131019098
29 Mart 2024, Cuma

DENKLİK SORUNU MECLİSE TAŞINDI

14 Haziran 2016, Salı 06:16

     


Yurtdışında, özellikle de Bulgaristan’da yükseköğretim görerek diploma alanların denklik konusunda yaşadığı mağduriyet Meclis gündemine taşındı.

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Ülkemizden yurtdışına yükseköğretim görmeye giden gençlerin yanı sıra özellikle eğitimini Bulgaristan’da tamamlayıp çeşitli nedenlerle Türkiye’ye gelen soydaşlarımız açısından büyük bir sorun olan denklik konusunda hazırladığı önergeyi TBMM Başkanlığı’na sundu. Yurtdışında okuyan öğrencilerin korkulu rüya görmesine neden olan YÖK’ün denklik konusundaki çelişkili uygulamaları TBMM gündemine taşındı. CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, özellikle Bulgaristan’daki üniversitelerden mezun olanların karşılaştıkları denklik sorununa dikkat çekmek amacıyla hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle hazırlanan önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi;

“Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) yurtdışında yükseköğretim görenlere yönelik denklik uygulamaları zaman zaman hem yürürlükteki mevzuat hem de uluslararası anlaşmalarla çelişmekte, bu durum yıllarca yurt dışında eğitim öğretim görerek lisans alan öğrencilerin işe yerleşmeleri açısından mağduriyet oluşturmaktadır. Bunun en bariz örneği Bulgaristan’da aynı üniversitenin aynı bölümünde aynı dönemde diploma alan bazı öğrencilerin belgesinin denk kabul edilmesi, bazılarının ise “seviye tespit sınavı” koşuluna tabii tutulmasıdır. Bu durum hukukun eşitlik ilkesine aykırıdır. Konunun bir başka boyutu ise Bulgaristan’daki üniversitelerden alınan diplomalara denklik verilebilmesi 19.02.2013 tarihinde sınav koşuluna bağlı kılınmışken, bu kararın 2013’ten önce Bulgaristan’da eğitime başlayanlara da uygulanmasıdır. Bu durum ise, zamanında mevcut yasal düzenlemelerin tanıdığı haklar çerçevesinde yurtdışında okumayı tercih edenleri bir bakıma cezalandırma anlamına gelmektedir. Bu uygulama, hukuki açıdan çelişki yaratmaktadır. Hukuken olması gereken, denklik için sınav uygulamasının 2013’ten sonra okula başlayanlara uygulanmasıdır. Çünkü geçmişe yönelik uygulama hukuka aykırıdır. Bu bağlamda;

1. YÖK’ün denklikle ilgili işlemlerde aradığı ve gözettiği kıstaslar nelerdir? Yurtdışında öğrenim görenlerin aldıkları diplomaların denk sayılabilmeleri için mevzuattaki hiyerarşik sıralama nasıldır?

2. Bulgaristan Üniversiteleri’nden alınan diplomaların denkliği ile ilgili halen geçerli olan uygulamalar nelerdir? Bu konuda Uluslararası Sözleşmeler mi, AB müktesebatı mı, YÖK kanunu mu ya da yönetmelikler mi esas alınmaktadır?

3. Bulgaristan’da aynı üniversitenin aynı bölümünde aynı dönemde diploma alan bazı öğrencilerin belgesinin denk kabul edilmesi, bazılarının ise “seviye tespit sınavı” koşuluna tabii tutulması, hukukun hangi ilkesiyle bağdaştırılmaktadır?

4. Hukukta, geçmişe yönelik uygulamalar lehte sonuçlar doğurması koşuluna bağlı iken, aleyhte sonuçlar doğuracak uygulamaların geçmişe yönelik uygulanması, Anayasa’ya ve hukukun genel normlarına aykırı değil midir? Bu durumun yaratacağı mağduriyet nasıl giderilecektir?

5. Ülkemizden Bulgaristan’a yükseköğretim görmeye giden gençlerin yanı sıra özellikle eğitimini Bulgaristan’da tamamlayıp çeşitli nedenlerle Türkiye’ye gelen soydaşlarımız açısından büyük bir sorun olan denklik konusunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması için bir çalışma yapılmakta mıdır? “ (EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler