131019098
19 Nisan 2024, Cuma

YENİ ANAYASA NELER GETİRİYOR? (2)

17 Mart 2017, Cuma 06:50

     


16 Nisan'da yapılacak olan Anayasa Değişikliği Referandumu öncesi 'evet' turlarına başlayan Ak Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, ziyaretlerde, yapılacak olan değişikliğin neler getirdiğini anlatıyor.

Aliağa Ekspres'in dünkü sayısında Yaşar Akbulut'un, Anayasa Değişikliği Paketinde yer alan 18 maddenin 10'unun neler içerdiği ile ilgili ifadelerini yayınlamıştık, bu haberde ise diğer 8 maddenin içeriği yer alıyor. Akbulut'un ifadelerine göre diğer 8 maddenin içeriği şöyle;

"UZLAŞMA VE UYUM GELECEK"

Cumhurbaşkanı kendi kararıyla ve Meclis de beşte üç oyla seçim kararı alabilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Meclis seçimi aynı anda yenilenecek. Cumhurbaşkanı seçimleri yenileme kararı alırsa, kendi süresini de kısaltmış olacak. Bu düzenleme uzlaşma ve uyum getirecek. Birlikte seçim yetkisi krizleri büyütmemenin ve uzlaşma arayışının güvencesi olacak. Geçmişteki hükümet ve erken seçim krizleri tarihe karışacak. Daha sorumlu, daha akılcı, daha uyumlu bir anlayış gelecek.

"OHAL SÜRESİ EN FAZLA 6 AY OLACAK"

Olağanüstü hal, 15 Temmuz hain darbe girişiminin sonuçları ve terör tehditleri de göz önüne alınarak, yeniden tanımlanıyor. Cumhurbaşkanının aldığı OHAL kararı, aynı gün Meclisin onayına sunulacak. Üç ay içinde Meclisin onaylamadığı kararname hükümsüz kalacak. OHAL süresi en fazla altı ay olacak. Bu süre Cumhurbaşkanının teklifi ve Meclisin kabulüyle en fazla dörder aylık sürelerle uzatılabilecek. Meclisin OHAL'i uzatma, kısaltma ya da kaldırma yetkisi olacak. Meclisin bu konudaki denetleme gücü ve sorumluluğu ön plana çıkacak.

"ASKERİ YARGI KALDIRILACAK"

askeri yargı tümüyle kaldırılacak. sadece disiplin mahkemelerine izin verilecek. yargıda birlik olacak. Asker ve sivil ayrımı ortadan kalkacak. Vatandaşların hepsi aynı yargı kurumlarına tabi olacak. Askeri üyeler olmayacağı için, Anayasa Mahkemesi üye sayısı 17'den 15'e düşecek.

"HSYK'NIN YAPISI DEĞİŞECEK"

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısı ve seçim yöntemi değişecek. Adı Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) olacak. Üye sayısı 22'den 13'e, daire sayısı 3'ten 2'ye düşecek. Eski düzenlemede Cumhurbaşkanı 4 üye atıyordu. Cumhurbaşkanı yine 4 üye atayacak. Eski düzenlemede Meclisin üye seçme hakkı yoktu. Şimdi ise 13 üyeden 7'si Meclis tarafından nitelikli çoğunlukla seçilecek. Yeni düzenlemeyle FETÖ tipi yapılanmaların HSK'ya etki etme imkanı ortadan kaldırılmış olacak. Üye seçiminde Meclis iradesi ağırlık kazanacak.

"KANUN TEKLİFİ VERME VE YAPMA YETKİSİ MECLİSTE OLACAK"

Cumhurbaşkanının Meclise kanun sunma yetkisi bütçe kanunuyla sınırlandırılacak. Bunun dışında kanun teklifi verme ve yapma yetkisi Mecliste olacak. Bütçe kanunu ile kesin hesap kanunu aynı maddede birleştirilecek, Mecliste birlikte görüşülüp karara bağlanacak. Bütçe kanunu Mecliste reddedilse ve bunun yerine bir geçici bütçe kanunu hazırlanamasa bile, yeni bütçe kabul edilene kadar Türkiye'nin bütçesiz kalmaması için, bir önceki yılın oranlarına göre bütçe yapılacak. Cumhurbaşkanı ve Meclis bütçe konusunda uzlaşmacı ve yapıcı bir tutuma teşvik edilmiş olacak.

" İCRAATÇI HÜKÜMET, GÜÇLÜ MECLİS GELECEK"

Sıkı yönetim tarih olacak. Meclis güçlenecek, bütçe kanunu dışında tüm kanunlar hükümetin teklifiyle değil, sadece milletvekillerinin teklifiyle çıkarılacak. İcraatçı hükümet, güçlü meclis gelecek. Kanun yapımında Meclis iradesi ön plana çıkacak. Hükümet icraat ve hizmet üretecek, Meclis kanun hazırlayıp çıkaracak, Cumhurbaşkanını ve Hükümeti denetleyecek. Hükümet kendi işine yapacak, meclis kendi işini. Cumhurbaşkanının Meclise kanun sunma yetkisi bütçe kanunuyla sınırlandırılacak.

"SEÇİMLER 3 KASIM'DA YAPILACAK"

Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak. Erken seçim kararı alınmazsa, Cumhurbaşkanı ve Meclis bu tarihe kadar görevine devam edecek. Halk oylamasından kabul sonucu çıkarsa, 6 ay içinde Meclis gerekli kanuni düzenlemeleri ve yeni iç tüzüğü, Cumhurbaşkanı da kararnameyle düzenlenecek değişiklikleri yapacak. HSK üyeleri 30 gün içinde seçilecek ve 40'ıncı günün ardından göreve başlayacak. Askeri yargıdan gelen AYM üyelerinin görevleri süre sonuna kadar devam edecek.

"CUMHURBAŞKANININ PARTİLİ OLMASININ ÖNÜNDEKİ ENGEL KALKACAK"

Halk oylamasında kabul oyu çıkması halinde, bu değişiklik paketindeki kimi hükümler ilke seçimlerin yapıldığı tarihte, kimileri ise seçim takviminin başladığı tarihte yürürlüğe girecek. Cumhurbaşkanının, Anayasa değişikliği Resmi Gazete'de yayınlanır yayınlanmaz partili olmasının önündeki engel kalkacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Milletvekili Genel Seçimlerinin birlikte yapılacağı 3 Kasım 2019 tarihine kadar Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş süreci tamamlanacak. Yeni anayasal ve yasal düzenlemeler 2019 seçimleriyle beraber tümden yürürlüğe girmiş olacak.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler