131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

DURMAZ’DAN SEÇİM SÜRECİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

17 Ağustos 2017, Perşembe 07:26

     


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başkanlar Toplantısı’nda yaptığı konuşmaların basına yansıyan bölümleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, söz konusu açıklamayla ilgili ilçe örgütüne gelen bir genelge olmadığını söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başkanlar Toplantısı’nın basına kapalı bölümünde yaptığı söylenen açıklamalar üzerine değerlendirmelerde bulunan Özcan Durmaz, kendilerine ulaşmış bir genelge olmadığını, kendisinin söz konusu açıklamayı basından takip ettiğini belirtti.

Konuşmanın kamuoyu ile paylaşılan kısmında öne çıkan “Kongre süreçleri başladığında o kongrelere müdahil olmayın ve delegelere karışmayın işinize bakın. Örgüt kendi içinde demokratik bir şekilde en doğru kararı verecektir.” söylemi üzerine Durmaz, her kongre sürecinde belediye başkanlarının kongrelere müdahil olması yönünde çeşitli sıkıntıların yaşandığını hatırlattı. Durmaz, “Bu tarz sıkıntıların yaşandığı il ve ilçelerimiz oluyor. Genel Başkanımız bu sebeple böyle bir uyarıda bulunmuş olabilir. Ama Aliağa’da böyle bir sorun yok. Yine de parti genel merkezi bu konuda herkesi bağlayacak bir genelge çıkarıp, böyle bir perspektif geliştirirse biz bu karara uyarız.” dedi.

‘İlçe Yönetimleri seçimlerde güç elde etmenin aracı’

Parti içerisinde süren seçim tartışmalarına ilişkin Durmaz, “Partinin belediyede iktidar olduğu yerlerde mevcut belediye başkanı ile potansiyel belediye başkanları arasında bir güç yarışı oluyor. Belediye başkanı yeniden görev alıp devam etmek isterken, adaylar ise seçilmek için göreve talip oluyor. Bu süreçte güç elde etmenin aracı da ilçe başkanlıkları olarak görülüyor. Dolayısıyla böyle ilçelerimizin bir kısmında genel başkanın kaygılandığı sıkıntılar yaşanıyor.” açıklamalarında bulundu.

‘Yeni bir genelge yayınlanana kadar, mevcut tüzük ile devam edeceğiz’

CHP’de kongre sürecinin mevcut tüzük ışığında ilerlediğini belirten Durmaz, yeni bir genelge yayınlanması durumunda da kimsenin itirazı olmayacağını, herkesin partinin iç ilkelerine ve işleyişine duyduğu bağlılıktan kaynaklı bir tutum alacağını ifade etti. Kılıçdaroğlu’nun kongrelerde il ve ilçe başkanlıklarına aday olacak partililerin belediye başkan adaylığını düşünmemeleri gerektiğini belirten önerisinin Aliağa için geçerli olmamakla birlikte genel çerçevede yaşanan sıkıntılara bir çözüm olabileceğini belirtti.

‘Türkiye ya Cumhuriyet’in değerlerine sahip çıkacak ya da tek adam rejimini kuvvetlendirecek’

Genel seçimlerin yerel seçimlere göre daha fazla önemsendiği anlayışını doğru bir okuma olarak görmeyen Durmaz, “ Genel başkanın iki seçim üzerinde birinin daha önemli olduğuna dair bir ayrımda bulunduğunu düşünmüyorum. Hiç kuşku yok ki 2019 genel seçimleri Türkiye de bugüne kadar yapılan seçimlerin arasında en önemli olan seçimlerden biri olacaktır. Zira Türkiye ya parlamenter sisteme yeniden dönmeni, cumhuriyetle beraber kazandığı bütün değerleri yeniden ihya etmenin yolunu aralayacak ya da tek adam rejiminin hâkim olduğu, şu anda içerisinde bulunduğumuz gerici sistemin kabulünü ilan edecektir.” dedi.

Genel seçimlerde başarı sağlamanın yolunun yerelde güçlenmekten geçtiğini söyleyen Özcan Durmaz, insanların kentlerde daha demokratik bir tarzda yönetilmesinin, genel seçimlere olan inancı arttıracağını vurguladı.

Durmaz, CHP dışında hiçbir partinin ön seçim uygulamasına gitmediğini belirtirken, şahsi prensipleri gereği ön seçim uygulanmasını doğru bulduğunu ancak partisinin farklı bir yol izlemesi durumunda da itirazı olmayacağını açıkladı.

‘Türkiye 2019 seçimlerinde bir araya gelmek zorundadır’

Adalet yürüyüşü sonrası CHP’nin sokakla olan bağının artarak çoğalacağına da inancını ifade eden Özcan Durmaz, “Artık bütün kanallar tıkanmış durumda. Parlamentoda da yeni iç tüzük ile beraber zaten dar olan alan iyice daraltılıp, etkisiz olan muhalefet iyice etkisizleştirilecek. Medyanın hali içler acısı. Geriye sesinizi duyurabileceğiniz, toplumla ilişkinizi geliştirebileceğiniz tek bir alan kalıyor o da sokak. CHP Adalet Yürüyüşü ile ilk adımı attı, Adalet Kurultayı ile de bu adım ilerletiliyor. Bundan sonra itiraz edenlerin ve yeni bir şey yapmanın birleştirici CHP olacaktır. Bu hazırlık bizleri seçimlere de taşıyacaktır. Türkiye 2019 seçimlerinde bir araya gelmek zorundadır.” dedi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler