor. Aliağa Belediyesinde Genel-İş üyesi belediye işçileri Belediye Başkanının yerleştirdiği adamlar aracılığı ile baskı ve tehdit yapılarak Belediye-İş’e geçirilmeye çalışılıyor”

PATRONLARIN TAKTİĞİ HEP AYNI; ÇARPITMA, KARALAMA, SİYASİ OLARAK BÖLME

Cabbar Demirci özelleştirmeden bu yana kaybedenin işçiler ve Aliağa halkı olduğunu belirterek “İşçilerin sendikasına çarpıtma ve karalamalarla dolu itibarsızlaştırma ve suçlayıcı şeyler söyleyerek saldırıyor. Toplu sözleşme süreci ise tıkanma aşamasında çünkü söz daha işçilerin ne istediğine gelmeden patronun istekleri yüzünden açmazda. Patron rol değiştirmeye, talep eden olmaya çalışıyor, sanki yılda 760 milyon karı işçiler cebe indirmiş, sanki fabrikanın sahibi benim diyen işçiler. Kar Azerbaycan’a masraf ve sömürü Türkiye’ye” dedi.

il başkanı Cabbar Demirci “Patron neden birden bire sendika ile politika değişikliğine gitti, agresifleşip adeta sendikayı bitirmeye belini kırmaya çalışıyor? Neyden alıyor bu cesareti. Sadece Petkim işçisini tanımamaktan, şanlı tarihini bilmemekten kaynaklı cahil cesareti mi? Patron olmanın verdiği öz güven mi? Tüpraş patronunun da Aliağa Belediye Başkanının da benzer hareket etmesinin kaynağı ne peki? Aliağa’daki işçi mücadelesi zayıflatılmaya, daraltılmaya hizaya getirilmeye çalışılıyor, sendikaların ruhuna aykırı yönetim biçimi buraya da yerleşsin isteniyor. Yıllardır işçilerin birliği anlayışı yıkılarak işçiler arasında sağ-sol şucu bucu ayrımları ekildi şimdi yeşertilip boy alması sağlanıyor. Aynı zamanda patron baskısını artırıyor, sendikayı muhatap almam diyor. Star, Petkim, Tüpraş, Aliağa Belediyesi işçileri patronlar tarafından sarı sendika için adeta toptan kuşatılmış vaziyette. Bu saldırının hepsinin ortak noktası var, patronların ses çıkarmayan, boyun eğen, korkan, hakkını arayamayan işçiler olması. Ama bir başka ortak nokta da bu saldırıları milliyetçi/muhafazakar kılıfa gizlemeleri. Bu sendikal saldırıya bir şekilde alet olan işçiler milli ve dini duygular kullanılarak, koltuk, mevki, ayrıcalık vaatleri verilerek işçi kardeşlerini sarı sendikalara patronlara hizmet etmeye zorluyorlar.” şeklinde konuştu.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler